Maud städar upp Vattenfall! Snuset i Umeå!

MAUD STÄDAR UPP VATTENFALL

När Öystein Löseth ersätter Lars G Josefsson som VD för stora, statliga Vattenfall blir det en norsk socialdemokrat som ska räta upp Vattenfalls förtroende. Det är få i Sverige som inser den negativa image som Vattenfall fått i Europa och framförallt i Tyskland.

Med den nya energi-och klimatpolitiken i ryggen kunde Maud Olofsson göra det som flera regeringar tidigare misslyckats med nämligen offentligt göra upp med starka Vattenfall. Den juristrapport som kom förnågra veckor sedan blev droppen.  När det stod juridiskt klart vad tidigare kärnkraftsköp och upplösningen av dotterbolaget innebar för Vattenfalls katastrofansvar måste något hända. Även Lars G Josefsson bekräftade före helgen att hans förstod "i ganska sent stadium" den juridiska innebörden.

Nu slår gamla och nya makthavare tillbaka mot Maud. Kvinnan i den mest manliga av världar. På den gamla ledningens ansvarslista ligger bristande kärnkraftssäkerhet i både Sverige och Tyskland samt hela den europeiska utvidgningen. Den balanserar på en mycket smal lina när det gäller Vattenfalls anseende. Vattenfalls stora ägande i kolkraft går stick i stäv med klimatpolitiken. Vattenfall riskerade att underminera det kraftfulla agerandet från Andreas Carlgren, svenska regeringen och EU i klmatfrågan!

Lars Westerberg, styrelsens ordförande vald 2008 och den nye VDn Öystein Löseth har chansen att snabbt ändra strategi och öka lyhördheten mot allmänna opinionen och kunderna. Tack Maud!

 

SNUSET I UMEÅ

Jag tror att dagens och kvällens partidiskussioner  har löst "snusfrågan". Genom att stryka att-satsen  att tobaksfri arbetstid införs i Umeåkommun from 1 september försvinner uppfattningen att det blir snusförbud.

Snusförbud har aldrig varit meningen. Liksom insikterna om rökfrihet under arbetstid vunnit mark sakta men säkert kommer snusfrågan att mogna. Vem minns inte all kritik av rökförbudet på krogarna när den lagen stiftades. Nu är det bästa som hänt! Samma utveckling kommer att upprepas med snuset tror jag!

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Lars Umeå

    Vadå Maud rensar upp?? Hon har ju vetat i 1,5 år om detta men först då de kom fram i media agerar hon.Är det inte lite sent? Hur kan man ha en person som sin ”gud”? Hon ,om du lyssnar objektivt, tom reportern i SVT i söndags påpekade det, skyller allt på förra regeringen samt tjänstemän, det är inget modigt sätt att bestämma

  2. Sven-POlov Edvinsson

    Det har länge varit allmänt känt att Vattenfalls skadeståndsansvar vid en kärnkraftsolycka i Tyskland gällde för det tyska bolaget. Men det var först vid Vattenfalls omorganisation, som det beslutades om i mars 2008, som det nu visat sig att hela koncernen blev skadeståndsansvarig.

    Det är följderna av denna omorganisation som ägaren varit kritisk mot att man inte informerades om. Följderna av omorganisationen uppdagades när Näringsdepartementet våren 2009 i samband med bolagets strategigenomgång började ställa frågor kring Vattenfalls skadeståndsansvar vid kärnkraftsverk i Tyskland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.