Umeås Bästa barnomsorg försämras nu med (liksom nya badförslag) politikutspel i VK idag om dagisbarn som räknas som halva barn

Umeås Bästa barnomsorg försämras nu (liksom nya badförslag) med politikutspel i VK idag om dagisbarn som räknas som halva barn. Denna blogg avviker från mina tidigare genom att behandla barnomsorgen i Umeå, inte bad och simning. Men det är samma mönster, politiska förslag som försämrar och förvärrar för barn. Här är det att se 15-timmars barn som hälften värda än de som går mer än 15 timmar per vecka i förskolan.

Nedan är det e-brev jag nu på morgonen skickat till ordföranden i För- och grundskolenämnden (en gång i tiden "kollega" då vi både arbetade som förskollärare i barnomsorgen i Umeå), Margareta Rönngren (S). Det är inte värdigt Umeå som en framtidskommun och barnsatsande sådan att se barn så "siffergrannt" (jfr med när man ordagrannt tolkar något) ute på dagis, är min slutsats med 40 års yrkeserfarenhet av barnomsorg i olika avseenden. 

Hej!



Du sviker löftet du gav i valet 2010! Med uttlandena i VK idag om hur du vill räkna barn som halva individer i förskolorna. (Bara att "halvera" barn känns så fel det kan bli i ett land med lika värde för alla)



Då sa du att om S vinner och Mona Sahlin blir statsminister så ska barn till föräldralediga (äldresyskon) få 30 tim/vecka som i Stockholm och MS gav som vallöfte.



Tänk om S vinner 2014, står du för ditt tidigare löfte då?



Tänk om Stefan Löfvén också vill att övriga Sverige ska få lika som i Stockholm, dvs 30 timmar (i någon kommun full tid) och skapa nya lagar och riktlinjer härför.



Jag mötte Nyamko Sabuni, förskoleminister, här i Umeå och förde fram detta 

med skillnaderna mellan Stockholm och övriga Sverige. Hon kände inte till dessa stora skillnader och lovade att titta närmare på detta.



Kanske därför Folkpartiet, som tidigare här i Umeå varit för att ge valfrihet i tider för alla, också ser barn som hela individer även om det har fått ett syskon.



Så tänk om inför valet 2014 tävlar allianspartier och socialdemokrater om barnen och dess väl och ve med sådana vallöften för att inte Stoclkholm ska bli allt mer lockande för barnfamiljer att söka sig till.



Se också hur feltajmat halvabarn är och större och rörigare barngrupper, när SVT gör reportage om villkoren i barnomsorgen och senast visat hur allt större och "olikare" barngrupperna blir i Sverige nu, tala om att skapa större ojämlikheten och klasskillnader, redan i förskoleåldern! 

Det  är inte värdigt ett Umeå för framtiden!



Minns hur smart politiskt och klokt barnmässigt Göran Persson var inför valet 1998 och lanserade maxtaxan på dagis. Det kan ha varit det som gav valsegern.

Minns också att max- och enhetstaxor var egentligen borgerliga idéer och fanns

lokalt ute i landet.

Minns också hur många kommunpolitiker som blev irriterade av att staten skulle

styra kommunerna här, och många förlorade intäkter då.

MEN BRA VAR DET för barnfamiljerna i Sverige och mer rättvist mellan kommunerna.



Ditt ställningstagande idag i VK kan också få en rekyl då dagis nu kan få större anledning att ge mer tid än 15 tim/vecka, då lagtexten för  föräldraledigavillkoren just ger rätt till mer än 15 tim/veckan (minst står det ju)  och att det ytterst är föräldrarna som avgör omständigheterna i familjen.



Just de ökade barngrupper det innebär nu och minskningen från 60 % till 50 % i bidrag, ökar incitamenten för förskolorna att ställa upp på den bedömningen. 



I sin tur blir det de "starkare" bland föräldrar och personal som kommer att klara av detta, helt emot din egen S-ideologi. Samtidigt som det kan öka intresset för fristående förskolor då de är friare i att ge mer än 15 tim/veckan och friare i att bedöma det behov som enligt lagen ger mer än 15 timmar.



Nog minns du hur det var på "vår" tid på dagis, på 70- och 80-talet, då gick det från att både arbetslösas och föräldraledigas äldresyskon togs av platsen helt, till att att båda "grupperna" fick gå heltidi. Bl a arbetade vi i Dagisföreningen (också du Lasse minns nog det) för det och i möte med Harry Strandberg och Karin Degerliden, insåg Harry (Karinn gjorde det sedan förut), och gav den heltidsrätten, som gällde länge. 



Förr ansåg S och FP och sedan alla partier att alla barn är llka värda och kostar lika mycket om de är "hela" eller "halva" i en barngrupp.



Med den, tyvärr, stora arbetslösheten, blir det också nya gränsdragningar,

dvs om man är/blir arbetslös och har äldresyskon, vilken regel gäller då, rätt till heltid som nu eller 15 tim/v som du vill ha det?



Tänk om här, Umeå blir förlorare när andra kommuner börjar göra som i

Stockholm, och, i bästa fall rikspolitiken förtydligar rätten att välja sin tid för alla barn, till eller efter valet 2014.



Tänk dessutom på att sådan valfrihet är gynnsam för nativiteten, rätten till att välja sin egen dagistid för barnen, påverkas också för att skaffa det 2:a, 3:e eller fler barn.



Till sist,  jag har idéer om hur man kan genom att ge full valfrihet och räkna på annat sätt m h t lokaler, personal och barngrupper skapa rättvisare villkor mellan förskolorna och dessutom spar pengar i byråkratin samt ger säkrare planering. 



Att värdera förutsättningar för barngruppernas storlek, är en helt annan sak 

än att som nu räkna inskrivna på förskolor i Umeå som olika värda, hela eller halva. 

TÄNK och GÖR OM här! 

Helst snarast innan Umeå blir känt i Sverige med att officiellt "halvera" barn på detta sätt.

(Inofficiellt har det gjorts länge under din tid som ordförande i F-o-G-nämnden)



Mvh/

Urban

i egenskap av "kollega" en gång i tiden, 40 år i barnomsorgen, och som idékonsult nu



PS 

Hör just nu på P1 om att S-"skolminister" Baylan (riksdagsman för Västerbotten f ö)  lanserar krav på läxhjälp i alla skolor som motdrag till Rutavdrag här. 

Det är bra krav och visar på hur bra det är med tävlan mellan politiker och partier. 

Så nu sätter jag mitt hopp till att Sabuni och Baylan tävlar i att ge föräldrar lika

stor valfrihet i att få välja sin barnomsorg och sedan få välja sina dagistider

och det utan att någon byråkrati ska styra barnens tider med omständigheter kring villkoren i familjerna om studier, jobb, arbetslöshet, sjukskrivning, föräldraledighet, etc.



BARN ÄR LIKA VÄRDA I ALLA SAMMANHANG I ETT MODERNT SAMHÄLLE.



PSS 

Detta brev kommer också att skickas till lokala medier i Umeå för att få

en uppmärksamhet för hur fel F-o-G-nämndens politik är i synen på barn i förskolan i Umeå i detta avseende. Även till fackliga organisationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.