Umeås Bästa analys av Nanna-50:a: Logistikproblem vid träning/tävling, läktaromöjligheter=inga SM – ej viktiga utemiljön. Sämst i Sverige!

Umeås Bästa analys av Nanna-50:a: Logistikproblem vid träning/tävling, läktaromöjligheter=inga SM – ej viktiga utemiljön. Sämst i Sverige!

I tidigare blogg visades hur äventyrsdelen i ett Nannabad blivit mindre (nu Small mot Lerstenens Medium och Badutredningens Large), dyrare per kvm samt sämre med instängda rum och genomgång för bassängbesökande.

KOMMUNIKATIONSPROBLEM BADUTREDNINGEN INSÅG 2006 I SITT NEJ TILL NANNABAD MED 50-METERSBASSÄNG OCH POLITIKEN GODTOG

En analys av 50×25:an (som simkunnig, ej arbetslös badexpert) visar på logistik- och kommunikationsproblem vid träning och tävling. Något som Badutredningen konstaterade för sitt nej till Nannabad med 50:a, och Umeås politiker godtog i beslut våren 2006. 

Vid träning med gångvägar mellan omklädning och 50:an genom äventyrsdelen. Det ger störande moment för simmare och badare, med risk för kollisioner och dålig uppsikt. Man måste tänka att de är unga pojkar och flickor som badar/simmar.

LÄKTARE UTSPRIDDA PÅ SJU STÄLLEN – MEST EN VÅNING UPP

Vid tävling med läktare, där simmare/ledare också ska få rymmas enl. bestämmelser utspridda på sju (!) olika ställen och med fasta läktare mest en våning upp, så trångt är det runt bassängen.

Fler läktaromöljigheter syns nedanför skissen/ritningen här, är tillfällig läktare bakom annan tillfällig läktare ovanför andra bassäng delen (vid stora tävlingar i 25:an t v).

Men läktare-bakom-läktare måste underkännas liksom över-vattnet-läktare för att den blir dyr, svår och riskfylld samt inte ger väg för publiken då bryggan för funktionärer ska hållas fri.

INGA SM TROTS POLITISKA LÖFTEN OCH INSKRIVET I BADPROSPEKTET

Därmed försvinner så många läktarplatser att varken SM på långbana, 50 m, eller på kortbana, 25 m, kan bli möjliga.

HELT EMOT DET POLITIKEN I UMEÅ LOVAT OCH SKRIVIT IN I BADPROSPEKTET ATT DET PRIVATA AKTÖRERNA MÅSTE FÖLJA, men nu tydligen inte för ett badbolag med samma politiker i styrelsen som i politisk församling krävt 25?!

BORDE UNDERKÄNNA ALLA SIMBASSÄNGER UTAN UTEILJÖ!

Den för simtävlingar och simträning (inte minst vid träningsläger) så viktiga utemiljön finns INTE mitt i stan som bekant. Och bara det borde idag underkänna alla simbassänger där det är avsikten är träning och tävling.

Svenska Simförbundet rekommenderar detta starkt. Och med Umeås tydliga, och medvetna?, misstag här, kan det ge SSF anledning att i krav för SM-tävlingar skriva in behov av just utemiljö. Jag har skickat det budskapet till ansvariga på SImförbundet.

Se här nedan från Valhallabadet i Göteborg, t v, och Eriksdalsbadet i Stockholm med själklar med utemiljöer, här från Masters-VM 2010 resp Masters-EM 2005 där jag och ett flertal från Umeå deltog.

BEKLAGLIGT OM INGEN UTEMILJÖ OCH SKAM FÖR ETT VÄXANDE UMEÅ

Att sedan politiker i Umeå, både för näringsliv och för fritid, inte förstår detta är att beklaga. Men att det inte fattar vikten av utemiljö för utveckling och utbyggnad, är en skam för ett växande Umeå!

Jag har sett och besökt många simhallar i Sverige genom åren, även med 50:or, varit på många tävlingar och tränat/tävlati ett flertal olika samt de senaste åren läst bad/sim-utredningar och studerat ritningar.

Det finns plus och minus i alla bassänger/simhallar, innehåll, utrymme, logistik, mm.

MEN ALDRIG SETT ETT SÅ OMÖJLIGT OCH BRISTANDE FÖRSLAG SOM DET BADBOLAGET HAR PÅ SITT BORD. SÄMST I SVERIGE NU ÄR LÄTT ATT KONSTATERA. OCH ÄN SÄMRE I FÖRHÅLLANDE TILL KOSTNADEN SOM BLIR ÄN HÖGRE I EN AV UMEÅS DYRASTE TOMTER SOM MÅSTE TAS IGEN PÅ HYRAN.

Nya kontakter med nya simföreträdare visar nu

dels att man inte fått ritningsinformation av någon bad- eller simexpertis som badbolaget eller kommunen tillhandahållit

dels att när man får den information jag ger och har på min blogg, blir det många allvarliga miner och rynkade pannor (har sett detta på nära håll)

VISAR MINA SIMIDÉER LYSER MAN UPP OCH VILL VETA MER, SE BLOGG 6/5

MEN när jag visar mina simidéer med simkanal och det nya "äventyrssim" lyser man upp och vill veta mer. Som att det blir bättre, attraktivare och mer ekonomiskt. På måndag 6 maj, ska jag visa Umeås Bästa Simarenamöjlighet nu efter jag varit runt och visat idéerna för intressenter och aktörer.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.