Umeås Bästa SIMARENA fås om Tagebad, m fl får erbjuda det bästa för bad/simning i Umeå pga ändrade förutsättningar efter upphandling!

Umeås Bästa SIMARENA fås om Tagebad, m fl får erbjuda det bästa för bad/simning i Umeå pga ändrade förutsättningar efter upphandling!

I somras, 2012, fick en badaktör, det nya badfastighetsbolaget Tagebad AB i Stockholm, konsultuppdrag för projekteringsunderlag av ett Nannabad i Umeå.

Detta Tagebad träffade jag i Stockholm hösten 2011 och presenterade mina simidéer, bl a simkanal med strömmande vatten. Det var ett givande möte och gav impulser för utveckling av simkanalen.

VISSTE ATT DET FANNS BÄTTRE BAD/SIM-TOMTER I UMEÅ

Man kände till Nannabadplanerna och visste att det fanns bättre bad/sim-tomter i Umeå. Men då sådana alternativ inte erbjöds, var ändå Tagebad intresserat av Umeå. Så man bjöd på den upphandlingsunderlag Umeås badhusbolag gick ut med i fjol.

Men vad man inte visste, var att det, efter att man fått fem av åtta uppdrag, hösten 2012 skulle komma ett nej  från Umeå Simsällskap för att det inte var en 50×25:a och tio banor utan 50×21 m och nej från undervattensrugbyns Isbjörnarna för att det inte fanns separat djupdel utan i 50:an, se ritningen nere t v.

Ansvariga politiker insåg att man måste gå simsporterna till mötes. Så Tagebad måste låta sitt arkitektföretag (man har underleverantörer) snabbt komma med helt nytt och använda hela kvarteret.Det innebar att tidigare P-hus intill blev P-hus ovanpå bassängerna. Men inte över 50:an pga för stor spännvidd utan över äventyrsdelen och omklädning för att med väggar och pelare klara belastningen, se ovan skiss t h. 

Detta medförde en äventyrsdel instängd utan fönster, som genomgång till 50:an och en 100 m lång badkorridor på nästan 200 kvm (ytor som vid fria händer hade kommit badande/simmande till del). 

HELT NYA FÖRUSÄTTNINGAR ÄN I UPPHANDLINGSUNDERLAGET

Nejet från simsporterna i höstas och politiskt krav på hela kvarteret tvingade fram helt andra förutsättningar än vad som förespeglades i upphandlingsunderlaget. Där fanns inte det nej till innehållet som därefter kom. 

När sedan ett detaljplaneunderlag nu visar på trafikproppar (ur rapport från maj 2012, innan upphandling gjordes) och det ställs krav från Gator- och parker i kommunen till politiskt ansvariga att "lyfta blicken och noga väga nytta mot intrång för trafikalstrande anläggningar", var det något badaktören Tagebad inte kan ha vetat om. 

SERIÖST BAD- OCH SIMFÖRETAG

Som seriöst Bad- och Simföretag som Tagebad vill vara, bör det finnas gränser för att genomföra något som man inte informerats om, inte kan fungera så bra som tänkt och inte ge en bad- och simentreprenör ekonomiskt rimliga villkor att verka för.

Därför bör, som kompensation för ändrade förusättningar/villkor av Umeå kommun efter simsporternas nej samt oinformation om trafikutredningar, Tagebad, m fl som fått uppdrag,

få erbjuda Umeås Bästa simarenaförslag i ett tomtläge med utvecklingsmöjligheter och presentera sådant alternativ för allmänheten, intressenter och politiker i Umeå.SIMKANAL, bättre än i Sundsvall, UTVECKLAS I OCH FÖR UMEÅ

Kanske vill Tagebad då pröva min simkanalsidé om 100 – 200 m som man visade intresse för vid vår träff och bli bättre än Sundsvalls Himlabadets simkanal om 50-60 m där jag flöt och simmade runt för några år sedan. Och njöt samt tänkte på hur en längre kanal och i samverkan med simbassänger, skulle kunna utvecklas i och för Umeå.

DÄRFÖR, UMEÅPOLITIKER OCH BADBOLAGSSTYRELSE, KOMPENSERA TAGEBAD M FL, FÖR OINFORMATION OCH ÄNDRADE FÖRUTSÄTTNINGAR,

MED ATT DOM FÅR ERBJUDA FRITT DEN BÄSTA SIMARENAN I EGET BÄSTALÄGE I UMEÅ!

BÖRJA OM ELLER AVBRYT

MEN, går inte detta att göra pga upphandlingsregler eller etiska skäl, måste Umeå kommun börja om projekteringsupphandlingen så att lika villkor gäller för alla och inte ändras under "resans gång"!

ELLER hellre, avbryt dessa allt mer omöjligare Nannabadplaner, som väl knappt någon ansvarig politiker kan hurra för längre.

 

4 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Det viktigaste i en politik är att de beslut som fattas är kloka, genomtänkta och ekonomiskt fördelaktiga framtidsmässigt. Så är det inte för Nannabadplanerna. Vilket allmänheten, i opinionsundersökningar och direktkontakt, ger bevis på. Och uppmuntrar att fortsätta debatt tills politikerna också ser det och ändrar sig. Så ett en bättre och mer ekonomisk simarena byggs i stället i annat läge, bäst på campus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.