Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Kommuncheferna var här!

Hade lovat jag skulle skriva lite om mötet byn och en del företagare hade med Kommunchefen och Kommunalrådet Ewa Maj Karlsson (C) och några fler representanter från kommunen.

Många olika frågor diskuterades under kvällen.
 
Kommunikationer var det första som blev tal om. Många företag i bygden är oroliga att godstrafiken efter E12an kommer att försämras kraftigt i och med att det nya pendeltåget ska börja rulla. Svaret blev att kommunen skulle trycka på så att bussgodset ej ska försämras i allt för hög utsträckning.
 
Företagslots kom upp på agendan och i den frågan framkom det att kompetensen redan finns på kommunen men info till företagarna om detta ej nåt ut. De tog med sig några idéer på hur det skulle kunna bli bättre på den punkten.
 
I övrigt blev det mycket prat om byautveckling. Där framkom bland annat att kommunen gärna ser ett vidgat samarbete mellan först och främst idrottsföreningarna så att dessa klarar av att driva sina föreningar. Tyvärr är det så att de som vill hjälpa till med ideellt arbete minskar år för år. Och detta drabbar förenigarna runt om i hela kommunen. VIF & TIF har ett bra samarbete inom olika sektioner men de hoppades att ännu flera föreningar kan göra saker gemensamt. 
 
Sen blev det en hel del prat om allt ideellt arbete innevånarna i byarna lägger ner för att få en attraktiv bygd. Önskvärt från de som just jobbar ideellt var att kommunen skulle vara mer tillmötesgående och inte sätta käppar i hjulen med chockbesked för de olika bygderna i kommunen. Utan en öppen och rak dialog är önskvärt. Detta möte är ett bra exempel på hur det ska gå till.  Några exempel på de såkallade käpparna i hjulen drogs upp. Ett var när Socialdemokraterna på sittande nämnd (med 4a dagars betänketid) 2009 ville göra om skolan i byn till en fsk-2 skola och flytta 3an, 4an & 5an till älvbrinken och 6orna skulle börja direkt på Renforskolan (6-9skola).
 
Sådana besked för de som jobbar ideellt förstör något fruktansvärt för de och hela bygden. Då fick de kavla upp ärmarna och försöka fixa till en friskola mitt i allt arbete med att få en mack att fungera, ordna ritningar till tänkt bowlinghall och att köpa industrihuset av kommunen mm mm. (Nu blev skolnedläggning  inte av! Som tur var! Detta ska vi tacka Centern, KD och Vi Moderater för. Dessa sa bestämt nej till Socialdemokraternas planer så de fick helt enkelt göra en pudel i denna fråga.
 
Byaföreningen anser att en bättre kommunikation med kommunen är ett måste så att sådana här händelser ej förstör allt som man byggt upp för att öka inflyttning och boendemiljöer.  Kommunchefen antecknande så pennan glödde och lovade att återkomma med ett form av protokoll.
Avslutningsvis måste jag säga att detta möte var ett bra initiativ och hoppas på repris.
Tack för en trevlig kväll och ett gott fika.
/Sunken
Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.