Terttus sida

27 finska krigsbarn begravda i Vindelns kyrkogård

 

Små barn är begravda i en gemensam grav i Vindeln. Foto: Terttu

Mitt namn finns bland de små barnen, som dog i Vindeln 1945. Då jag såg den här gravstenen, blev jag mycket fundersam. En 2-årig Terttu från Rovaniemi fick inte leva längre. Och jag lever och påverkar just i Vindelns kommun. Jag kunde inte undvika att tänka om mitt livs insats här. Det kändes nyttigt att ha en sådan tankeställare.

2 kommentarer

  1. Tapani Rossi

    Hej.
    Intressant med bilden på gravstenen. Jag vet att flera finska krigsbarn dog i Vindeln. Det lär ha väckt stor förstämning. Har skrivit om detta i min bok RÄDDADE TILL LIVET, som handlar om finska barn som togs om hand på svenska sjukhus, sanatorier, barnhem och andra förläggningar – mer än 400 sådan över hela landet.
    Av alla de ca 70000 barn som kom till Sverige dog ca 360 barn. Barnen i Vindeln var små och drabbades av en difteriepidemi, som inte kunde hejdas. Det var den enskilt största gruppen. Jag tänker ofta på de finska mödrarna som skickade sin små till Sverige – ofta med förhoppningen om ett tillfrisknande från sjukdom. Att minsta ett barn är svårt nog hemma, hur svårt blev det inte att ta emot ett dödsbud från Sverige?
    Difteribarn skulle inte skickas till Sverige men bristande läkarkontroller på finska sidan gjorde att många barn slank igenom. Om Vindelgrupp smittats på tåget eller på förläggningen vet jag inte

    Det finns några enstaka gravar runt om i landet, många helt borta idag. När jag skrev om krigsbarnen i Vindeln fick jag en kontakt (minns ej vem) som jag bad att ta ett foto av graven för att ha sin illustration i boken. Men det blev inget. Nu är boken tryckt men är det möjligt för dig att skicka ett foto, som jag kan ha i min samling av underlagsmaterial som blivit efter boken?
    Med hälsningar
    Tapani Rossi
    Höör

  2. Terttu

    Tack för din kommentar. Det är mycket intressant för mig att veta om hur mycket du har dokumenterat finska krigsbarn, även de som dog i Vindeln. Visst kan jag skicka ett foto av graven till dig. Du kan kontakta mig via min privat hemsida.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.