Sämre Umeåekonomi i labyrintdagis med skolhallar och kontorslandskap så att stora barngrupper blir större.

Här följer mer av information och synpunkter på förskolebyggande i Umeå, förr, nu och för framtiden, som jag vid valstugebesök i lördags (1/9) bemöttes olika av olika partiers företrädare. Kan behövas för att ge alla lika upplysningar vid ev. kommande möten.

”Labyrintdagis” med skolhallar och kontorslandskap ger störande genomgångsrum och mindre avdelningsytor på nya förskolor i Umeå jämfört med traditionella förskolemiljöer. Stora barngrupper blir då än större och arbetsförutsättningarna försvåras med sämre ekonomi som följd. Labyrint gäller avstånd och svåröverskådlighet, se ritningar längst ner.

UBBI modell Mission

Ovan t v är en legomodell från ritningen av min UBBI-modell t h för två avdelningar som delar på lekhall och verkstad samt har en korridor emellan för att undvika genomgångsrum och minska störningar som blir av passage i lekhallen.

Så ville personal ha vid utvärdering av förskolan Missionären (1990), som fick högst betyg i utvärdering jag gjorde av 13 olika modeller Umeå hade 1994, se nedan t v ur Lärarnas Tidning 1992 och t h sammanfattning av utvärderingsuppdrag av Socialkontoret 1994.

UBBI Mission utv 1994

Inget av denna kunskap och dessa erfarenheter syns idag i kommunen i de ritningar av Reggio Emilia-typ som byggts och planeras i Umeå. Nedan ritning nr 2 fr v är bottenvåning i nya Haga förskola och nr 3-4 är två plan – 6-avd i ny i Tomteboområdet. T v är UBBI-modell i 2-våningsförskola – 8 avd med innetorg vid resp avd utifrån min modell överst i bloggen.

UBBI Haga Teleskop

Avdelningsytan där blir fullt ut, c:a 145 kvm med närhet och utan genomgångsrum. RE-modellernas avd.ytor är bara drygt hälften, 70 – 80 kvm, och övriga ytor för att nå 145 är en bit eller längre ifrån. Det ger långa avstånd, svårare överblick och störande genomgångar för tre avdelningars barn till och från innetorg (här med mått 2,7 x 14 m – smalt och avlångt).

Detta senare kan kallas för ”labyrintdagis med skolhallar och kontorslandskap” som medför att för stora barngrupper då känns än större jämfört med traditionella modeller från förr enligt ovan. Det ger både svårare arbetsförutsättningar och sämre ekonomi som följd. Dyrare byggnad blir det med avlång/vinklad husform jämfört mer kvadratisk i min modell.

Detta ville jag diskutera med ledande umepolitiker vid valstugebesök i lördags (1/9), men avvisades i ett försök och hänvisades till för- och grundskolenämnden. I ett annat parti gavs medhåll på problem i nya dagismodeller och hopp om möte efter valet. Kanske vill då fler partier sammalunda och dialog uppstå för bättre lokalmiljöer och ekonomi…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.