Den sjunde dagen, vilodagen

Jag kan inte påstå att Bibeln är något jag läst under dagarna här. Jag har inte ens tänkt på dess existens. Men på morgonfikat i dag, fick jag anledning att göra det.

Peggy uppmärksammade mig på något, som jag inte han notrat själv. Almanackorna här har söndagen som dag ett i veckan och lördagen som den sjunde dagen.

Den synnerligen knapphändiga kännedom jag har om vad som står i Bibeln fick mig att undra över detta. Hela mitt liv har jag nämligen varit så säker på att söndagen är vilodagen och det därför att Bibeln förtäljer att den dagen var den dag då Gud vilade en veckas "hårt arbete".

Att den mäktiga sk. kristna högern i USA kan acceptera att deras almanackor har en lördag som veckans sjunde dag är väl märkligt?

Jag fick i alla fall anledning att läsa Bibeln på grund av vårt morgonsamtal:

1:a Mosebok 2:2
Och Gud fullbordade på sjunde dagen det verk som han hade gjort; och han viladesjunde dagen från allt det verk som han hade gjort. 

Genesis 2:2
By the seventh day God completed His work which He had done, and He rested on the seventh day from all His work which He had done.

3 kommentarer

  1. Magnus Liljeström

    Tänk sabbat!

    Lördagen, vår lödgardag, är den ursprungliga judiska vilodagen, den dag då Gud vilade efter sitt verk och den dag som det tredje budet uppmanar oss att helga.
    Inom kristendomen kom vi sedan att fira söndagen som veckans helgdag/vilodag till minne av uppståndelsen.

    Men det ändrar inte på den ursprungliga ordningen. Om man får tro Genesis var skapelsens första dag en söndag, så det är fullt logiskt att veckan börjar med en söndag. Så var det också i svenska almanackor tidigare.

    Vänliga hälsningar,

    Magnus

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Magnus Liljeström (2012-05-22 14:41)
    Du är då så otroligt bildad och vet tydligen allt. Men säg vad du vill, men enligt Bibeln är söndagen den dag då Gud vilade. Är det ockdå fel?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.