”Romantiska” samtalsämnen 1

Vi har just kommit hem från en långpromenad från Vännäsby över Flakaberget och sedan till Vännäsbadet. En självpåtagen uppgift att har nu varit att närmare försöka utreda ett par av de samtalsämnen som kom upp under promenaden.

Min mycket språkintresserade hustru, Peggy heter hon, tog upp frågan om varifrån Flakaberget egentligen fått sitt namn. Kunde det möjligen ha något att göra med "flak", som hon ju visste var den platta lastytan på en lastbil. "Bed" kallas den lustigt nog i USA. Området kring högsta punkten på Flakaberget är ganska platt, så kanske ligger det något i hennes antagande.

Ursprunget till geografiska namn är inte alltid så lätt att lista ut. Det är allom bekant. När jag kollar i boken "Hössjömålet – ordbok över syvästerbottnisk dialekt", finner jag att "flak" betyder ett "stycke plant liggande åker". Enligt Svenska akademiens ordlista kan "flak" betyda "flat yta".

Är det någon där ute, som kan förklara varifrån Flakaberget fått sitt namn?

2 kommentarer

  1. Bernt

    Namnet Flakaberg finns även i mina hemtrakter.
    Om berget är ”platt” kan det nog fått namnet därav.
    En annan tänkbar förklaring är de fångstredskap man förr använde för att fånga skogsfågel med och som kallades ”flak”, d.v.s. ett giller med stockar (flak) som föll ned på fågeln när den försökte komma åt lock-betet i form av säd, bär och liknande. Smågrus är ju också något som är begärligt sedan marken frusit.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.