Umeås Innovativa simkanal med simmovationer i simhus i simläge – med simhotell? – på campus och ”simarbete” med Luleå.

Umeås Innovativa simkanal med simmovationer i simhus i simläge – med simhotell? – på campus och ”simarbete” med Luleå.

Efter 1:a generationens badhus/simhallar med rektangulära bassänger kom 2:a med äventyrsbadhusen. 3:e blev dessa ihop med bassänger, simarenor, och 4:e är allt ihop med utebassänger av olika slag, bad-sim-lekland eller ”multibad”. Nu för 2000-talet kan min nya simidé/simuppfinning bli den 5:e generationen ”bad” nu mer mot simupplevelser.

Den heter ”Innovativ simkanal i simhus”, en simkanalidé utifrån hypotesen siminlärning lättare, snabbare och säkrare i strömmande vatten än i stillastående, o-ströms på västerbottniska, benämnd ”simmovation”. Detta beskrivs närmare i min bok Umeås Bad Historia och Framtidens Simning från nov 2011.

Idé/konstruktion: Urban Bengtson, Umeå  Illustration: Mats Edvardsson, Umeå

Simkanal skiss

Sådan bad- och simkanal finns i Finland i ett badhotell I Peurunka mellan Vasa och ryska gränsen. Här nedan i övre raden t v kanal om drygt 100 m och mindre bassänger i mitten plus vattenrutsch och t h hela sportkomplexet med två bollhallar och bowlingbana, inalles c:a 8 000 kvm. I ett frilufts- och idrottsområde som ett slags IKSU Sport utan hotell.

Min simkanal är också drygt 100 m med podium i mitten för instruktörer. Kanalen blir bättre (slipper vända) för motionssimmare, kan ha 4 st 50-m-banor med väggar för vanlig träning/tävling, vattenlöpare ryms många fler efter varandra och längre ström än i äventyrsbad med ”lek och flyt”. Den är flexibel också för 8 st 25-m-banor, för vattengympa i stora och små grupper för simskolor i olika nivåer plus en familjesimdel.

Simkanal collage

Till höger i nedre raden en ”Medium”-modell där simkanalen ingår i en simarena med 25:a, hopp/djup-bassäng och undervisningsdito, totalt med omkl, mm c:a 6 000 kvm. Med ”Large” en 50:a och 7 000 kvm.

Träning i med- och motströms blir unikt i Sverige samt arrangemang kan hållas som inte finns traditionella bassänger. Simkanalen intill en 50×25:a ger då plats för flexibla läktare på en övertäckt simkanal och de största SM-tävlingarna klaras med dess åskådarplatsbehov.

Detta tänker jag visa vid ett riksbadhusseminarium i Stockholm i slutet på november och sedan erbjuda Umeå kontakter och ekonomiupplägg för förverkligande av Umeås Bästa… inte det sämsta för simmandet i Umeå och Sverige, i en ny generation badhus, här simhus.

Nanna Campusläge - version 4

Med simklubbar i Umeregionen, simentreprenörer, simlärar- och idrottsforskning, blir detta av världsklass (som ju IKSU Sportcenter är redan) organiserat i en Umeå Simallians (en sammanslutning av simsporter och idrotter med simbehov) med olika klubbar separat.

Bäst för simkanal i Umeå är på campus ihop eller intill IKSU Sport, ovan i tre olika lägen. Samt med ett hotell bredvid byggs då ett Sport- och SimHotell av unikt slag i Sverige, kanske också övriga världen.

Genom intressent i Luleå, deras campussport, kan två simkanaler fås, i Luleå och Umeå och simningen i norr nå svensktopp i varmt vatten som på fruset där Luleå och Skellefteå är i Sverigetopp. Så om fler intressenter och aktörer blir nyfikna på detta nya ges möjlighet till Umeås Bästa… (inte det sämsta)!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.