Umeås Dyrare lokaler i Kulturväven och i Nannabadbygge beror på ekonomiska lagar, så stopp av bad och nytt för simning ger 100-tals mkr för kultur och annat.

Umeås Dyrare lokaler i Kulturväven och i Nannabadbygge beror på ekonomiska lagar, så stopp av bad och nytt för simning ger 100-tals mkr för kultur och annat.

Så här säger Vänsterpartiets representant i Kulturhuvudstadsutskottet, Daniel Kallos, i VK.

– Vad är det som gör att det blir så dyrt? Vilka intressen är det som har drivit upp kostnaden? Det som har saknats är en mer klok bevarandepolitik där vi använder våra gamla fastigheter och rustar upp dem för kulturella ändamål. Det hade varit fullt möjligt och väldigt mycket billigare, säger Daniel Kallos.

Att det blir dyrt att bygga nytt på de dyraste tomterna följer ekonomiska lagar, se dyrare bostäder centralt.

Men det  är ännu värre i bad- och simplanerna på kv Nanna. År 2000 stoppade badprojektet Aktivariet pga att den privata aktören såg ingen ekonomi. 2011 stoppade Umeå kommun Lerstenens, m fl badsatsning och bostäder, för att bidraget från kommunen på 22 +-2,5 mrk/år inte skulle räcka. Nu gör underskattade kommunsiffror från jan-mars på 32 mkr/år pga fel jämförelser gjorts för besökande i andra bad, att 40 mkr/år är troligare.

Och investeringen på nästan 400 mkr för anbudet som antogs har kringkostnader som tillkommer, och sedan är inte alla år av konsulkostnader, mm inräknade. Så halvmiljarden är det risk för. Då stiger även driften.

Detta insåg Umeås nuvarande driftsenreprenör av Umeå simhall, Medley AB, i beräkning av driftskostnad ihop med Norrvidden med 45 mkr/år. Men förlorade mot Lerstenen och deras halva belopp, som ju nog stigit, se ovan.

Men badplanerna kan skrotas, det har inte börjat byggas. De kan halveras, för litet äventyrsbad på drygt 800 kvm 1/5 av Paradiset behövs inte, inte heller privat gym och vuxenrelax.

Nya bassänger behövs, 50:an, när inte Umeå simhall håller. För under 100 mkr kan en 50:a (exempel finns med Borås Simarena och 50:a) med småbassänger byggas om det görs bredvid IKSU:S 25:a och undervisningbassäng.

Då sparas in minst 300 miljoner kr i investering. Och 15-20 mkr/år i drift, troligen mindre med bra synergier med IKSU Sportcenter samtidigt som attraktionen ökar i säkrare och billigare läge, sparas då 20-25 mkr/år och på 50 är det ÖVER EN MILJARD KR!

Kulturanhängare, kulturpoltiker, kulturbesökare, kulturdebattörer, m fl som vill få ut bra och tillräckligt av Kulturväven, lägg er i debatten om den riktigt stora gökungen i kommunboet, felplacerade och felinnehållande Nannabad, och kräv stopp så ny simutredning görs! För Umeå skull och minskad skuld!

 

2 kommentarer

  1. Mange

    Såg att Lennart är lika skadegald som vanligt när du förlorar, men nått jag är mer brydd över än just pengarna är miljön.
    Hur kan våra politiker totalt strunta i vår statsmiljö ?? de är en fråga som jag inte kan förstå.

    Först gnäller dom att lastbilarna spyr ut för mycket avgaser i ”centrala” stan och beslutar därefter att stänga av tung trafik genom stan.
    Men frågan är ju om det värkligen är lastbilarna som utgör den stora ”faran” för miljön i centrala stan eller är det kanske bilarna som står i kö åter kö varje dag inne i stan ?

    Men om man ser på det stora hela så tar vi bort en den av miljöbovarna sen så ska vi bygga ett badhus ”SOM INGEN VILL HA” (förutom makteliten som säker kommer ha gratis årskort dit), vi kommer sakna parkeringar vi kommer försämmra vår miljö avsevärt med detta ”Lennarst skryttbygge badhus” vi kommer måsta spara pengar och öka skatterna för att ha råd att driva det.. asså listan kan göras lång och det roliga är att hela Umeå förutom ”MAKTELITEN” fattar detta.

    Jag ger dig all kredd för det du gör.. tyvärr så värkar du måsta stå själv mot hela politiken.

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Skrattar bäst som skrattar sist brukar det heta. Verkligheten i fråga om ekonomi, trafikproblem, mm kommer ikapp makteliten om man inte bestämmer sig för att krympa centrum. Och eftersom trafikutredningarna avbröts genom avbrytande av detaljplanearbetet, så vet kommunledningen inget om avgaser, mm. Man har inte heller räknat med alla skjutsandebilar till och från ett Nannabad. Och inte alla utflyktsbadbussar och var dessa ska lämna av och sedan parkera och hämta igen.

      Så det som är bra att ställa in sig på ett stopp till slut ändå och då fundera på vad som passar i stället. Bostäder eller annat som passar och exemplet i Luleå. Själv tänker jag jobba för min simkanalidé (i annat läge) och försöka få den förverkligad i Umeå, med en kostnad långt under ett Nannabad, som ingen än vet vad slutpriset blir, säkert bortåt 500 mkr (nu 400) innan allt är klart. Tack för stödet och fortsätt, det är val nästa höst så det går att markera även där vad man tycker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.