Umeås S-V-samarbetssprickor ger orsak att stoppa Nannabadbygge som V aldrig gillat, för litet (Spiric) – trafikfara (Jacobson) – miljöutredning krav (Mikaelsson) – sämre (Nyström).

Umeås S-V-samarbetssprickor ger orsak att stoppa Nannabadbygge som V aldrig gillat, för litet (Spiric) – trafikfara (Jacobson) – miljöutredning krav (Mikaelsson) – sämre (Nyström).

Skakar det nu i S-V-samarbetet och t o m spräcks på något sätt, finns möjlighet att vardera parten spräcker också överenskomna projekt och satsningar. S kan spräcka med att överge samarbetet och V hamnar i oppositionsställning. Men S kan inte nu spräcka Kvinnohistoriska muséet man gick med på mot V:s stöd av S.

Och nu kommer ödesstunderna inför junibudgeten för tre år framåt (som i fjol sköts till  oktober på oklara grunder), då S-V-samarbetet prövas i sakfrågor. Vänsterpartiet har nu tre stora anledningar att hoppa av Nannabadbygget, 1) för bråket just nu, 2) för att alla beslut i ekonomin inte är tagna (sa ju Lasse Jacobson, V:s badbolagsstyrelseledamot) som de överytor på mer än 3 000 kvm som nu gäller samt 3) för att fördyrade badhuskostnader tar av välfärdssatsningar och på barnkontot.

Med V-nej nu och begäran om stopp av Nannabadbygget och utlösande av entreprenörerna kan V plocka många röster inför valet. Går inte de andra ”badpartierna” S-M-FP-C-KD” med på detta, vinner V än mer röster av umeborna för modighet att vilja ändra sig. Det har bara gått 5 promille av tiden med en badgrop mot 99,5 % tid en badbyggnad ska stå.

Vänsterpartiet kan också åberopa att det finns nya i partiet som inser att centrumläget inte är bra. T ex en yngre, f d studentkaktiv, Daniel Nyström, flitig i debatt och på bloggen. Också öppen i svar på kommentarer, som t ex nedan där jag tyckte att V bör säga nej till Nannabad när nu fördyringar, neddragningar och försämringar blivit uppenbara.

Så här svarade bl a DN den 4/2:

Socialdemokraterna och högern har låst sig vid tanken att just ha ett helt nytt badhus (som förvisso är betydligt mindre och sämre än utgångstanken). Det handlar om prestige S och borgarna.

Nedan sa V:s gruppledare Tamara Spiric redan vid beslut om Nannabadläge 2007 samt 2:e v.ordf. i Byggnadsnämnden Örjan Mikaelsson, för litet utrymme resp krav på miljöutredning (stoppad då detaljplanearbetetet avbröts för att tillämpa 1948 års stadsplan).

Nanna Spriric Örjan M

Tekniska Nämdens ordförande, tillika med i badbolagets styrelse, V:s Lasse Jacobson (t v nedan) yttrade sig kritiskt vid presskonferensen om nuvarande badförslag, ang. just trafiken, men fick inte tala klart då S-Holmlund hyssjade honom och Jacobson blev tyst. Men kanske turerna nu och ev. spräckt samarbete kan göra att LJ nu talar i klartext och ger uppgifter om hur farligt trafiken blir kring ett Nannabad, som sänker detta.

Nanna badbolagsstyrelse

Och då får Vänsterpartiet att stiga i allmänhetens ögon och ge röster inför valet. Medan prestigelåsningen om Nannabad mellan ”S och borgarna” som Daniel Nyström menar gäller, då ger förluströster där. Så kan valrörelsen ha fått en rivstart i lördags på Internationella Kvinnodagen, den 8 mars, lämpligt då kvinnor, som oftare är mer med barn. kan inse och känna mer för farligheterna i trafikmiljön kring ett Nannabad. Samt hur fördyrat bad ger neddragningar för barn. Mer om detta i kommande blogg kring Nannaöverytor för vuxna som slår mot barn i Umeå.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.