Umeås Bästa Bad fås inte i centrumläge – INGEN vill ha på Nanna, enligt Janne Pålsson, 85, still going strong, värd att lyssna på!

Umeås Bästa Bad fås inte i centrumläge – INGEN vill ha på Nanna, enligt Janne Pålsson, 85, still going strong, värd att lyssna på!

Och min (och många andra umebors) gympalärare från läroverks- och gymnasietiden i Umeå, Mariehemsbon Jan Pålsson vet vad han talar om och talar för så många, många andra också.

Det var i förra veckan vid besök på ICA Mariehem vi möttes och han ville veta mer om Nannabadplanerna. Men jag hann inte börja berätta förrån JP uttryckte sitt ogillande av detta centrumläge och ställde frågan som också kan skrivas med utropstecken.

INGEN kan väl villja ha en simhall där?!

VEM i kommunledningen vill det?!

Mitt svar var, att det är nog så, ingen vill det egentligen utan det har bara blivit så efter ett beslut för sex år sedan som mer eller mindre tvingades fram under stress och press för att man inte kunde komma överens om något partis bästaläge.

I stället, förklarade jag, kom man överens om ett läge alla lika lite ville ha, en s k kohandelskompromiss med ingen nöjd utan snarare alla lika missnöjda över ett "sämstaläge" man kunde enas om. 

I alla fall i S,, V, M, FP, C och KD. Miljöpartitet nej liksom Rättvisepartiet då, nu Arbetarpartiet.

Farlig trafiksituation vid Nannakvarteret

Jan Pålsson skakade bara på huvudet och än mer åt "förklaringen" för ett Nannabad att då åker skolbarnen för skolbaden i kommunbussar. För är det någon som kan skolor om bad, är det gymnastik- och idrottslärare.

Han höll med om att trafiksituationen där för barn och ungdomar, blir farlig. Och vet vilken skillnad det är på att ta sig från Östra Gymnasiet, nu Fridhemsgymnasiet, till Umeå simhall, t o r.

Men så här riskeras nu kring Nannakvarteret och utan att någon miljöbeskrivning gjorts än, en utredning som borde ha gjorts innan val av placering.

Vad kan jag göra, undrade JP, för att påverka politikerna. Ska jag skriva något? Javisst, blev mitt svar, politikerna behöver höra från många hur fel det är att ha en simhall och särskilt en sportanläggning mitt i stan med dess behov av utemiljö och säkra transporter, cykel- och gångvägar, viktigt med många barn och ungdomar.

Så kanske kommer det något från den erfarne umebon Jan Pålsson med idrottskunnande utöver det vanliga i Umeå samt engagemang och vitalitet, Umeås styrande bör bry sig om.

Eller, varför inte, Umeåpolitiker, slå en signal till JP och lyssna på honom och vad han anser är det bästa för simningen, både på elit och ungdom, för alla skolelever som inte tänker bli simmare och för den stora allmänheten!

Det kan då påminnas om att i egenskap av gymnastikdirektör (hette så förr) var Jan Pålsson drivande i att Östra Gymnasiet sa nej till rivning av gamla Sporthallen, nu Gammliahallen, i mitten på 80-talet. Hade han arbetat nu, skulle det säkert ha kommit ett skarpt yttrande om att inte lägga en 50-metersbassäng på grusplanen vid Mimerskolan

Så S-, V-, M-, FP-, C- och KD-politiker, hör av er till Janne Pålsson!

Ni får ett NEJ till Nannabad och en hel del kloka argument. Kanske också synpunkter på läge annanstans, till gagn för alla skolelevers bästa för att simma och motionera/träna i en ny simhall/simarena.

PS I morgondagens blogg, fredag 15/2, kommer en jämförelse i bilder med analys i siffror och för planlösning/utformning av de tre alternativ som visats hittils, de  privata aktörerna Lerstenens, Umeå kommuns förslag i upphandlingsunderlaget för projektering och nuvarande förslag på badbolaget Umeå Badhus AB:s hemsida. Det sistnämnda vinner inte, kan jag säga. Vinnare blir ett helt annat och i annat läge.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.