Umeås Lärda 90-åringar värda att lyssnas på, läras av samt (politiker) rädas för, 88 år arkitekt, 94 år före-tagare och 92 år idrottsanställd; om Nannabad. IDIOTISKT sa den äldsta.

Umeås Lärda 90-åringar värda att lyssnas på, läras av samt (politiker) rädas för, 88 år arkitekt, 94 år före-tagare och 92 år idrottsanställd; om Nannabad. IDIOTISKT sa den äldsta.

Igår födelsedag och ett år visare. Dock en bit kvar till de jag i ”förrgår” var med med om. 90- och 90+, lärda personer  att lyssna extra på kunskap och erfarenhet samt bli paff som sällan förut av samhällsengagemang. Så här var det:

Fredag den 14/2 var jag på föreläsning av tidigare stadsarkitekten i Umeå kommun 1960-90, Hans Åkerlind, som på Arkitkekthägskolan föreläste inför studerande och allmänheten. Det var om arkitektur och människor i allmänhet och Apberget i Umeå i synnerhet. Budskapet var enkelt, folk trivs med folk omkring sig och öde ytor lockar inte till kommers.

Sverige Radio P1 gjorde inslag därefter och VK hade större reportage den 28/2, där Åkerlind berättade om tillkomsten av Apberget som en åskådarplats med talartribun. Den nu 88-åriga forna stadsarkitekten studerar/arbetar vidare med stadsbyggnad och har i debattinlägg föreslagit att Umeå bör ägna sig åt stadsbyggarkonst, t ex i utvecklingsländer.

När jag efteråt visade Nannabadbygget kom ”förfärligt” om detta när han såg det fyrkantiga huset inklämt mellan äldre ståtliga hus.

Nanna Åkerlind Dan

Onsdag 26/2 lyssnade jag på förförra universitetsdirektören Dan Brändström, en av ”motorerna” i Umeå universitets framväxt som nästa år fyller 50 år. Forskningsakrivets sal var mer än fullsatt, 100-talet som fascinerades av den, relativt sett, snabba och stora utvecklingen av universitet i Umeå.

Efteråt fick jag en annan fascinerande upplevelse. En äldre man jag haft kontakt i företagsfrågor för lång tid sedan ville veta om Nannabadbyggets tillkomst. Han hade frågat M-ledaren Anders Ågren och fått svaret att partierna inte kunde enas om ett av bästa-alternativ, så därför valdes ett man inte förordat, ett ”sämstaalternativ” översatt. Se VF-ingress och VK-citat. IDIOTISKT tyckte..(se härunder)

Nanna favoritidé

JA, så gick det till, sa jag. DET ÄR JU IDIOTISKT, sa den äldre mannen med eftertryck. Javisst, man ville inte rösta fram en bästalösning (som då blivit Nolia av döma av opinionsundersökningar då 2007). Så Moderaterna och kommunalrådet Ågren kan vänta sig påpekanden och vet kanske vem denna äldre man med sådan vishet är.

Sedan frågade jag vad han arbetade med nu. Han log lite underfundigt och svarade: DU JAG ÄR 94 ÅR! Då blev jag riktigt paff och förundrad. Samt imponerad av att inom loppet av knappt två veckor mött två så i stadsbyggnadsfrågor insatta och om Umeå måna män.

OCH i söndags, 2/3, på Bildmuséet stötte jag ihop med 90-åriga damer jag känner, där en (med långt arbetsliv i idrotten) sa att jag stödjer dig i fråga mot ett badhus mitt i stan, och jag tror att hon sa att hon skrivit insändare t o m.

I alla fall, dessa lärda damer och herrar, och umebor, på väg mot de 100 vill att Umeå får det bästa och inte det sämsta (som nu) för bad/simning! Medan politiken gör tvärtom!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.