Umeås Ofärdiga badinvestering kan stoppa Nannabad visar badbolags-politikersvar och protokoll som finns och inte finns. Dags för enkla frågor/interpellationer!

Umeås  Ofärdiga badinvestering kan stoppa Nannabad visar badbolags-politikersvar och protokoll som finns och inte finns. Dags för enkla frågor/interpellationer!

Mattias Larsson, Centerpartiets gruppledare tillika styrelseledamot i badbolaget Umeå Badhus AB är den som lyfter på förlåten och inte tiger om Nannabadekonomin. I e-brev säger han att det inte togs något investeringsbeslut i Kommunfullmäktige för budgeten nu i oktober.

För det har gjorts i badbolaget, men han visste inte var det stod och skulle kolla med Bertil Hammarstedt, Vd:n.

I aprilprotokoll i år från Fritidsnämnden står dock att beslut om investering och drift för Nannabad ska tas i junifullmäktige som Kommunstyrelsen sedan ändrade till oktober.

I annat beslut dessförinnan i Fritidsnämnden står att Nannabad är budgeterat till 400 mkr. Men var, det har ju inte lagts fram en budget och inte beslutats? Och har man en budget ska det ju gå att se vad den bygger på och var man tänkt få pengarna ifrån.

Jo, badbolaget har beskrivit en kostnadskalkyl, som man i sin tur fått efter konsultbegäran (ska finnas på hemsidan). Och sedan kom c:a 400 mkr i anbudet.

Det som sedan skulle beslutas om i KF, men inte gjordes det utan någon annastans, kanske i badbolaget som Mattias Larsson snart kan ge besked om. Eller inte, för det verkar som att ingen vet var pengar ska hämta ifrån. Lån, men var står det då och har beslutats och när?

Så konsultuppgift blir kalkyl blir budget som genom anbud slås fast och sedan far förbi fullmäktige utan att något protokollförs eller anges var pengar tas ifrån. Och vad värre är än mindre visar på driftssiffror som det privata AB Lerstenen var skyldigt visa, dessutom i avtal och 25 mkr +- 2,5. Och på 25 år.

Nu vet ingen tydligen ens vad det kan kosta första året, än mindre därefter så en totalsumma för en budget finns inte att ta del av. Och blivande hyresgäster som Skolan och simsporterna vet än mindre, annat än att det blir dyrare, kanske mycket dyrare pga dyrt bygge på stans dyraste tomt nu.

Så dyrt att de hyr tider i andra badhus/simhallar, delvis eller helt, och ekonomin för Nannabad blir än dyrare i drift. Så dyrt att det kan bli lönsamt att bygga undervisningsbassänger i stadsdelar, se hur nya Ersbodbadet fylls med allt fler. Dvs konkurrens fungerar och tillväxten ökar utanför centrum.

Kansks dags för enkla frågor i Kommunfullmäktige och interpellationer kan ge förklaringar, eller inte. Lämpligt av Centerpartiet som genom ML verkar vilja få ordning på dessa pengarturer. Eller oturer!

Gärna redan nu till novembermötet 25/11 då KD:s Anders Sellström frågar om ekonomin i Kulturväven, så det blir en helhet för båda projekten för första gången att ta del av för allmänheten. På tiden!

2 kommentarer

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Se det som en ingress och ger lättare att se om det kan vara intressant att läsa. Eller som en ”twitterblogg”. Men visst, ibland kan en kortare rubrik/ingress vara bra. Så fortsätt att läs, jag tar till mig alla kommentarer, men behöver inte följa dom alltid. Dessutom omväxling förnöjer särskilt med så många andras lite väl kortfattade rubriker emellanåt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.