Umeås Umelagun riskerar stängas vid Nannabad eller Nannabad riskerar stängas sommartid pga Umelagun! Eller förlorar båda…Tänkte inte på det – igen.

Umeås Umelagun riskerar stängas vid Nannabad eller Nannabad riskerar stängas sommartid pga Umelagun! Eller förlorar båda…Tänkte inte på det – igen.

Gårdagens blogg med kommentar från signaturen Seth,

Urban, det har inte framkommit var alla sommarturister med sina husvagnar och husbilar skall ställa upp när kajparkeringen är borta ! Kv. Nanna är en centralt och bra plats för att ta emot turister som gagnar handeln. Vore intressant att läsa hur man tänker lösa den frågan.

sätter fokus på något som inte utretts, sommarproblematiken, Nannabad med bassänger och äventyrsbad på sommaren när Nydalaområdets Umelaguns äventyrsbad, mm är i gång juni-juli-augusti. Och är 3-4 ggr större än Nannabadets ”mini”-äventyrsbad. Se nedan, bassängen är 25 m så det går att mäta  själv och jämföra med Nannaäventyrsdel.

UmelagunNanna äventyr Umelagun

Det säger sig självt att man önskar bra somrar och då lockar bad, sol och turism på Nydala, vilket gynnar Umelagun. I dag kan Umeå simhall stänga bassänger och ha personal på Umelagun. Att stänga ett Nannabad på sommaren vore synnerligen oklokt, liksom att stänga Umelagun och minska turism.

Detta finns inte utrett och bedömt, utan skickas nu över till Fritidsnämnden/Umeå Fritid utan besked. Dvs helt bakvänt som det mesta med Nannabadplanerna. I andra städer ser man till att nya badhus/simhallar lokaliseras till utemiljöer och det som lyckas bäst är kombinationen med utebad, då ryms även turisterna (dessutom året om) med sina husbussar, husbilar och husvagnar.

Så tjänstemannaförslaget om att skjuta på Nannabad i två år räddar inte bara en mängd mindre investeringar från att skjutas upp, det ger framför allt tid att syna alla ”Tänkte inte på det”-badproblematiker som inte fick chans att uppmärksammas genom en ny detaljplan med allmänhetens insyn, inte bara trafikproblemen, växande alkoholmiljöer runt om Nannabad utan nu också den så viktiga turistfrågan, särskilt sommartid.

Samt givetvis ekonomin där driften ökat långt över tidigare politiska försäkranden och gränser.

 

 

 

6 kommentarer

  1. Seth

    Det ena utesluter inte det andra, eftersom det finns en ytterligare dimension i ett badhus, med simträning och andra kategorier som hellre nyttjar ett badhus med bastu etc. Däremot är anser jag, lokaliseringen den största stötestenen ! Som jag flera gånger skrivit om, borde man se lite av ”paraply” tänkande bland dom styrande. En bra och geografisk perfekt placering av ett kommande badhus, där man klämma in alla tänkbara faciliteter, utan att begränsas av ytan, är vid Regementet (I20). Regementet är en central tårtbit av Umeå som utan att exploatera fritidsintresserna, uppföra ett fullskaligt badhus med alla krav som behövs för att arrangera SM-tävlingar med fullstora bassänger. Infrastrukturen därifrån till centrum är god, fina gång och cykelvägar. Om Miltitären skulle släppa den gamla hinderbanan mittemot, som för övrigt vuxit igen och ”skämmer”, får man en bra parkeringsyta som även servar fotbollsträningarna etc. På samma område finns ovan hunddagiset en sporthall där utövarna kan nyttja badhuset, likväl som fotbollsklubbarna. Samtidigt får Umeå en skyline från norr och en skyline från söder med IKEA. Vi sätter Umeå på kartan ! Vi har ju valt våra företrädare med mandat att driva Umeå:s utveckling, men om vi väljare ser att det ”barkar” åt fel håll, måste de på mandat förstå att mandatet inte kan sträcka sig över huvudet på majoriteten av deras väljare. Nu har det gått lite för långt !

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Helt riktigt, bad- och simläget mitt i trafiktätnande centrum är såå fel och blir såå dyrt. I 20 är utmärkt läge och kan kombineras med annat som ger synergieffekter, t ex en ishall och man får energivinster av kyla och värme. I det privata och i framsynta företag inser man om ett förslag kärvar, och ändras, kärvar igen och blir dyrare, att det är grundidén som är fel.

      I 20-området har även bra P-utrymme som förloras i P-hus i/vid kv Nanna. Nyligen har jag mött två företagare inom centrumhandeln som oroas allt mer över P-situationen i centrum och där bad- och simbilar, liksom bussar hindrar handel-P-besök liksom nu också de arrangemang och aktiviteter som blir i Vasaskolan med musik, mm inkl restaurang samt vill få turister. Det har gått inte bara lite långt, utan mycket långt över majoriteten av väljarna i Umeå.

  2. Seth

    Man kanske kan förstå dilemmat för Lennart H och Bertil H, som satt sin prestige på att driva fram badhusbygget i centrum ! Men det vore mer prestigelöst att kunna avsluta sina karriärer utan att kommas ihåg, som dom som låg bakom fiaskoprojektet ! Om en folkomröstning skulle hållas, torde kontentan bli ett nej till Nannabygget. Men det ger ändå ingenting då folkomröstningar endast är en viljeyttring som dom styrande inte behöver följa ! Att stånga sig blodig mot dessa herrar, som inte LYSSNAR, det är som att ”hälla vatten på en gås” !

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Instämmer, samtidigt som med tillräckligt med vatten kanske dom inser att dom tagit sig vatten över huvudet. Men det skakar i badbygget nu och då i grunden, dvs ekonomin, den går inte att prata bort i längden. Så krav på redovisning av både nuvarande andbudskostnad på 389 mkr och allt tillkommande, är viktigt. Sedan tillkommer också det man upptäcker senare och inte beräknats för.

      Driften är ännu mer ”skakande” då det handlar om framtiden som är än osäkrare. Hur har 28 mkr/år (enl S-V-besked) räknats fram och varifrån? Är det Fritidsnämnden/Umeå Fritid och utifrån besökande, mm? Och vad säger de siffrorna? Eller är det överslagssiffror från badbolaget och hur? Direkta frågor, i media, i e-post och direkt på olika sätt, kan visa på sådan osäkerhet att man måste skjuta på Nannabad tills säkrare och trovärdigare underlag läggs fram.

  3. Seth

    Efter som ordet fritt i VK, tenderar att rata vissa insändare p.g.a partitillhörighet, vill jag nyttja din blogg, som jag antar läses av våra folkvalda (får man väl hoppas). Nedan insändare finns med i VF !

    Läste idag i tidningen Totalt Umeå, där Lasse Jacobsson (V), uttalade sig om hur centrum skall få fler parkeringar. Det ska bli fler p-hus, bra, men var skall våra turister som kommer med sina husbilar, husvagnar samt alla turistbussar med framtida badgäster och utlandsturister ställa upp sina ekipage ? Att fler p-hus, är ett måste, men man borde tänka något längre. Turister med husbilar och husvagnar kommer att åka förbi Umeå, när man upptäcker att det finns ingenstans att parkera. Gör kv. Nanna till en snygg parkering för inkommande bussar, husbilar, husvagnar och andra som vill besöka centrum , dessa har svårt att rymmas i ett p-hus !!

    Sen har vi cykelparkeringarna. Tror att det kommer att bli tillräckligt, när gradängerna vid hagatunneln kan tas i bruk. Men, på andra sidan järnvägen, efter bangatan, har man utrustat enormt med cykelparkering, som knappast är relevant för tågresenärerna ! Delar av denna parkering, längst ner mot hissjövägen skulle naturligtvis utgjorts av bilparkering, vilket skulle vara ett centralt läge för besökande. Nur står det bilar kors och tvärs efter korsgatan, kaptensgatan, löjtnantsgatan och även på privata gästparkeringar inom bostadsområdet runt haga.

    Det behövs en ordentlig utredning runt detta !

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Håller med! Och nu kommer säkert Fritidsnämnden att måsta utreda detta, särskilt om alla som vill det ligger på nämnden och Umeå Fritid. I grunden är man där av samma uppfattning, man ogillar Nannabadläget, men har aldrig fått formell rätt att påverka. Paradoxen nu är att efter KF-beslut så hamnar Nannabad på ”fritidsbordet”. Och man måste se år framåt, så redan nu börjar räknandet och utredandet av hur ska det här klaras. Det går då inte utan 10-20-30 mkr/år i tilläggsanslag, vilket knappast godkänns.

      Därför kan Nannabadbygget stoppas fortare än man anar, även om en grop till slut börjar grävas. Och en till paradox, då kan de prestigelåsta gruppledarna i S-V-M-FP-C-KD säga att vi inte stoppade det. Men kanske det finns väljare som då stoppar sina röster i valurnorna på Miljöpartiet eller Arbetarpartiet eller annat parti som ställer upp i valet, så att SVMFPCKD står där som förlorare.

      Bara det framtidsperspektivet kan få Nannastopp än snabbare, varför det finns all anledning att påminna om detta. Kommunpolitikerna blir inte av med Nannabad inför valet för att det byggs, man blir med det och så länge ett bygge ev finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.