Umeås Krogar/Pubar nära Nannabad riskerar alkoholtillstånd pga Regeringsrättsdom skyddande barn/ungdomar enl Alkohollagen – badbolagets och kommunens olösliga dilemma med badbygget nu!

Umeås Krogar/Pubar nära Nannabad riskerar alkoholtillstånd pga Regeringsrättsdom skyddande barn/ungdomar enl Alkohollagen – badbolagets och kommunens olösliga dilemma med badbygget nu!

När nu grävskopor mm går igång på ett Nannakvarter för ett badbygge bygger kommunen in ett olösligt dilemma som blir allt svårare att hantera ju fler i kommunen, särskilt föräldrar och då mest bad- och simföräldrar vars barn inte skjutsas till och från ett Nannabad, blir medvetna här..

Dilemmat ryms i en Regeringsdom som vägleder var restauranger/krogar/pubar kan räkna med utskänkningstillstånd för alkoholhaltiga drycker. Domen säger i praktiken nej för en simhall inom 100 m. Detta har jag bloggat tidigare om och får allt  mer stöd för, bl a föräldrar och föreningsfolk.

Men politiskt är det tyst och tigande, ingen vill kommentera eller svara på frågor här. Tills nyligen, då Centerpartiets gruppledare Mattias Larsson, som visserligen som styrelseledamot i badbolaget menar att detta har inte har ansvaret, däremot Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen med beskedet ”ev. invändningar.”

Se mer i nästa blogg och läs om domen på https://lagen.nu/dom/ra/2002:18

2 kommentarer

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Så är det nog, bl a i Umeå nu, om man jämför med många andra kommuner. Men detta dilemma blir en rejäl kollision nya krogar/alkohol mot nytt bad/barn och ungdom, som aldrig prövats här. Och med en vaken Miljö- och hälsoskyddsnämnd och förvaltning kan nog politikerna väckas. Redan har jag pratat med en handläggare som sa att då kan det bli så att existerande tillstånd kan omprövas om problem uppstår kring krogen med ungdomar omkring som t ex lockas in. Eller något händer utanför. Ofta i samhällsutvecklingen är det slumpartade händelser som ger tvära ändringar. Mattias Larssons (C) om ”ev. invändningar” i KF och KS kan bli en slump som blir verklighet, inte minst när föräldrar, och mor- och farföräldrar ser dessa faror, och höjer rösten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.