Umeås Simfara : Kortsiktig budget i dyrare Nannabaddrift med åren och mindre till Fritidsnämnden riskerar Umeå SS och andra simsporter!

Umeås Simfara : Kortsiktig budget i dyrare Nannabaddrift med åren och mindre till Fritidsnämnden riskerar Umeå SS och andra simsporter!

Kortsiktighet
präglar förslaget

Bara den rubriken i VK idag måste oroa alla idrottsföreningsledare i Umeå med en kommunledning som inte verkar förstå de ideella klubbstyrelsernas allt större dilemma för att klara ekonomin och därmed sina verksamheter. Nu får man bara av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet veta ett års besked.

Och ovanpå detta SV-budgetförslaget om mindre pengar till Fritidsnämnden och planer på minskat föreningsstöd, visar att idrottsföreningarna i allmänhet och simsporterna i synnerhet får en dyster ekonomisk framtid. De sistnämnda genom högre hyror för större lokaler i stans dyraste läge som slår igenom!

Umeå Simsällskap, min klubb i 58 år, har haft ekonomi som gått i vågor, men nu riskerar ”under ytan” genom högre hyror och en dyrare drift för kommunen, nu 28 miljoner kr/år. Samtidigt som kommunledningen utåt försäkrade lägre än de 22-24 mkr som gällde när Lerstenen AB, m fl för två år sedan togs av Nannabadprojektet, enligt uttalanden, för att det var för dyrt och att det skulle bli under 20 mkr/år för ett badbolag.

Nu vet vi att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet beräknar 40 % högre drift än detta! Troligen mer senare, för att man ofta räknar i underkant, för att det inte finns en oberoende marknadsundersökning och för att växande trafikfarligheter minskar besökande. Värt att minnas är Norrviddens AB/Medley AB med 45 mkr/år i sitt bud så 28 håller aldrig. Och då är Medley landets största enskilda bad- och simentreprenör.

Ska simsporternas hopp nu stå till att Allianspartierna, Miljöpartiet och Arbetarpartiet är mer föreningsvänliga och förstår simningens problematik för ekonomi och efterfrågan? Samt att det är så många unga som måste få skjuts till ett Nannabad och fördyrade P-avgifter som minskar medlemsunderlaget-

OCH inser att kommunsatsning med skattemedel på bad/simning gäller grundbehoven för simundervisning, motion och träning/tävling. INTE relax för vuxna, privat gym och äventyrsbad och utan dessa kan både investeringskostnaden för badhus/simhall och driften halveras, och föreningsledarna känna hopp.

Men bara hopp då M, FP, C och KD, än så länge hårdnackat drivit Nannabad i dess allt dyrare form som nu och inte uttalat sig offentligt kring bad- och simsatsningen sedan november 2012 när nuvarande förslag redovisades.

ETT TIGANDE SOM, TYVÄRR, INTE ÄR HOPPINGIVANDE. OCH ÄN MER OROANDE FÖR SIMSPORTERNA.

 

2 kommentarer

  1. Seth

    Att alliansen håller tyst i frågan, är väl ganska solklart, vi närmar oss ett val, man vill inte verka veliga eller ännu värre backa i frågan. Man kan ställa sig frågan vad fullmäktige totalt har för makt ? Besluten har redan fattats av respektive gruppledare, kommunalråd, passa sig den som tycker annorlunda i plenisalen. Det vore intressant att höra vad respektive fullmäktigeledamot verkligen tycker, men partipiskan är stark. Fullmäktige är ett forum som bara kan vidimera vad deras gruppledare har fastlagt !
    Urban, det har inte framkommit var alla sommarturister med sina husvagnar och husbilar skall ställa upp när kajparkeringen är borta ! Kv. Nanna är en centralt och bra plats för att ta emot turister som gagnar handeln. Vore intressant att läsa hur man tänker lösa den frågan.

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Kan berätta att i min bok Umeås Bad Historia och Framtidens Simning från nov 2011, beskriver jag hur Anders Ågren skarpt ifrågasätter att Lennart Holmlund vill ta beslut i nämnder/utskott och inte föra till kommunfullmäktige för avgörande. Och Holmlund svarar att det kommer det att ske genom ny detaljplan som tas i fullmäktige.

      Nu vet vi att även Ågren använt sig av nämnder/utskott för beslut, inte fullmäktige, och att ny detaljplan stoppades för att använda en 1948 års om ”allmänt ändamål” genom att ändra från privat till kommunalt AB. Så allt har gjorts för att undvika KF-ledamöterna och nu t o m ville man starta byggandet innan ens det tagits budgetbeslut.

      Nu är man dessutom beredda att gå ifrån sina ståndpunkter när man tog av Lerstenen AB projektet för att det skulle bli billigare än deras 22 miljoner kr/år i driftsbidrag med målet under 20 mkr. Men det är nu 28 mkr och med sedvanlig kommunal underskattning blir det än dyrare. Så nog är det mycket både Alliansen och SV-konstellationen borde ge svar på, helst i fullmäktige.

      Om sommarturister med husvagnar, ja även alla utflyktsbussar, finns ingen planering eller beredskap för. Om detaljplanen fått fullföljas hade allmänheten haft chans att föra fram sådant. Men nu hindras demokratin av en 65-årig stadsplan. Kanske behövs dessa alla demokratiska underskott och trixande och fördyrande (utan redovisning av underlag f ö) uppmärksammas rikspolitiskt och riksmedialt för att få effekt. Oss på hemmaplan blundar man, håller för öronen och munnen för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.