Umeå Bästa byggnadsnämnds-politiker styrs ej av hetsande bad-politik

 Umeå Bästa byggnadsnämndspolitiker styrs ej av hetsande bad-politik eller av kortsiktig politisk prestige. Det handlar är om den senaste snurren i Nannabadkarusellen i Umeå. Någon/några har i elfte timmen upptäckt att badplanerna kan gå snabbare om kommunen slipper revidera gällande detaljplan för kvarteret Nanna 7, där äventyrsbad, 50-metersbassäng, mm och ett P-hus planeras för.

Att skälet är just detta framgår av Anders Ågrens (M) bloggande och interpellation om detta och, tydligen, nämndens ordförande Åsa Ögrens (S) medgivande enligt mediauttalande att gamla detaljplanen kan gälla.

Först så är det märkligt att här är det viktigt att använda en gammal detaljplan medan i andra sammanhang är politikerna så måna om att få fram nya detaljplaner för att förverkliga sina förslag, t ex fler höghus i citykärnan. Ändamålet helgar medlen är uppenbart.

Sedan, vad ska man då tro om politiker och det politiska systemet med sådant dribblande och trixande med demokratiska fundament och allmänhetens rätt att få insyn och påverka. Byggnadsnämnden är samtidigt ute på hal is  och djupt vatten om man bara rakt av nu säger  att vi kör vidare med 40-talets detaljplan för just grusplanen vid Mimerskolan.

Det kan komma surt efter, både för dessa badplaner och för Umeås stadsplaneringsrykte om man inte tänker efter före nu vid nämndens möte i morgon den 15 juni då ärendet  om detaljplanen är uppe som informationspunkt.

Bättre vore att i stället vara extra framsynt och just göra en än mer genomtänkt detaljplan för Nanna 7, som nu måste vara Umeås mest värdefulla tomt. För ingen vet om ett Nannabad till slut blir av, varken Anders Ågren eller Åsa Ögren. Det finns just nu inget som helst ritnings- eller innehållsunderlag klart.

Det som finns ska kunna ändras och det ska först in anbud för projekteringsunderlag som under hösten är tänkt ska bestämmas närmare om, och först då får intressenter komma med och yttra sig. Det finns ingen entreprenör för att driva en ny bad- och simanläggning och en sådan kan inte säga sitt förrän både ritningar och ekonomibidrag från kommunen är fastslagit och under vilken tidsrymd.

Det finns många tuvor som kan stjälpa detta stora lass liksom att det kan gå som för förra badäventyrer, Aktivariet, med även vård och hotell på Nannakvarteret för 12 år sedan "gick i graven" pga av just ekonomin, det gick inte att klara driften.

Jag räknar med att historien upprepar sig, det är ofta bästa spådomen särskilt när politiker här undviker att prata badhistoria, däremot vill använda gammal detaljplanehistoria. Begravs även detta badprojekt på grusplanen och nya idéer dyker upp och den ålderdomliga detaljplanen inte klarar detta nya måste en ny till.

Surt sa räven eller genvägar blir senvägar,  är sentenser Byggnadsnämndens politiker, tjänstemännen och Nannabad-hetsande politiker bör ha i åtanke kring detaljplanen för framtiden av Nanna 7. Så interpellationsdebatten i kommunfullmäktige på måndag den 18 juni ska bli intressant att följa.

Och om framsynhet finns för Umeås urbana planering eller bakåtblickandet råder. Vinner förstnämnda kan i stället en ny detaljplan ta med innehåll som den nu inte är tänkt för.

Så att när Nannabadhuset sjunker en Campus simarena byggs vid IKSU:s simhall som ju har en klar detaljplan för bad/simning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.