Umeås Moment 22: Regeringsrättdom ger ”Nej till alkoholmiljö för nära till Nannabad” eller ”Nej till Nannabad för nära till alkoholmiljö”. Campus simarena lösningen!

Umeås Moment 22: Regeringsrättdom ger ”Nej till alkoholmiljö för nära till Nannabad” eller ”Nej till Nannabad för nära till alkoholmiljö”. Campus simarena lösningen!

Domen kom 2002 och handlar om nedan i Tranås.

*Regeringsrättens dom den 28 maj 2002, mål nr 4405-2001. En näringsidkare ansökte om att få servera alla slag av alkoholdrycker till allmänheten i en bowlinghall som hyrdes av Tranås kommun. Lokalen är belägen i Idrottshuset i Tranås. I lokalens närhet finns två skolor och en simhall. 

Nanna alkohol

Här utdrag från https://lagen.nu/dom/ra/2002:18

Regeringsrätten gör följande bedömning.

Socialnämnden har, med utgångspunkt från sin kännedom om de lokala förhållandena, funnit att ett serveringstillstånd till allmänheten i den aktuella miljön kan befaras medföra alkoholpolitiska olägenheter. Nämnden har härvid haft stöd för sitt ställningstagande såväl i kommunens riktlinjer som i polismyndighetens yttrande. Utredningen i målet får vidare anses visa att många ungdomar uppehåller sig inom eller i närheten av Idrottshuset. Mot denna bakgrund och med beaktande av att ett av alkohollagens huvudsyften är att skydda ungdomar från skadeverkningar av alkohol finner Regeringsrätten att det saknas anledning att ifrågasätta socialnämndens bedömning att den avsedda serveringen kan medföra risk för alkoholpolitiska olägenheter. Bolagets överklagande skall därför avslås.

Notera särskilt yttrandet i domen:

Utredningen i målet får vidare anses visa att många ungdomar uppehåller sig inom eller i närheten av Idrottshuset.

Nanna krog trafik 2

Se ovan, t h om trafikriskerna ej färdigutredda och bedömda. Se t v den NÄRHET det blir för Nannabad vid pub och aktiviteter i nya Vasaskolan, vid nytt hotell i Mimerskolan med krog och nöjesliv och vid Systembolaget!

Än farligare med allt tidigare alkoholutskänkning, från lunch, afterwork, förfester inför kvällens nöjen där  idrottsungdomar tränar ofta 16-21-tiden och med äventyrsbad än fler. Det kan få föräldrar barn/ungdomar avstå badbesök och simaktiviteter.

Umeå kommun har under badplaneringen inte informerat om dessa risker och utslaget i Regeringsrätten. Inte heller finns utredning gjord med socialnämnd och polisen som domen hänvisar till i exemplet

Ett ofredande från en berusad man på en ung tjej utanför badentrén eller en svår cykelolycka bland bilar och bussar är ansvaret Umeå kommuns och badbolagets styrelseledamöter och en skandal ett faktum om man inte bedömt riskerna. 

Se här ”lugna gatan” vid nuvarande simhallar där föräldrar kan känna säkerhet och trygghet för barn/ungdomar, inte risker och oro som vid Nannabad. Renoveras inte Umeå Simhall och byggs ut med 50:a blir en Campus Simarena lösningen på detta Moment 22. Nöjes- och krogliv utvecklas i stan och bad/simning i nya Universitetsstaden-stadsdelen.

Nanna Umeå simhall kvällIKSU sommar-vinter

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.