Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Bäckebo & Kommunal

Hade tänkt nämna lite om kommunals uttalande angående den eventuella nedläggningen av demensboendet Bäckebo.
Kan även nämna att min egen morfar bor på denna avdelning, han och vi anhöriga är jättenöjda med den mycket proffsiga personalen som jobbar där. All heder till er i denna svåra tid. Ja vet att det kan tyckas jävigt att skriva som jag gör men jag hade gjort samma sak även om jag inte hade en anhörig där.

Jag är inte den som är sen att totalt hålla med kommunal i deras resonemang.
Jag har tidigare sagt det VI MÅSTE hitta andra lösningar än att bara skära inom äldreomsorgen. Snälla majoriteten ta tag i kommunalhus organisationen och politiker indragningar till att börja med. Men jag tror att just detta är mycket svårt för dom, för det är nämligen så att dom själv biter sig i baken om dom ska börja skära ner där.

Och försök även att skynda på utredningen vi bett er att göra.

Här följer kommunals skrivning.

Enligt utredningen som KS beställt från kulturgeografiska institutionen vid Umeå Universitet kommer "befolkningsgruppen äldre och yngre inte att minska nämnvärt utan minskningen kommer främst att ske i den arbetsföra åldersgruppen". Det besparingsförslag som i dag ligger inom socialförvaltningen, att stänga Bäckebo, bygger ju på en tidigare prognos som visade att åldergruppen äldre i Vindelns kommun skulle bli färre. Något som i och med denna utredning omkullkastas helt.

Vad Kommunal erfar så finns det i dagsläget 4 tomma platser inom särskilt boende. En nedläggning av Bäckebo skulle innebära att kommunen får 12 platser mindre. Kommunal har dessutom talat med två av socialsekreterarna som båda bekräftar att de tomma platser som finns idag fylls på. Det finns alltså ingen tendens till att det är färre människor som behöver särskilt boende i Vindelns kommun.

Den slutsats som Kommunal kan dra av detta är att en stängning av Bäckebo i dagsläget skulle kunna leda till en ordentlig fördyring för kommunen istället för den planerade besparingen.
Risken är att vi inte kommer att kunna ta hem färdigbehandlade från NUS på grund av vi inte kan bereda plats åt dem. Eller så kommer vi att få se oss om efter andra ställen att placera dem på.

Hyra platser av Vännäs kommun har nämnts, dock ingen prislapp. Kommunal kan emellertid inte se att det skulle bli billigare för Vindelns kommun att låta någon annan kommun ta hand om våra gamla.

Kommunal Vindeln

12 kommentarer

  1. Förundrad väljare

    blir lite konstigt då moderaterna håller med facket men antagligen blir det så när maktfullkomligheten gått för långt och dom som styr C+S totalt tappat kontrollen

  2. Nya Moderaterna

    Facket är ett måste! Och facket i Vindeln gör för tillfället ett mycket bra jobb. Efter generations växlingen inom Vindeln sektionen så blev korruptionen ett minne blott och detta förhoppningsvis i all framtid!

  3. Per-Ola Moström chefsekonom Vindelns kommun

    Behovet av äldreomsorg styrs av befolkning i gruppen över 80 år.
    Den prognosen visar tydligt att antalet pensionärer över 80 år minskar kraftigt.
    Medan gruppen 65-79 däremot ökar fram till 2015. Men där har inte många äldreomsorg!

    Den intressanta gruppen som finns i våra äldreboenden är gruppen över 80 år
    och den kommer att minska ca 15%.

    Det betyder att minst 23 platser bör minskas inom äldreomsorgen- även om befolkningen totalt sett ökar!
    Skulle den totala befolkningen fortsätta att minska är det risk att än fler
    platser bör tas bort!
    Och minskningen går ganska snabbt
    de kommande åren!
    Den som vill kan få en excelfil av mig där den som är intresserad kan ”gräva sig ner i” varje åldersgrupp.

    En långsiktig plan för avveckling bör diskuteras – tycker jag – för att inte inge tron på oförändrad efterfrågan till
    äldreomsorgen som kommunal i Vindeln antyder i sitt brev till KS! Det är synnerligen märkligt att en KF ledamot utan att kolla fakta går ut på bloggen och håller med kommunal!!!!

    P-O Moström

  4. Pensionären

    i gruppen 65-79 kan man vara säker på att många kommer behöva omsorg med dagens utveckling
    och det kan ingen excel fil ändra på

  5. p-o Moström

    Åldersgruppen 65-79 är friskare och piggare idag än någonsin tidigare och kommer att vara pigg även i framtiden.

    Det är huvudsak den gruppen som är i behov av hemtjänst och den bör nog inte minskas de kommande åren.

    Efterfrågan på hemtjänst kommer att vara ungefär oförändrad de kommande 7 åren.

    //p-o moström

  6. Syrra

    Men det finns forskning som visar att demens sjukdomar kommer att öka hos denna åldersgrupp. Man kan vara fullt frisk fysik men man kan bli hemskt sjuk pyskiskt upplysningsvis vår bäste chefekonom. All forskning pekar på det!

  7. Utbildningsministern

    ”Åldersgruppen 65-79 är friskare och piggare idag än någonsin tidigare och kommer att vara pigg även i framtiden.
    Det är huvudsak den gruppen som är i behov av hemtjänst och den bör nog inte minskas de kommande åren.
    Efterfrågan på hemtjänst kommer att vara ungefär oförändrad de kommande 7 åren.

    //p-o moström”

    Att här har socialstyrelsen sin nästa utredare han har helt färdiga lösningar på svåra frågor och fått detta genom att jobbat som ekonom i en liten kommun i några år helt otroligt vad man kan lära sig

  8. Kommunalarbetare

    Tack för din synpunkt Miksel.
    Även om det nu är som P-O säjer om åldringarna. Så är det faktiskt så att demenserna kommer längre ner i åldrarna. Så det kan finnas många demenssjuka i äldern 65-79. Och även den åldersgruppen har rätt till vård. Inte alls säkert att dom kan bo hemma.Så jag hoppas verkligen att allt undersöks mycket noggrannt innan en nedläggning görs. För att ha färdigbehandlade i Umeå är mycket dyrt.

  9. Andreas Eriksson

    Med anledning av P-O svar på Kommunals brev känner vi att vi måste svara.
    För det första så har P-O rätt i det han plockat fram ur statistiken. Det blir färre 80+ fram till 2015. Men det är viktigt att notera att man i samma prognos också kan utläsa att vi har lika många 80+ 2010 och endast 7 färre 2011 som vi har idag. Hur kan vi då dra ner på 12 platser inom särskilt boende nu?
    För det andra så har även P-O rätt i att det ser ut att blir fler 65-79 åringar fram till 2015. Det P-O inte skriver (annat än felaktigt på VK) är att allt fler människor i just åldern 65-79 åringar får diagnosen demens, allt enligt en rapport, Demenssjukdomarnas samhällskostnader och antalet dementa i Sverige 2005, som socialstyrelsen tagit fram. Rapporten kan ni läsa på : http://www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/FBF2CF90-53A4-4538-8953-EEF235BC790B/8297/200712332.pdf I och med det så kommer också fler 65-79 åringar att behöva vård.
    Om det nu är så att vi inte blir nämnvärt färre 80+ i Vindeln fram till 2011 samtidigt som vi blir fler 65-79 åringar, där också demens breder ut sig! Den fråga jag då ställer mig är hur klarar Vindelns kommun då att plocka bort 12 platser inom särskilt boende i dagsläget!?

    För Kommunal Vindeln
    Andreas Eriksson

  10. P-O Moström, chefsekonom Vindelns kommun

    Andreas Eriksson kommunal har i en kommentar här på VK-bloggen tagit upp frågan om utvecklingen av antalet dementa i Vindelns kommun. Kommunal i Vindeln har agerat på inte riktigt relevant material till KS.

    Den statistik som kan tas fram visar att antalet dementa i åldersgruppen 65-w i Vindeln INTE kommer att öka! Den kommer däremot att minska något. Samtidigt minskar antalet pensionärer över 80 kraftigt (-15%) åren fram till 2015. Färre särskilda boendeplatser behövs – men andelen dementa kommer troligen att öka.

    Jag har idag (6/10) redovisat materialet i sin helhet till Kommunstyrelsens arbetsutskott. Den som är intresserad kan rekvirera det från kommunen.Jag kommer imorgon att träffa Andreas och gå igenom materialet för honom.

    Om Volvos efterfrågan minskar så säger facket sig ha förståelse för att man varslar 370 personer.

    Om kommunens efterfrågan på äldreomsorg minskar så vill inte facket minska utbudet?

    Det är dax att se sanningen i vitögat. Kommunen måste anpassa kostnaderna i de sektorer som efterfrågan minskar. Det gäller såväl äldreomsorgen som inom skolans område.

    Ansvariga politiker måste ta beslut för att anpassa kostymen till den minskade befolkningen och skatteintäkterna.

    Sker det med politisk enighet i fullmäktige är det lättare att genomföra.


    PS
    En politiker på VK-bloggen har antytt att jag som tjänsteman i princip inte ska skriva på min blogg. Vad jag gör på min fritid angår ingen.

    Vi tjänstemän har också rätt att yttra oss! Tyvärr är det för få som gör det! Trots att många känner sig trampade på!

  11. Andreas Eriksson

    Känner att jag måste kommentera P-O senaste inlägg. Vet inte vart han får allt ifrån. Siffrorna kommer från samma material. Det material som P-O själv skickat ut visar klart och tydligt att gruppen 65+ ökar och det kan inte ens P-O förneka. Gruppen 80+ kommer på sikt att minska ja, men inte dom närmaste åren. 2010 har vi lika många 80+ som idag. Sen måste man komma ihåg att statistik kan vara väldigt farligt att använda sig av. Det går att vinkla både hit och dit. I en liten kommun som Vindeln kan dessutom statistiken slå fel. Så vi måste vara försiktiga.
    Och ja P-O, om efterfrågan minskar så har även facket full förståelse för att kommunen gör neddragningar, stänger avdelningar. Kommunen kan ju inte bedriva verksamhet bara för att ha anställda. Men i detta fall finns det inget som tyder på det. Utan det ser snarare ut att bli en ?idiot? besparing som kommer att slå tillbaka på kommunen. I form av ökade utgifter till NUS för färdigbehandlade som får ligga kvar eller till andra kommuner där vi eventuellt kommer att måsta inhysa våra äldre i framtiden.
    Precis som IF Metall på Volvo tar Kommunal här i Vindeln ansvar. Vi tar både ansvar, för som vi ser det, kommunens bästa samt för våra medlemmar och dom som de vårdar!

    Andreas Eriksson
    Kommunal Vindeln

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.