Hemlöshet – inte som jag trodde.

När man går ut och promenerar ensam, som jag gjorde strax efter lunch idag, har man gott om tid att tänka lite djupare och bredare på saker och ting. Av någon anledning började jag fundera över hemlösheten såväl i Sverige som i andra länder. Jag har alltid trott att definitionen av hemlösheten är de där stackars uteliggarna som ibland syns på trottoarerna i större städer. Men mängden synliga uteliggare som jag har sett tycks inte stämma med statistiken.

Jag hittade på Internet att enligt Socialstyrelsen definieras hemlöshet som en person som saknar långsiktigt boende och vars boendesituation är tillfällig. Som följd har man ingen bestämd plats för sina tillhörigheter och de har svårt att utveckla stadiga sociala relationer. En stor procent av hemlösa människor har missbruksproblem och/eller psykiska problem, men även många av Sveriges invandrare är tekniskt hemlösa. 

Till min förfäran insåg jag plötsligt att min egen dotter är hemlös!! Under de senaste tolv åren har hon varit fullständigt beroende av sina vänner eller sina släktningar för att ha någonstans att bo! Hennes vistelse på dessa ställen varar allt från fem dagar till flera månader – beroende på hur länge den personen kan stå ut med en "gäst". Hon drabbar faktiskt av mindre psykiska problem och därför finns det inte många människor som kan hantera hennes sinnesvängningar. 

Jag pratade med henne igår kväll och det lät som om hon snart kommer att bli vräkt från lägenheten där hon bor vid tillfället. Hon har lätt att skaffa vänner eftersom hon är faktiskt snäll och gullig på sitt sätt, så hon kommer säkert att klara sig den här gången också. Men det gör ont i mitt hjärta när jag inser att mitt egen kött och blod tillhör statistiken.

5 kommentarer

  1. Karl-Gustav Sjöström

    Jag känner som du även om det ju inte är MIN dotter. Dessutom har ju även jag en närstående i nästan samma situation som hon. Visserligen bara ”nästan” men hemlöshet gäller även i det fallat.

  2. Peggy Sjöström

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-01-23 15:35)
    Tack. Jo, jag tänkte nämna precis den närstående du nämnde men jag bestämde mig till slut att fokusera inlägget bara på dottern.

  3. Krister Klermalm

    Vissa anser även de som jobbar åt dessa innevånare i kommunena såsom via lagens namn att det råder inte någon hemlöshet, för de har bostad – ja via kommunala upprättade tillfälliga bostäder. Så länge du inte har någon kontrakt själv på bostaden har du ingen bostad.

    Varför inte införa kommunala adressenheter (likt boxlådorna hos posten) och mötes punkter för att kunna ta sig vidare ifall du har hamnat där de är idag. Detta skulle göra det enklare att ta sig mer av egen hand till en bättre tillvaro.

  4. Peggy Sjöström

    Svar till Krister Klermalm (2012-01-23 16:28)
    Tack för kommentaren! Ledsen, men jag förstår inte riktigt vad du menar med det mesta. Men jag håller med att -”Så länge du inte har någon kontrakt själv på bostaden har du ingen bostad.”

  5. Rolf Nilsson

    I över 100 år har vi tillåtit en Socialtjänst, kyrkor, föreningar, ”frivilligorganisationer” och olika aktiebolag oemotsagda bygga upp hela sin grund på våra hemlösa människor. Därefter har dessa ”hemlöshetsaktörer” med bland annat statliga och kommunala medel tillåtits växa både till antal och i storlek med förljugna välformulerade bidragsansökningar om att de hjälper hemlösa människor.

    Kan det verkligen kallas hjälp om aktörerna inte kan hjälpa till med vad en hemlös människas primära behov består av?
    Vilket av ordet hemlös rimligtvis är ett tryggt hem med möjlighet till ett privatliv.

    Då orsaken till hemlöshet inte kan avhjälpas med den hjälp som erbjuds idag, blir dessa verksamheter alltså kvarhållande. Med dessa hemlöshetscementerande åtgärder skapas samtidigt en massa arbetstillfällen åt redan etablerade personer. Detta görs med allas goda minne på hemlösa människors bekostnad. För att alla dessa i grunden verkningslösa system ska ges möjlighet att expandera, behövs självklart även också ett växande underlag, vilket också det ständigt ökande i antal hemlösa i vårt land påvisar. Detta trots alla olika försök från ansvariga att dölja detta genom att försöka omdefiniera vad hemlöshet egentligen betyder, vilket är avsaknad av ett tryggt eget hem och inget annat.

    Denna i grunden mycket uppenbart ineffektiva hjälp omsätter i vårt land bara i skattemedel ca 11 miljarder, vilket är en siffra Lunds Universitet sammanställt utifrån att varje hemlös kostar runt 600 000 kronor om året. Det är anmärkningsvärt att varje hemlös kan kosta samhället så mycket, utan att bli hjälpt med det primära!

    Eller är det just därför kostnaden är så hög?

    Ännu mer häpnadsväckande blir om vi ser det från en annan infallsvinkel. Den vinklingen som gör att varje hemlös vi har i vårt land är så mycket värd för alla ”hjälparna” att människor och organisationer som jobbar med att ”hjälpa” hemlösa fördelar 600 000 mellan sig på varje hemlös för att hålla dessa människor kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.