Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Svar till Ewa-Maj!

Såg att Ewa-Maj kommenterat i min föregående blogg!

Hon vill att jag ska kolla fakta först. Nu råkar det vara så att jag inte nämnde något om en sammanslagning med Umeå i den föregående bloggen utan jag skrev följande:
Börjar nu majoriteten peta i 6-9skola och ytterligare försämra för byarna. Så måste vi inse att snart så är en kommunsammanslagning ett faktum. Jag vill absolut inte det men som jag skrivit i föregående bloggar: Det finns snart inget annat alternativ.
Skolorna i Hällnäs och Tvärålund ser det ut som ni tyvärr redan givit upp.

Vad gäller 6-9skolan på Renforskolan så kan du ju prata ihop med Hem & skolaföreningen på Älvbrinken, Föräldragrupperna i Hällnäs och Tvärålund. När du gjort det så förstår du varför vi inom Oppositionen är kraftigt emot denna skolform.

Vi vill att barnen ska få vara barn så länge som möjligt bland annat.

Och visst har jag kollat fakta Ewa Maj, tråkigt att du tror jag sitter och hittar på.
När det gäller Umeås lärartäthet stämmer det att den i genomsnitt är lägre än i Vindeln.
I Vindeln har vi högst lärartäthet på Renforsskolan därefter följer byaskolorna, lägst lärartäthet har Älvbrinken. Att det finns skillnader mellan skolorna är solklart. Och ju mer elever en skola har desto enklare är det att få ner lärartätheten. På Renforsskolan som har relativt mycket elever har det tydligen gått lite snett, de har absolut högst lärartäthet av alla skolor i kommunen, trots att de har relativt mycket elever. Jämför man med Umeås grundskolor i liknade storlekar, så finns det mycket att göra här. HÄR kan du se skillnaderna i lärartäthet i Umeå kommun och skaffa dig en egen uppfattning. (Fakta från skolverket)

Sänker man lärartätheten så försämras kvalitén säger många och vi inom oppositionen är också medveten om det, men jag litar på våra lärare att de trots färre medarbetare kan utföra en mycket bra jobb. Men vi i Vindeln har tyvärr ej råd att ha den lärartäthet som vi har nu. Att lärare kommer att få sluta att arbeta i vår kommun är också en sak vi inte behöver hymla om.

Du frågade vad det skulle innebära för Hällnäs och Tvärålunds skolor om vi skulle slå oss ihop med Umeå. Mitt svar blir: Svårt att spekulera i då vi inte är där ännu.
Det finns andra alternativ som kan göra så att skolorna få vara kvar i nuvarande form, glöm inte det. Som jag förstått är arbetsgrupper under bildande i byarna för att titta på olika alternativ.

Att jag tog upp ett exempel på uppenbara skillnader mellan Umeå och Vindeln när det gäller satsande på frivilliga verksamheter. Tycker jag inte alls är konstigt, gjorde det för att folk ska få se vilka skillnader det är mellan en liten och stor kommun.
Man ljuger för sig själv om man går runt och tror att Vindeln kan satsa lika mycket som Umeå på de frivilliga verksamheterna. Men det kan vara intressant för folk att veta om skillnaderna tycker jag. Att du har hört av Lennart Holmlund att de inte tänkt betala till driften för Vallberget får stå för honom, den jag pratade med representerade alliansen i Umeå, och den summa jag nämnde var vad de kunde tänka sig att gå in med i driftbidrag.

/Sunken

Länk till förra bloggen: 1991-2008+Utförsåkning

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.