Thomas Hartman

Meningslöst uttalande av Bush och dagens hjälte

Meningslöst uttalande
Bush beklagar de felaktiga uppgifter om Iraks massförstörelsevapen som låg till grund för kriget. Imponerande. Sällan brukar ledare erkänna fel. Samtidigt vägrar den avgående presidenten avslöja för BBC om detta faktum hade påverkat invasionsbeslutet.

Knappast.

Däremot var hotet mot världen den skrämselpropaganda Bushs administration behövde för att få med sig övriga världen på att kriget var motiverat. Det i sin tur placerade oss alla på ett sluttande plan. Konfliktnivån trappades upp. Bush spelade terroristerna i händerna.

På nåt sätt känns det där urskuldande presidentuttalandet ungefär som när en journalist skriver krigsrubriker och påstår att Carola är gravid och sedan erbjuder en rättelse i minimal text längst bak i tidningen. Totalt meningslöst.

Kriget drogs igång med alla dess konsekvenser. Bush kan kliva ut ur vita huset medan hökarna finns kvar både i amerikansk och europeisk politik. Alla vi andra lär få dras med den pandoras ask han öppnade.

Dagens hjälte är inte en person utan flera.
I stockholms lokaltrafik pågår en diskussion om att SL-personalen fått 15379 klagomål så här långt. Där finns chauffören som drog igen dörren rakt i ansikten på en tjej efter att hon slängt korven hon nekats ta ombord. Där finns chaffisen som vägrade en kille plats på bussen med motiveringen att man ser ju att han ’luktar illa’

Men när jag åkte roslagsbanan häromdagen så träffade jag på en fantastiskt trevlig biljettkontrollant. Han skrattade och var glad, hälsade på alla och önskade trevlig helg till hela vagnen. Om folk var det minsta tveksamma frågade han var dom skulle och höll koll på deras kommande station. Man kände sig verkligen välkommen.

Jag önskar jag hade vetat vad han hette för i så fall hade jag skickat ett mail till lokaltrafiken och kompletterat alla dessa klagomål med en hyllning till denne fantastiska kontrollant.

Nu får han symbolisera dig som gör ditt jobb och möter din omvärld med ett leende på läpparna och samtidigt sprider glädje, värme och energi omkring dig. Du betyder mer än du tror för att världen ska vara en dräglig plats att leva på.

THOMAS HARTMAN

PS En annan diskussion i huvudstaden gäller arbetet för att skapa en dräglig tillvaro för uteliggarna. Högern har dragit in på stadsmissionens mötesplats Enter som fångar upp unga i farozonen. Kommentaren från Moderaten Jonas Nilsson (ordförande för organisations- och föreningsutskottet) är den där klassiska – att det inte finns pengar.

Jag förstår inte hur det kan komma sig att moderaterna på något konstigt sätt alltid däremot tycks ha pengar över att satsa på skattesänkningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.