Förgrovad debatt med ”stupstockar” och annat..

Apropå Monica Wahlströms värdefulla analys av K-G:s inlägg om Wirenblad i Vännäs…

Förgrovad debatt med uttryck som "stupstockar" om ett i grunden mycket generöst system, samt personliga påhopp i politiken förstör mycket – vi måste vara rädda om debattklimatet.

De flesta kommunala fritidspolitiker sitter  mest i trista sammanträden var och varannan vecka, många av dem duktiga med stor sakkunskap. Så långt från en medial tillvaro man kan komma! I stort sett utan ersättning och på tid där de väljer bort något annat för sitt engagemang.

Men i valrörelserna ska de annars helt osynliga fritidspolitikerna förvandlas till estradörer och möta offentligheten. Det är en stor utmaning för de flesta. Det gäller då att behålla ett intellektuellt förhållningssätt med högt i tak i de partipolitiska samtalet – annars riskerar vi att många fritidspolitiker skräms bort och slutar – det anser det inte värt priset att engagera sig.

Så vill vi inte ha det.

Alla undersökningar visar att svenskar inte gillar personangrepp utan vill ha saklighet som grund för trovärdighet – eller hur…??

Etiketter: , ,

13 kommentarer

  1. Working Class Hero

    Undrar vad utförsäkrade sjuka tycker. Som tvingats gå till socialtjänsten. Kalla det stupstock eller vad ni vill, men ni allianspolitiker kommer inte ifrån att många hamnat mellan stolarna i er sjukförsäkringsreform.

  2. Vännäsbo

    Kan vi då önska detsamma av dessa ”fritidspolitiker” ? Att de inte gör övertramp och hoppar på folket?

    De företräder ett parti, jag finner det lika viktigt att har kompetent folk på kommunal basis och de måste våga bemöta en debatt.

  3. Anders Lennartson

    Svar till Working Class Hero (2010-08-01 23:16)
    Tråkigt för de som drabbas, men de som verkligen behöver hjälp får också hjälp. Ett viktigt undantag är de som har allvarlig sjukdom, de har ingen tidsgräns och har fortsatt 80% ersättning. Som tidigare kan man också erbjudas permanent sjukersättning (förtidspension).
    Det är inte bara alliansegeringen som anser att det behövs någon form av tidsgräns. Anna Hedborg föreslog redan 2006 en tidsgräns. LO-rapport 2007 ”Sjukas rätt till stöd” föreslog också en tidsgräns – vi måste nog rimligen leva med och praktiskt hantera en tidsgräns !!

  4. Anders Lennartson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-08-01 23:35)
    Politik blivit en fråga om förtroende, vem man litar mest på. Därför finns också ett visst allmänintresse att också veta något om politikernas bakgrund.
    Men på senare tid har en rad lokaltidningar, bloggare mfl, påtalat lokalpolitikers verkliga och påhittade fel och brister av olika slag. Det har gjort att kandidater i valet hoppat av, strukits från valsedlarna osv, genom antingen egen eller partiernas försorg.
    (s)ska ju försöka köra Obama-stuk men gör allt för att demonisera alliansen och speciellt Reinfelt. Man har missat att Obama talade främst om nationens enande och att inte älta …

  5. Karl-Gustav Sjöström

    Jag håller helt med dig, Anders utom det du säger om ”Obamastuket” och S. Han nyttjade ju nätets alla möjligheter i sin valkampanj. I Sverige, åtminstone i Västerbotten, har alliansen ju helt tagit över den arenan, eller hur? Några vännässossar ser vi ju knappast till alls i VK-bloggen!

  6. Anders Lennartson

    Apropå (s) ”Obamastuk”. Vid presidentvalet 2008 lyckades Obama organisera människor mot en ide och tydliga mål. Av recensionerna att döma verkar Sahlins nya bok klart inspirerad av Obamas valbok ”Att våga hoppas”. Men hur noga har Sahlin läst den?
    Obamas huvudbudskap i sin bok var inte konflikt till varje pris, utan tvärtom samling för en ny modern sorts politik, utan fruktlöst ältande av gammalt surr som skrämmer bort unga väljare. Tråkigt att (v) tillåts bromsa (s) fokus på viktiga framtnidsfrågor. Man lämnar tidigare möjligheter till samförstånd, exv skatter och försäkringar och pensioner

  7. Arbetare

    Man blir ledsen, frustrerad och arg bara av att läsa om försämringarna.
    Kan du alls tänka dig in i familjens oro och förtvivlan?
    Kan du sen försvara denna situation?
    Så länge vi har yttrandefrihet, så länge säger jag stupstocken! Att hyckla med förskönande ord är just hyckleri och även empatilöst.

  8. Anders Lennartson

    Folkpartiet har en lång historia av att ha byggt upp våra socialförsäkringar och försvara dem – både mot de som velat avskaffa sjukförsäkringen och mot dem som tillåtit sjukförsäkringen missbrukas till att bli en försörjningskälla eller ett atbetsmarknadsverktyg i brist på jobbpolitik. Anna Hedborg (s), tidigare socialförsäkringsminister, föreslog också att en tydlig tidsgräns sätts i stället för det diffusa och orättvisa system med olika regler i olika län vi haft. Sveriges extrema sjukskrivningstider är unika. (s) borde fortsatt på den kloka ”Hedborg-linjen” för att nå bred överenskommelse.

  9. Arbetare

    M.a.o så försvar du stupstocken, vad jag kan förstå.
    Förfasas över ordet men försvarar effekterna.
    Förmodligen läste du inte den hänvisade bloggen. Det är ju svår läsning.
    Det är ju svårt att sätta sig in i andras olycka, men mycket lätt att sätta sig över.
    Det är länge sen Fp prioriterade dessa frågor, iaf inte efter Westerberg, iaf inte märkbart.

  10. Less på vänstersvamlet

    Äntligen har en nödvändig och ordentlig översyn av sjukförsäkringen gjorts! Dess innehåll handlar i princip om att sjukskrivna människor ska ges en möjlighet att EVENTUELLT återvända till arbetsmarknaden. Alternativet är att man istället stannar kvar i sjukförsäkringen som tidigare. Inläggen här avslöjar tyvärr ett ointresse att få till en saklig debatt från de rödgrönas håll. Edward Riedl och Jan Nilsson, båda m-politiker, gör flera ansatser till en saklig diskussion men får ju inga gehör alls! Ett tecken på att vänsteranhängarna inte är intresserade av sakfrågorna, kanske?!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.