Thomas Hartman

Stora bröst stoppar livräntan för Jessica och dagens hjälte

Som bekant brukar jag belysa fall från försäkringskassan för att öka insynen i vad regeringens hårdare tag kombinerat med kassans myndighetsutövning egentligen innebär. Jessica Andersson är senaste exemplet.

Jessica har arbetat i hemtjänsten och var på väg i bil i arbetet mellan två vårdtagare när hon blev påkörd bakifrån. Efter det fick hon stora problem med smärtor i nacken och axlarna.

I sex år har Jessica varit sjukskriven med arbetsskadelivränta för sin whiplashskada. Men nu har försäkringskassan ändrat sin bedömning och anser att smärtorna beror på att hon har för stora bröst. Avslaget kom samma vecka som den sista utbetalningen av livräntan. För Jessica Andersson får det konsekvensen det att hon omedelbart från december månad endast har sjukersättning på 5 900 kronor. Livräntan på 7 700 kronor tappar hon.

Den läkare som är medicinsk rådgivare till försäkringskassan i Jessicas ärende vill inte ge någon kommentar när media vill försäka förstå hur han tänkt.

Ska man behandla folk på detta sätt? Brösten har väl i så fall förvärrat situationen för Jessica i alla år så det kan väl knappast vara en nyhet för kassan. Nej, det är uppenbarligen nåt fel med försäkringskassans förmåga till effektivitet, empati och kommunikation. Kombinerat med ett hårdare regelverk.

Om man ska ändra bedömningen i ett fall som Jessicas så måste det väl ske på ett sådant sätt att den enskilde kan hantera konsekvenserna för sin ekonomi. Det kan inte heller vara acceptabelt att släppa en person utan rehabilitering. Dessutom kan man fråga sig hur det kan komma sig att den makthavare som kassan skyller på nämligen läkaren kommer undan medias granskning med att han inte vill kommentera.

Men det är väl så det ska vara i dessa tider. Det är inte konstigt om allmänheten får uppfattningen att det är godtycket som styr kombinerat med att kassan i grunden fått direktiv från högerregeringen om att slöfockarna ska ut i arbete.

THOMAS HARTMAN

PS samtidigt kan vi läsa att fattigdomen ökar i samhället.

Prästen Margareta Carlenius berättar om människor som inte har mat för dagen och att deras utsatta situation ofta varken beror på slarv eller missbruk. Det kan vara människor som fallit mellan myndigheternas stolar. Många som söker om ekonomisk hjälp har låg pension eller uppbär olika ersättningar från Försäkringskassan. Alla lever på normen för existensminimum. Det berättar Birgitta Lundin, som är föreståndare för Frälsningsarméns öppna, sociala verksamhet i Norrköping.

Dagens hjältar är personer som Margareta och Birgitta som får hantera det utanförskap högerregeringen gick till val på att ta bort. Nu förstår vi att det bara var tomt snack.

3 kommentarer

  1. fyrabarnsmamman

    …även jag undrar vad det är för värld vi lever i.
    Det här med alla människors lika värde. Vad hände med det?
    Finns det kvar fortfarande eller är det bara en förlegad klyscha???

  2. Vaktbloggen

    Vet själv av erfarenhet att jag lätt fokuserar på negativa saker i bloggandet men det självklara blir fort tråkigt. Kul att läsa din blogg med balans och olika teman som verkligen piggar upp. Nyss var det olika parlament som hade problem med ordningen och nu är det olika hjältar som lyfts fram. Gillar båda varianterna, keep it up!!!

  3. Thomas Hartman

    Tack för vänliga ord och när det gäller världen vi lever i så måste vi uppenbarligen slåss för den varje dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.