Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Befolkning= Minus tyvärr

Befolkningen i Vindeln fortsätter att minska tyvärr. Vårt recept är inte att dra in på vården, skolan och omsorgen allt för mycket (kärnverksamheterna). Visst finns det effektiviseringar att göra inom dessa områden och dessa ska genomföras på ett så smidigt sätt som möjligt.

Men vi vill värna om det som är kvar så att vi kan vara attraktiva även i fortsättningen. Fortsätter majoriteten att försämra verksamhet efter verksamhet vad ska vi då kunna erbjuda de som vill stanna eller flytta in i kommunen?

Varje person genererar drygt 50000kr till skattekistan. Räknar ni ihop 2008års siffror och 2009års siffror ser ni hur mycket pengar kommunen tappar. Bli inte chockade men det rörs sig om mycket pengar.
 
Vi Moderater och Kristdemokrater vill se över alla verksamheter. Det kommer med all sannolikhet finnas effektiviseringar att göra, som inte drabbar kärnverksamheterna lika mycket som det kommer att göra om majoriteten får bestämma.
 
Jag trivs i Vindelns kommun. Jag vill gärna att vi kan fortsätta att vara en egen kommun, men snart finns det inget annat alternativ än att söka en sammanslagningspartner. Vi kan bara inte fortsätta att spara i absurdum och sedan gå och tro att vi fortfarande kan vara attraktiva som en egen kommun. Den dagen vi står och funderar över hur det kunde gå så här snett, då finns det inte mycket kvar av vår lilla kommun tyvärr. Och den dagen kommer snart att vara här om inte folket i Vindeln inser att ett nytt styre behövs för att få kommunen på fötter igen.

 

/Sunken

Etiketter: ,

6 kommentarer

  1. Något att fundera över

    Moderaterna styrde Vindelns kommun fram till 1998. Före 1998 var det fler människor som lämnade kommunen än vad det är idag. Nu är befolkningstrenden mer positiv än på den tiden, även om den fortfarande inte är bra. Tillfällighet att under moderaters ledning så har befolkningen minskat mest? Nej, de gjorde vad de kunde när Vindelns kommun tappade större delen av sin befolkning. Människans flyttmönster är snarare global, från inland till kust och till de större städerna. Det har pågått en längre tid men om du Mikael påstår att dagens vindelmoderater ska vända kommunens befolkningstrend så får vi väljare värdera det och allt annat du skrivit. Om vi då tror på vad ni säger så kommer vi att rösta på er.

  2. Gullan

    Du säger att du trivs i Vindeln – ändå är du du så himla negativ. Min uppfattning är att du inte presenterar vad du vill göra – du bara gnäller på C & S. Skriv istället vad du och nya Moderaterna och Kd vill göra rent konkret. Tror du på allvar – om Vindeln skulle gå upp i Umeå att Tvärålunds skola skulle få vara kvar? Skoldöden har ju även drabbat Umeå och andra kommuner i landet just på grund av minskande elevtal.

  3. Anna

    Jag lyckas då läsa mig till att Moderaterna vill göra en utredning av alla verksamheter. Jag tror att skolorna som går bra forsättningsvis kan vara kvar även om vi i Umeå tar över. Ni måste sluta vara så negativa mot Umeå vi är trots allt en expansiv kommun tillskillnad från er.

  4. Gregor

    Du uppfattas som aggresiv och allt för vapenfixerad i din bloggvärld.

    Jag tycker att du visar inte upp en medborgaranda av ansvar för samhället. Vad vill du göra för Vindelns kommun?

  5. Mikael Sundling

    Svar till Gullan (2009-08-13 14:10)
    Synd att din uppfattning är så! Jag tycker att jag i många bloggar presenterar vad vi vill. Som du kan läsa i just denna blogg och många andra vill vi att alla verksamheter ska utredas, för att se om effektiviseringar går att göra. Som fallet är nu vägrar Majoriteten att se över alla verksamheter utan skolan och omsorgen får ta de största smällarna. En sak till, vill vi inte förstöra de få byskolor som finns kvar, för vi anser att byarna måste vara attraktiva om vi vill att folk ska flytta in i kommunen. Många nyinflyttade flyttar inte in i tätorten utan de flyttar till byarna runt om i kommunen. De flyttar dit för att de vill att barnen ska gå i en liten skola få en bra uppväxtsmiljö, god sammanhålling eller helt enkelt för att de vill vara i fred mm. Sen anser vi att man i dessa kristider måste försöka hålla huvudet ovanför vattnet, inte spara i absurdum! Vi måste i en sådan här liten kommun har attraktiva saker att erbjuda om vi vill att trenden med utflyttning ska vändas.

    Ja jag tror på allvar att Tvärålunds skola får vara kvar om vi mot förmodan skulle slå oss ihop med Umeå. De lägger nämligen inte ner skolor som går bra! Vad jag har hört så ligger skolor som har 30elever och färre risigt till i Umeå, så med andra ord kommer både Hällnäs och Tvärålund att klara sig om det är så.

  6. Tummarna upp

    Gregor vi är många som inte tycker som du bara så du vet. Det är bra att få information via Sunkens blogg. Vi antar att många sett att de få gånger Ewa Maj kommenterar så är det när hon har torrt om fötterna. När det blir jobbigt så väljer hon att inte svara tänk på det.
    Vapenfixeringen grundar sig nog i ett stort teknikintresse. Tycker ni illa om Sunks bloggar låt bli att läsa dem då. Men vi hoppas verkligen att han fortsätter på inslagen bana så att Vindeln kan överleva.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.