Lätta på penningpungen, bästa medmänniskor,

Det här är ingen blogg som sysslar med produktplacering, textreklam eller smygannonsering i onödan. 

 

Det vet ni. 

 

Den här bloggen har varit väldigt fri från sånt, trots alla de dyra krämer, hudoljor, hårförlängningar och balsam som dagligen dimper ner i min brevlåda från jättarna inom kosmetikaindustrin – i hopp om att jag ska blogga om deras förträfflighet.

 

Men just ikväll tänkte jag göra ett undantag. 

 

För den goda sakens skull. 

 

Spelartrupperna i Umeå FC och Umeå IK ska måla varsin tavla. Tavlor som sedan ska auktioneras ut och där varenda polett ska gå till de utsatta för den väldiga svältkatastrofen vid Afrikas horn. 

 

Jag har inte riktigt fått klart för mig vem som kom med idén, men vi kan alla skriva under på att det är en hjärtskärande fin tanke. 

 

Och på ett högst personligt plan gläds jag inte enbart åt att de svältande stackars barnen får bidrag; utan även att UFC-bloggen får någonting att skriva om.

 

Idag, denna träningsfria torsdag, var det nämligen dags att färdigställa tavlan. 

 

Innan vi börjar med vad som med UFC-bloggens mått mätt får räknas som en bildorgie så ska vi leka en lek. 

 

Jag vill att ni funderar på frågan "Vem är UFC-truppens bästa tecknare?" och tänker ut ett namn av det knappa trettiotalet spelare som finns att välja bland. Så tar vi svaret längst ner sedan. 

 

Så. Då åker vi. 

Vladimir Sudar gör en tavla. 

 

Vi får hoppas han inte gör någon på lördag. 

 

(Konstpaus för småskrattande och tankar som "han är bra lustig den där Erik Löfgren" och "vart får han allt ifrån?")

 

Jens Sjöström fick det lika ärofyllda som svåra uppdraget att med en väl avvägd blandning av brandgul, röd och vanligt gul färg måla en sol. Sjöströms "Godkänt med rest" i teckning räckte för att peta mig från solmålningen då jag prompt ville utrusta solen med såväl mungipa som solglasögon. 

 

Jag själv – här saknas bild och det ska vi alla vara väldigt tacksamma för – placerades istället på ifyllning av en Sverige-flagga. 

 

Ett uppdrag jag utförde med en sådan noggrannhet och perfektion att Sten Sture den äldre skulle göra saltomortaler under sin runsten om han visste hur högt den svenska fanan fortfarande hölls ända in på 2010-talet. 

 

"Svennen" hade varit stolt över mitt flaggritande. 

 

 

"Strossa" var där och lade sitt fokus på att få till den Pride-regnbåge som i uppe i ena hörnet vakar över Afrikas horn med en logik som övergår mitt symboliska förstånd. 

 

… notera gärna Sverigefanan. 

 

Jag var tvungen att gå hem vid halv åtta-snåret. Jag blev – ironiskt nog, då vi med penslar och färgtuber försökte hjälpa svältoffer i Afrika – "väldigt hungrig" och "var tvungen" att "gå hem och äta". 

 

Så här såg åtminstone mästerverket ut när jag lämnade pysslarstugan:

 

 

Trots många detaljer kvar att finslipa så ser ni redan nu att kontrasten mellan den rynkige, blåfärgade gubben, den afrikanska kontinenten, den lysande solen, de olika flaggorna (som alla representerar en nationalitet i UFC-truppen) och den… eh… den där regnbågen uppe i hörnet är något för de mer välrenommerade franska konstsalongerna. 

 

Jag vågar inte ens börja spekulera i vilka astronomiska summor man kan få in på ett dylikt verk, samproducerat av ett antal av vår tids allra finkänsligaste konstnärsfingrar. Men vi kan väl konstatera att inte en afrikan borde behöva gå hungrig längre, när auktionshållaren vevat med klubban för sista gången om någon vecka. 

 

Till sist; åter till vår lilla lek. 

 

 

(Konstpaus för att något hundratal läsare ska konstatera att ingen av deras drygt tjugo olika spelargissningar stämde)

 

UFC-truppens bäste tecknare (titta bara på det där Umeå IK-klubbmärket med renhuvuden och grejer): 

 

Marko Mihajlovic"He’s from Serbia, he’ll fuckin illustrate ya’". 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.