Förvirrat

Som läget ser ut just nu tycker jag att det verkar aningen förvirrat. Det finns två olika sammanslutningar i kommunen, som båda menar att de är fristående från landsövergripande politiska partier, att de strävar efter utveckling i kommunen och att de vill att allas idéer ska komma fram i ljuset. Bland annat. Dels Åselepartiet och dels den nystartade föreningen Opinion (som ingen människa hittills vet vilka medlemmar den har bortsett från Jonas T, utom de som är med i den och deras bekanta).

Det har pratats från flera håll, om vikten av att föra dialog och om vikten av att kunna lyssna på varandra, för att få en fungerande politisk arena i kommunen.

Hur kan det då komma sig att det finns två (2!) opolitiska föreningar? Den frågan kan man säkert ställa sig, om man är helt utan information från berörda parter – vilket de flesta kommunmedborgare förmodligen är. Vem tänker förklara det för väljarna (och oss andra), ordentligt, offentligt och lättförståeligt?

Det verkar vara en hel del kockar som ska försöka koka ihop den soppa som Åsele kommuns lokalpolitik varit på sistone, till något som är hyfsat välsmakande. Jag undrar om de har förmågan att jämka ihop sina recept.

 

Det påminner lite om vad som nu sker på föreningsfronten i Fredrika.
Det finns en levande föreningskultur i Fredrika, med flera aktiva föreningar.

Det har startats en ny förening även där. Dock ej med mål att komma in i kommunfullmäktige. Utan en förening med, vad det verkar enligt vad som står i media, samma mål och mening som Fredrikas Framtid haft och har. Det verkar också en aning förvirrat.

Än mer förvirrat blir det om man betänker det faktum att Handlarn i byn, som sägs vara en av grundarna, varit styrelseledamot i Fredrikas Framtid de senaste två åren. Dock en rätt passiv sådan. Men, likväl ledamot och som sådan förmodas man ha viss kunskap om vad den förening man är med i har för syfte.

De senaste åren pratade vi emellanåt i Fredrikas Framtid om att ett ökat samarbete mellan byns föreningar skulle gagna byn som helhet. Då tänkte vi närmast på Föräldraföreningen, Hembygdsföreningen och Fredrika IK. Men, även andra, som exempelvis Fredrika skoterklubb. Vissa aktiviteter i byn har även på senaste tiden genomförts via samarbete föreningarna emellan med lyckat resultat. Samarbete ger ofta det – Lyckade resultat.

Men, varför startar man föreningar med till synes samma syfte som andra föreningar som redan finns, istället för att gå in och samarbeta med människor i dessa redan existerande föreningar som har samma mål som en själv?

Det kan väl ändå icke vara så, att människor har så svårt för detta med att lyssna till varandra, att föra dialog, att de ej förmår samarbeta? Det kan väl icke vara så att människor har så svårt att respektera varandras olikheter och så svårt att se förbi eventuella krockar i personkemin för att arbeta tillsamman mot ett gemensamt mål, att de helt enkelt låter bli? För om det är så, då spelar det ingen roll hur många nya föreningar som startas oavsett hur vackra mål de säger sig ha. Då har de ju redan i uppstarten visat att de ej duger till att samarbeta med andra människor än de som de själva väljer ut.

Jag hoppas verkligen att det icke är så att man vill vara herre på täppan, bestämma själv och ta all ära åt sig för eventuella framgångar och därför bildar nya föreningar istället för att gå in i redan existerande och lyfta sina idéer där. Det skulle ju vara närmast småaktigt.

 

Nu tänker ni kanske att jag kastar sten i glashus. Med tanke på S-föreningarna. Men, vi startade ingen ny förening! Vi gick (tillbaka för somliga) till Fredrika S-förening, bytte namn på den till Södra Lapplands S-förening och gick tydligt och klart ut med att vi under socialdemokratiskt flagg ville verka för hela kommunens fortlevnad och utveckling samt att vi ville föra dialog, verka för ökad öppenhet och lyssna till alla kommunmedborgare. Vilket Åsele S vid den tiden och några år bakåt verkligen ej gjorde. Snarare tvärtom. Tyvärr.

 

Det är bra med folk som bokstavligen arbetar för utveckling, istället för att enbart ösa ur sig visioner utan att lyfta ett finger för att förverkliga dem. Det är ännu bättre om dessa människor som arbetar för utveckling, kan finna en väg att göra detta tillsammans. Oavsett om det gäller kommunpolitik eller lokal byautveckling.

 

Ha det gott där ute.

Ta hand om varandra och om min hemkommun.

 

4 kommentarer

  1. Egon Persson

    Du har alldeles rätt Katarina, vi går åt fel håll. Vi skulle få en mycket större kraft om vi samarbetade mera. Åselepartiet har erbjudit Jonas att vara med i vårt parti. Vi har även fört samtal med hans nya parti utan framgång. Jonas har suttit tyst i ÅKL, i fyra år och aldrig framfört sina synpunkter, om hur vi ska arbeta politiskt. Det får han svara på själv, jag kan bara svara för Åselepartiet. Vi har haft ett bra samarbete med alla partier i oppositionen och i många frågor har vi varit eniga med majoriteten.
    Åselepartiet har nu verkat i tjugo år i Åsele kommun. Under mandatperioden 2007-2010 hade Åselepartiet 6 mandat i fullmäktige. Åseleborna har visat förtroende för ett parti som vill driva sakfrågor utan låsning i partipolitiska ideologier. Vi har drivit ungdomsfrågor samt frågor som vi ansett viktiga för utvecklingen av Åsele kommun.
    Åselepartiet vill att alla idéer ska komma till tals. Åsele kommun behöver engagerade individer och förtroendevalda som arbetar för målet att Åsele kommun ska bli en än bättre kommun att leva och verka i. Vi är öppna för nya idéer, tankar och aktiviteter som främjar kommunen. Mångfald och en positiv syn på möjligheter är vitala begrepp.
    Vi anser att kommunen ska drivas utifrån vad som är bra för Åseleborna och att partipolitiska hänsyn inte får vara styrande. Samverkan över partigränser ÄR möjligt, vilket vi visat den senaste mandatperioden, men i Åsele kan detta utvecklas vidare. Vi anser att samverkan till större del handlar om människor än om partier och den vilja som finns bland människorna att samarbeta. Vill man, så kan man. Detta innebär inte att man ska radera ut sin egen profil utan att man hävdar den, men också att man får göra avkall på sin egen heta vilja ibland och i stället kompromissa.
    Vi tror att personval kan bli mer uttalat och personens framtoning vara mer utslagsgivande än partifärgen. Åselepartiet har aktivt sökt fram engagerade människor som kan påverka utvecklingen i Åsele positivt. Vi tror på de enskilda människornas engagemang att påverka och förändra sin egen situation, men vi tror också på att tillsammans åstadkommer man mera. Öppenhet och samverkan är nödvändigt.
    Alla partier vill naturligtvis en positiv utveckling för Åsele och kommer med fina ord att ange hur man vill åstadkomma detta. Med det handlar om mer än ord. I ett land, där endast de stora städerna växer och alla små kommuner brottas med avfolkning, är det viktigt att inse, att vår situation delas av så många att vi endast kan göra något åt den själva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.