Medier, ta fram skid-bostadsplanerna så fås ordning i demokratin i Umeå.

Svar på min kommentar till S-bloggaren Anders Forss påståenden kring badbyggets besökssiffror och ”skid- och bostadslösningen” på Gammlia Idrottsområde, blev enligt nedan.

Därunder mitt svar som å ena sidan är att nu är det en ”oordningsdemokrati” som råder för skidor och bostäder på Gammlia jämfört demokratisk ordning för Badutredningen för 10-talet år sedan. Och å andra sidan är A Forss ute på djupt vatten i fråga om badbesökssiffror.

A Forss 10 februari, 2017 kl 15:29

De uppgifter jag fått från Umeå Fritid påvisar den besöksökningen och är du intresserad av den exakta siffran så ska jag ta fram den kommande vecka.Visst haltar jämförelsen en aning då Navet innehåller et större utbud av aktiviteter än det gamla badhuset på Gammlia.
Men det är just det som är poängen Badhuset Navet tillfredställer önskemål som tidigare inte var tillfredsställda och det är just det ett kommunalt badhus är till för – Att tillfredsställa så många intressen som möjligt.
Det finns en klar och tydlig viljeinriktning för hur Gammliaområdet ska utvecklas så att skidiornas intressen kan bibehållas trots bostadsbebyggelse och att jag inte kan säga mer i dagsläget beror på att den demokratiska processen måste följas.
Först ska planerna godkännas i nämnden och eventuellt av övriga instanser – Därefter ska den offentliggöras så att människor, klubbar och andra instanser får säga sitt innan den går tillbaka för beslut och senare för genomförande.Det enda jag kan säga med bestämdhet är att skidornas situation blir minst lika god som i dagsläget – Till och med bättre om du frågar mig.Självklart ska medborgarna få vara med och påverka det är demokratins ordning men innan vi kommer dit så måste förslaget vara förankrat politiskt genom att inriktningsbeslut fattas – En ordning jag utgår från att även du tycker är helt korrekt.

 

UB-SVAR

MEDIER, TA FRAM SKID-BOSTADSPLANERNA SÅ DET BLIR ORDNING I DEMOKRATIN.

Om badsiffror idag så vet jag en hel del, och genom åren, och kan konstatera att här är du ute på djupt vatten med dina beskrivningar.

För mig är detta ingen ”ordning” i demokratin utan oordning (tyvärr vanligt i politiken). För mig är ordning i demokratin att politiker vill och vågar lyssna på allmänhet och berörda i diskussionsstadiet.

T ex så gjordes så inför Badutredningen 2004-2006. A Ågren (M) motionerade om ny simhall vid Nolia. Det blev känt och så kom det till flera alternativ som allmänheten, berörda och medier kunde ventilera och möjlighet fanns att påverka politiker och partier, t o m i opinionsundersökningar av media.

Därefter bildade sig partierna sina uppfattningar, en del höll kvar vid sina första, andra ändrade sig. T ex bytte på slutet S åsikt från Kajen till Nanna liksom M från Nolla till Nanna (pga att man inte fick igenom sina 1:a handsalt.)

Så nu blir det intressant att se om ”skid- och bostadslösningen” med SM-vecka i förlängningen också har ett par alternativ. Eller om det är allt eller inget, det jag menar är ”oordningsdemokrati”.

Återstår också att få veta om Svenska Skidförbundet gett klartecken. Så behövdes för simningen av Simförbundet, men där gjorde Umeå kommun misstaget med 50:a i fel läge så SM-veckaansökan underkändes (något jag förvarnat om, bl a i min simbok Umeås Bad Historia och Framtidens Simning, nov 2011).

Till sist kan allt stjälpas av att den nu ofärdiga detaljplanen aldrig godkänns till slut, finns ju överklagningsmöjigheter, se om COOP-satsning vid Tomtebo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.