Besökte igår två av våra äldreboenden för att skaffa mig information om äldreomsorgen i våra boenden. Personalen tyckte det mesta fungerade bra. Svaren jag fick på mina frågor är enligt min tolkning att våra vårdtagare får en bra omsorg. Hoppas anhöriga tycker detsamma. Jag känner att vår personal gör sitt yttersta för att vårdtagarna ska ha en bra livskvalité den tid de har kvar i livet. Våra äldreboenden är ju det sista boendet för våra gamla.
http://www.vk.se/Article.jsp?article=486431&category=383
Så långt var allt gott och väl om det inte varit för dagens stora fråga, storleken på matportionerna. Så mycket irritation och synpunkter har jag inte hört tidigare. Här visade personalen med all tydlighet att dem står på vårdtagarnas sida. Jag uppskattar att personalen bevakar vårdtagarnas intressen på detta tydliga sätt, det känns tryggt.
I den upphandling som gjordes 2010 och där Vängårdens kök fick uppdraget att leverera maten till våra äldreboenden i Vännäs ingår att kosten skall delas upp i A och E-kost. E-kosten ska vara energi/näringsberikad medans A-kosten gäller för övriga. Igår serverades köttbullar till lunch och mängden var då 1½ köttbulle för dem med E-kost och 2 köttbullar för övriga. Visst äter många äldre små portioner men med den här mängden känns det som många inte är mätta när dem lämnar bordet. Det bekräftade också personalen då vissa av gästerna protesterade högljutt och begärde påfyllning men maten var då slut.
Personalen beskrev det som ett stort problem att man var tvungen att fördela portionerna innan maten serverades för att de som var sist inte skulle bli utan. Någon uttryckte, ”vi måste nog skaffa en våg för att kunna väga varje portion så att det räcker till alla”. Att få ta maten själv, för de som klarar det, var inte att tänka på vilket känns helt främmande.
Att det krävs så stora personella insatser för att måltiden ska fungera måste innebära att för mycket resurser går åt till att servera mat och kanske det blir på bekostnad av vården. För att inte tala om vilket merarbete som måste uppstå i köket som skall ha koll på mängden i alla dessa kantiner så att det blir rätt mängd för varje boende utifrån upphandlingen och normerna vad gäller storlek och innehåll för varje gäst.
Om allt detta stämmer och det är tänkt att det fortsättningsvis skall vara på detta vis skäms jag över hur vi behandlar våra äldre. En god omsorg, ett bra boende och bra mat i den mängd de själv önskar är väl inte för mycket begärt. Det sista av livskvalité som våra äldre har kvar.
Utifrån den information som jag fick kommer jag att hos Vård- och omsorgsnämnden och förvaltningen begära besked varför detta system är infört? Om någon konsekvensutredning är gjord innan systemet infördes vad gäller gästernas behov av mat och personalens merarbete i köket och ute bland boendena?
En förklaring är också på sin plats varför boenden med egen lägenhet på Rieck-Muller och som äter på den gemensamma matsalen får normala portioner men de som bor på särskilda boenden får dessa små portioner.
Senaste kommentarerna