Thomas Hartman

Jobbkrisen: Inte en enda krona till kommuner och landsting 2009

JOBBKRISEN | Idag hade jag tre borgerliga landstingsgruppledare i korridoren som jublade för regeringens besked på DN debatt om statsningar för nästa år.

Jag förstår ärligt talat inte vad de har att jubla över. Varselvågen i skolan, sjukvården och äldreomsorgen kommer att fortsätta. Regeringen skjuter inte till en enda krona till kommunerna och landstingen 2009, och för lite åren därefter.

Bara för 2009 och 2010 är regeringens tillskott fem miljarder mindre än vad regeringens egen expertmyndighet Konjunkturinstitutet säger behövs för att motverka uppsägningar. Det motsvarar bara i år cirka 10 000 vårdbiträden, lärare och socionomer.

Redan idag varslar var tredje kommun anställda i skolan enligt lärarförbundet. Regeringens dystra besked kommer inte att sätta stopp för kvalitetskrisen i välfärden.

Vi socialdemokrater lämnade redan förra året besked om vår politik. Istället för att som regeringen prioritera skattesänkningar för de mest rika vill vi istället satsa på kommunsektorn med minst 10 miljarder kronor mer 2009 och 2010 vilket är tre miljarder mer än vad regeringen nu föreslår. Mot bakgrund av det försämrade konjunkturläget och de än mer vikande skatteinkomsterna kommer vi socialdemokrater att lämna ett nytt besked i samband med vår vårbudgetmotion.

THOMAS HARTMAN

2 kommentarer

  1. Thomas Hartman

    Jag syftar på de 10% som gynnats mest av Reinfelts skattesänkningar. Som bekant har moderaterna sänkt skatterna mest för de med mest pengar. När jag läser att Per Westberg tjänar 150 000 kr per månad på moderaternas skattesänkning eller 1,8 milj per år så inser jag verkligen vilka som gynnas. Ska det vara så?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.