Thomas Hartman

Ale är en hjälte

I ett par dagar har Helsingborgs Dagblad granskat högerregeringens nya sjukskrivningslag.

20-årige Ale Ingvaldson har en svår cancer och kan inte arbeta. Han är trött och har dessutom fått epilepsi som tvingar honom att ta mediciner. Han har opererats och behandlats med strålning och cellgifter. I den nya sjukförsäkringslagen finns gränser för hur länge du kan vara sjukskriven. Men ska inte gälla för riktigt allvarliga sjukdomar. Då har man rätt till den högsta sjukersättningen (80 procent) under obegränsad tid.

Ale uppfyller både enligt sin egen läkare och försäkringskassans förtroendeläkare dessa kriterier. Men trots den svåra cancersjukdomen får Ale istället den lägsta ersättningen av försäkringskassan. Han riskerar också att utförsäkras om 18 månader. Orsaken är att han på sin läkares inrådan gav sig ut på resa. Då ändrades Försäkringskassans bedömning. Nu anses 20-åringen inte längre allvarligt sjuk.

Ale fick aldrig ens ut de 80 procenten. Så fort kassan fick klart för sig att han funderade på att resa utomlands för vad som kan vara hans sista resa så revs beslutet upp retroaktivt.

Försäkringskassan går nämligen inte bara lefter lagens bokstav. Man gör även en egen bedömning av det man kallar ’allmäntillståndet’. Att Ale Ingvaldson fortfarande är allvarligt sjuk och inte kan arbeta har då ingen betydelse.

När TCO kommenterar fallet säger Roger Mörtvik:

-Tolkningen av lagen är så osäker att ingen vet vad som gäller. De anställda på Försäkringskassan vet inte hur de ska bedöma ersättningsrätten för personer med svåra diagnoser. Och de sjuka vet inte vilken rätt till ersättning de har.

Roger Mörtvik tycker att det är som om beslutsfattarna utgår från att de svårast sjuka försöker fuska, som om de kan jobba men inte gör det.

Det är ingen idé att prata med ansvarig minister Christina Husmark Pehrsson (m) för hon kan inte uttala sig i enskilda fall. Men hon kan självklart ta tillbaka lagen och ta initiativ till ny lagstiftning men något sådant har den högerstyrda regeringen naturligtvis inga planer på.

Inte en enda gång har försäkringskassan ringt till Ale eller familjen för att ge råd och information. Är det ingen lagstiftare eller myndighetsperson vid försäkringskassan som funderar över hur människor mår som när de genomlider sin jobbigaste tid i livet och behandlas på detta sätt?

Är det så här Sverige ska fungera? Knappast. Vi behöver en ny regering snarast. Dagens hjälte är alla sjukskrivna som orkar slåss trots att de lever i ett helvete. Idag symboliseras det av Ale och hans pappa.

THOMAS HARTMAN

PS Visst är det konstigt att regeringen är mallig för att man inte ger statsstöd till bilíndustrin när Volvo och SAAB står inför sitt stålbad. Däremot ger man gärna statsstöd till musikindustrins företag när de drabbas av sin strukturomvandling. Vi har sannerligen en märklig regering. Det är pinsamt uppenbart att de inte har en aning om vad de pysslar med. Deras så kallade paket var ju riktigt tandlöst. Det skarpaste förslaget var ett ROT avdrag för de som redan gynnats som har pengar och anser sig våga bygga i denna ekonomiska situation. Som vanligt ingenting till pensionärer, arbetslösa eller sjuka. Vad ska vi med en regering till som inte regerar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.