Thomas Hartman

Sven-Olov: Kärnkraften har inget med framtiden att göra. Det vet du också.

Sven Olov Edvinsson frågar mig när vi inom (s) kan enas i energifrågan. Kanske är hans avsikt att försöka leda iväg sökarljuset från centerns andra misslyckande i badtunnealliansen på kort tid. Först var det regionfrågan och nu som bekant kärnkraften.

Han vill att jag ska komma över på ’vinnarsidan’ i kärnkraftfrågan.

Jag vet att det finns socialdemokrater som tycker kärnkraften är okey. Det kan jag inte hålla med om eller ställa mig bakom. Riskerna är helt enkelt för många.

Tekniska problem eller mänskliga fel öppnar för svåra olyckor där stora mängder radioaktivitet släpps ut i miljön. Undersökningar visar att risken för exempelvis en härdsmälta på ett tyskt kärnkraftverk som har en drifttid på runt 40 år är lika med 0,1 procent. Inom EU drivs mer än 150 kärnkraftverk.

Sannolikheten för ett kärnkraftshaveri i vår del av världen är 16 procent. Detta kan jämföras med att slå en sexa med en tärning på första kastet. Ser vi över världen i stort är ungefär 440 kärnkraftverk i drift. Sannolikheten för att en härdsmälta inom 40 år kan räknas fram till ca 40 procent. Och som olyckan i Tjernobyl visade så kan vi förutsätta tiotusentals döda vid ett haveri.

Kärnkraften producerar också avfall som vi ännu inte efter femtio år lärt oss hantera. Det livsfarliga avfallet har ingen säker förvaring någonstans i världen.

Det framförs en mängd ekonomiska argument. Kärnkraftfrågan handlar dock inte enbart om ekonomi eller att snegla på vad alla andra gör.

Jag är övertygad om att politiken måste leda i denna fråga. Vill vi säkra jobben och industrins behov framöver krävs alternativ och då är knappast lösningen att ta EU:s krav och göra dom till våra. Sverige kan bättre än så.

Därför ser jag regeringens överenskommelse som en pajaslösning och jag beklagar att centerpartiet inte ser skogen längre för möjligheten att sitta i regeringen.

Jag är övertygad om att vi inom (s) kommer att hantera denna fråga klokt under Mona Sahlins ledning. Hon är inte känd för att gå kärnkraftlobbyns ärenden.

Arr Sven Olov kan se sig som en vinnare i denna fråga är lika obegripligt som hur han kunde göra det efter regionfrågan

THOMAS HARTMAN

En kommentar

  1. Håkan Axelsson

    Det finns ytterligare ett stort problem med kärnkraften vid sidan av säkerheten och avfallsfrågan, nämligen uranbrytningen. Hur länge kan Sverige driva sin kärnkraft innan vi blir mer eller mindre tvingade att börja tulla på våra egna uranfyndigheter? Uranbrytning sker inte i prydliga gruvor utan i monstruösa dagbrott som förorenar omgivningen för all överskådlig framtid. Som jämtlänning är jag extra oroad, då större delen av Storsjöbygden vilar på uranhaltig (och sannolikt brytvärd) alunskiffer. Storsjön (vattentäkt för Östersund och många fler orter) hotas, turismen hotas. Det rörliga friluftslivet hotas. Redan nu står prospekteringsbolagen på kö för att provborra. Så länge det kommunala vetot gäller kommer det aldrig att bli någon brytning, men hur länge kan vi förlita oss på det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.