Spurt kring både kultur i region Norrland och Umeå som kulturhuvudstad. Nu börjar jobbet!

SPURT KRING KULTUR I REGION NORRLAND

Den kommande veckan peakar verkligen när det gäller kulturfrågorna. Imorgon genomför Norrstyrelsen en träff för Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland kring visioner för kulturen i region Norrland. Ett fantastiskt intresse med 175 anmälda deltagare! Kulturområdet har redan många exempel på bra samarbete i norrland som andra områden – inte minst sjukvården – borde lära av. Jag är riktigt förhoppningsfull. Det blir bara bättre av att mötet äger rum dagen före vår slutträff med juryn för kulturhuvudstad. K14 i Umeå blir en inspiration för hela Norrland. Det lovar jag.

SLUTSPURT MED KULTURHUVUDSTADSJURYN

Måndagkväll åker jag, Marie-Louise Rönnmark och Anna-Karing Sjöstrand till Stockholm för mötet med juryn på tisdag kl 11. Fredrik Lindgren och Jan Björing ska också delta. Dessutom ansluter Universitetets rektor Göran Sandberg, Ellacarin Blind SSR, Eva Nygren SVEKO och Anna Göransdotter, Baltic och Kjell Englund, Norrlandsoperan till mötet. Presskonferensen som berättar om juryns beslut startar kl 13:30 på tisdag.

Jag hoppas att vi får fira på tisdag kväll och kanske onsdag. Men sedan börjar det stora jobbet. Redan på torsdag startar några viktiga steg som kan påbörjas först när vi vet juryns resultat.

1. Kontakter med  stora och små sponsorer och partners för att erbjuda alla som stödjer den norra dimensionen ett femårigt samarbete. Vi har riktigt många företag med sin bas i norra Sverige. Win-Win! 1+1=3! Vi ska se till att vara snabbt ur startblocken!

2. Mobilisera kulturerbjudanden från norra Sverige som kan nå ut till publiken i Europa.

3. Bygga ett nätverk med Sveriges ambassader och kulturattachéer i första hand Europas länder.

4. Skapa kontaketr med televisionsbolag. Sveriges Television  först och främst och SVTs samarbete i Norden. Dessutom är exempelvis  BBC intressant.

5. Förbereda representation och kontor på några strategiska plater t.ex London, Paris, Rom.

Tänk – vilka utmaningar. En spännande vecka! Ja, det är bara förnamnet. Håll tummarna!

 

Etiketter:

En kommentar

  1. Urban Bengtson

    Intressant (och bra) att ni är ”bara” tre politiker och sju ”specialister” inom resp yrkesområde. Vore bra om Umeå kan utvecklas med sådan fördelning i andra sammanhang också. Då skulle sådana nätverksgrupper ge mer sakkunskap och få politiskt prestige att släppa. Konkret betyder det att några pågående projekt i Umeå skulle kunna ändras till det bättre. Och nya satsningar få klokare start. Detta oavsett utgången av 2014-kampen. Dvs mindre politik och mer praktik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.