Lågt till det politiska taket

Vi sitter i en svår situation i det ”röda” Norrland. Oppositionen är i många kommuner svaga utifrån att både strategiska val som majoriteten gjort vid valfullmäktige och utifrån minskade resurser. Det finns en rädsla för människor att engagera sig i lokalpolitiken då man inte vill kliva ur garderoben och bekänna färg då det förr eller senare drabbar personligen på ett eller annat sätt.

Inte är det enkelt att utstå personliga påhopp och det vill människor inte utsätta sig för.

(Åke hoppar på mig i sin blogg. Sanningen är att mitt jobb gjort det omöjligt att vara med på möten då jag jobbar borta.
Den här veckan är jag i Stockholm och London tex. )

de t som är intressant att följa upp är vad en svagnopposition får för effekt på sikt. En erfarenhet som lyfts av forskare är, att svaga oppositioner korrumperar, samhållsutvecklingen stagnerar och monterar ner det demokratiska samtalet.
Här har majoriteten något att bita i. Vill man ha ett högt demokratiskt tak, respektfulla intelligenta samtal och samhällsutveckling med medborgarnas bästa för ögonen eller vill man befästa makten och den egna positionen?

4 kommentarer

  1. Viveka Abramsson

    Det du kallar påhopp är endast svar på tal och oppositionen blir inte starkare för att du sprider osakligheter som tack och lov inte är förankrade i din alliansgrupp.

  2. Utomstående

    Som läsare kan man undra hur många år kan man skylla på förra politiska konstellationen? För övrigt kan man också undra vem man skall tro på, en säger att bollen är rund och den andra säger att bollen är fyrkantig. Imponerad att Ni orkar blogga men samtidigt intressant att läsa.

  3. Maria Kristoffersson

    Det jag skriver om är belagt av forskningen och inget ”hittepå” av mig. Det är så här det går när en opposition blir för svag. Extremerna är Burma, Nordkorea och Ukraine.

  4. Helena

    Jag saknar ofta det vetenskapliga stödet i våra politikers debatter!
    Ditt stöd i forskning Maria ser jag som ett tecken på hög kompetens och att du ofta har ett vetenskapligt stöd i dina textbloggar. Vi har alldeles för många som leder i gamla banor, som kanske var bra då, men vill påstå att de bästa ideerna dyker upp när vi lämnar den upptrampade stigen och vågar välkomna nya intryck.
    Känns bra att du är på banan som går i rätt riktning Maria!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.