Utmaningen!

Årets utmaning:

Julen ska få kosta MAX 1500:- Och då ska det inkludera julklappar OCH julmat. Dessutom ska det mesta i julklappsväg vara second hand.

Förra året var det bara några julklappar som var begagnade som jag lyckades hitta, men som var i skick som nytt. Jag skyller på att vi hade flyttstök strax innan jul, så jag hann helt enkelt inte leta efter de perfekta julklapparna. Den bästa second hand julklappen förra året var en svart stickad sjal / halsduk som jag hittade för 20 spänn på ett loppis i Boden. Den gav jag tyvärr till helt fel person men detta år har jag faktiskt tid till att kika efter de perfekta julklapparna till de rätta människorna.

Julklappen till Jimpa blir dock sprillans ny och den har jag beställt från Karmaloop idag eftersom dollarn ligger hyfsat lågt och eftersom de kan erbjuda roliga saker som inte alltid går att hitta i en stad som Umeå. Jimpa sliter för hårt på vissa saker så där går det inte alltid att hitta bra saker som är begagnade.

Julisarna till barnen är fixade och klara och alla utom EN är second hand. De ska få tre julklappar var av oss. Lagomt!

Jag blir lika förvånad varendaste år när jag läser om att julhandeln slagit nya rekord i miljardsiffror. Usch.. det känns inte riktigt bra med tanke på att det mesta ändå inte uppskattas. Med tanke på att det finns så många som lider under julen i sin ensamhet så vill jag inte att julen ska handla om överflöd och vräkighet.

För.. julen verkar ju handla mest om konsumtion för de flesta men så vill jag inte att det ska vara hos oss. Julen ska handla om gemenskap och glädje. Julen ska vara den tiden på året då man samlar ihop sin familj och bara myser.

Julbordet ska vara sparsamt. Julklapparna ska vara få och det ska inte vara överflöd någonstans. Julen ska även vara den tiden på året då vi tänker lite extra på andra som kanske inte har det så bra.

Planeten jorden vill nog också ha lite julstämning!

Nåväl, det är det som är så bra med att vara vuxen. Att man får skapa sina egna traditioner med sin egen flock.

Jag minns med fasa julen 1998. Den värsta julen i mitt liv. ALLA närvarande barn fick mer än fyrtio (!!) julklappar var. Till och med bebisen som bara var trettio dagar gammal. Riktigt vidrigt!

ALLA vuxna var på dåligt humör, barnen var odrägliga, alla var stressade och irriterade. Stämningen var så dålig att den gick att skära i med kniv och jag ville bara gråta när ingen såg.

Nä, med den referensramen så vet jag EXAKT hur jag vill ha det under jularna.

För… det är ju jul bara en gång per år och min snälla kollega tog min julafton som jag egentligen skulle jobba så att jag får vara hemma, ledig och kramas med mina barn.

Vad tror ni? Går det att få en rolig och fröjdefull jul för relativt lite pengar och minimalt med stress?

Julbord 2011

Lampfötter 40:- second hand

Julkram 2011 

<3

 

 

Etiketter: , , , ,

10 kommentarer

  1. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maja Larsson (2012-11-15 18:31)
    Åh.. var? 🙂 Jag var ju lite här o där o upp o ner haha.. Du skulle hoppat fram och sagt hej 🙂

    Vi är ju ”bloggolegor” eller bloggkollegor (finns det ett sånt ord?)

  2. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Skiddi (2012-11-17 22:19)
    Det börjar med tanken 🙂 Man får ta det i den fart som passar.. när man är många i en familj är inte samma tänkande vad gäller praktiska ting självklart. Men vi har otroligt lite stress och konsumtionshets i familjen. Det är jätteskönt.

    Jag försöker lägga lite pengar på hög när jag har råd och möjlighet och de pengarna tänkte jag omvandla till en resa istället för döda ting ingen behöver 😀

  3. Maria Lundmark Hällsten

    Du är så otroligt duktig och ditt tänk är helt rätt, men skulle förmodligen inte uppskattas härhemma… hos den yngre generationen. Ja, inte så att det skulle behövas 40 klappar, hellre lite dyrare, välbehövliga, än många och bara strunt, jag håller med dig till fullo. Julen är överreklamerad men jag har ändå inte glömt hur det kändes då jag var i 8-10 årsåldern och vi väntade på tomten med alla paket… det var tider det 🙂 Men då uppskattades klapparna mer också.

    Nä, vi satsar på Nicco och Sally, sedan får det bli sparsamt med resten av oss, och sally behöver inte heller få en massa saker som bara ska skräpa, nej, det ska bli lite mer genomtänkt, faktiskt… och det enbart, på grund av dig. Det tackar vi för!

  4. Helena Nilsson Springare

    Svar till Inger (2012-11-18 10:23)
    Oftast är det ju när man minst anar det man springer på den där perfekta julklappen /presenten och då ska man slå till 🙂

    Fast när man letar så blir man mer kritisk och kräsen tror jag 🙂 Jag säg ba: Tradera!! Wohoo.. Både som säljare och köpare 🙂

  5. Helena Nilsson Springare

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2012-11-18 16:45)
    Tack Maria 🙂 Jag har så länge tänkt att jag verkligen måste bestämma en slags strategi för högtider och presenter. Fokus blir på gemenskap men självklart så vill ju barn ha lite roliga saker som paket, men de är ju hyfsat små så det går så enkelt att göra dem glada. De har ju ingen aning om att man blir lika glad av en present som redan någon lekt med och som gjort andra barn glada många gånger 🙂

    Så det känns som att det inte går att misslyckas med det här konceptet! Hoppas allt är bra hos er! Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.