Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Småbarnsskola 6-9skola

Sitter och läser handlingarna inför UFN mötet som vi ska ha den 2/9. Man får en hel del att fundera på. Vi har klart och tydligt i nämnden sagt att ingen utredning om småbarnsskolor och 6-9 behövs göras då detta är ej genomförbar politiskt. Med andra ord så saknas majoritet för ett sådant förslag. Trots detta följer det med skrivelser om detta inför kommande möte. Jag vet inte om det är jag det är något fel på eller om det är så att de försöker lura eller retas upp oss. Eller är det så att de bestämmt sig, men en införsel av dessa "nya"skolformer kommer ej att ske innan valet! Vet inte men man blir misstänksam i allafall.

Man ser tydligt och klart att majoriteten styr skolledning mot att de ska införa småbarnsskolor på fler ställen i kommunen de skriver följande: Småbarnskolekoncept har lyckats mycket väl och kan utvecklas till fler skolor i kommunen.

Egen kommentar: Elevunderlaget minskar mest i tätorten och för att inte förändra allt för mycket där så ska byaskolorna som har ett relativt stabilt elevunderlag läggas ner så att det blir stabila klasser där.
 
De skriver även följande: Att skapa en 6-9 skola ger möjlighet att erbjuda elever i årskurs 6 med säkerhet ytterligare språkval i årskurs 6 och bra möjligheter till sammanhållen undervisning i 4 år.
 
Egen kommentar: Detta resonemang förstår jag icke, man kan se till att barnen får sitt språkval i 6an om man "vill" Vi inom oppositionen har kommit med förslag men svaret vi har fått är att det inte går att få ihop schematekniskt. Detta är dravel i mina öron! Vill man lösa det går det, men vill man inte går det inte!
 
¨Måste ge mig nu, men en liten kommentar till: Majoriteten har klart och tydligt sagt att något av detta ej kommer att ske under 2010. Varför kan man fråga sig, enkelt enligt mig. Att ta sådana här beslut samma år som det är val är inte så klokt så de "lugnar sig" Det är viktigt att detta kommer fram och att ni läser detta förstår att det finns andra alternativ än de två partier som styrt oss de senaste åren.
 
/Sunken

 

Etiketter: , , , ,

8 kommentarer

  1. Sven Åke Granberg/Ledamot UFN

    Det är riktiga iaktagelser som Mikael har framfört på sin blogg angående påståenden i skrivelse som kommit oss tillhanda inför mötet på onsdag. Det är för mig märkligt att man fortsätter att slå mot lärarna i Hällnäs och Tvärålund och fortsätter prata om att ”kvaliten” blir högre om man inför småbarnsskolor i Hällnäs och Tvärålund. Jag skulle köpa förslaget om elevunderlaget var lågt men inte så länge det ligger på 40-50 elever.
    De påståenden som är framförda i skrivelsen under stycket ”ändrad skolorganisation” är för mig påståenden tagna ur luften. Man borde även när man pratar om ändrad skolorganisation ta fram de negativa konsekvenserna för eleverna.
    Kvalitet för eleven omfattas av mycket mera än en ändrad skolorganisation för att tillmötesgå den majoritet som nu verkar ha drabbats av panik. Nu måste C+S kliva fram och tala om vad ni avser att ta för beslut inför framtiden.
    Kristdemokraterna och Moderaterna vill att hela Vindelns Kommun skall fortsätta att kunna överleva så långt det är möjligt.

  2. Nils-Fredrik Sundling 60 + i Tvärålund

    Med ett kommunstyre utan framtidstro och visioner så är nedläggning och utarmning den enda vägen.Får inte vi ett styre som satsar på underperspektivet och ideer från andra än insnöade tjänstemän och grånande politiker så finns bara alternativet UMEÅ kvar.Den administrationsvinst vi då får kan exempelvis satsas på kärnverksamheten,byautveckling mm.Uppgivenheten som idag sprider sig som ”svininfluensa” bland ideelt arbetande medborgare är som en tickande bomb.Att inte de styrande har några andra ideer än indragningar i ett sådant läge kan bara leda till ett slut på en kommun som en gång i tiden var rolig att bo och leva i.

  3. Gullan

    Hej Fredrik Sundling 60: Ge mig några exempel på byautveckling som skett i Umeå?
    Vadan denna åldersrasism? du och dina kollegor i regeringen vill ju höja pensionsåldern ytterligare. Du kan väl lägga ett förslag så att kommunala tjänstemän pensioneras vid …ja vart går gränsen för att man ska pensioneras? – typ 50 eller? Du som är en kreativ herre med makt kan väl sätta fart på de ”insnöade tjänstemännen”? Om de är insnöade kanske de borde få komma utanför kommungränsen och se goda exempel. Visa dessa goda exempel så kanske kreativiteten kommer igen, men att kalla dem insnöade är inte något som främjar kreativiteten. Det är fan ta mig inte lätt att jobba kreativt och utvecklande när staten=moderaterna stryper all tillförsel av pengar – de arbetslösa får allt mindre pengar att röra sig med även de sjukskrivna. De som har pengar – de har så gott om dem att de väljer att samla i ladorna. Kommunen måste spara – minska på antalet anställda – hur ska vi få fart på ekonomin? Du måste ju prata med dina kollegor i regeringen. Mer pengar till kommunerna. Att sitta framför datorn och GNÄLLA hjälper inte!

  4. Nils-Fredriks svar till Gullan

    Snacka om att inte fatta poängen så är Gullan ett strålande exempel.De är många gånger inte stora pengar som behövs för att få det ideella arbetet att fungera.Ett av det viktigaste är att från politiskt håll skapa framtidstro.Vad jag menar med underifrånperspertiv är att skapa dialog med medborgarna istället för att sitta på kontoren och fatta besluten,det går inte att komma ut med budskapet från de styrande så sent i processen att det är kalla fakta för berörda medborgare.Skolfrågan kan lösas på många olika sätt bara folk får tid att agera.Insnöad blir man om man inte kommer ut bland vanliga medborgare och ventilerar frågor.Till Gullan kan jag ochså säga att Vindelns kommun är lyckligt lottad med otroligt många kreaktiva ideelt arbetande medborgare.Ett exempel är byarna längs Umeälven med sin organisation Bo och Leva längs Umeälven.Det blir spännande att se hur de styrande i Vindeln kommer att stötta denna arbetsgrupp.Jag känner på mig att jag måste få komma tillbaka i denna fråga.Slutligen snacka om att gnälla bevisar att du inte har en aning om hur Tvärålund fungerar.Om du vill så kan vi träffas så skall vi presentera hur vår by med våra föreningar arbetar.Det är tungt för dessa människor när de beslutande inte förstår att stöttning behövs inte stjälpning.När det gäller Umeå så var deras satsning på konstgräsplaner i Sävar,Holmsund,Hörnefors i storleksklassen ca 30 miljoner inte fy skam.Jag skall med mina M-vänner i Umeå gärna återkomma med fler exempel.

  5. Gullan

    När jag läser din kommentar blir jag glad – jag tror det bor en liten socialist i dig i alla fall 🙂 Jag saknar dock svar på frågan om när man är för gammal för att jobba som tjänsteman/politiker i kommunen? Att du som en av de ledande politikerna i Vindelns kommun kallar dina tjänstemän för insnöade är väl ganska graverande. Men enligt de uppgifter jag fått så är det inte ovanligt från M-håll att angripa tjänstemännen i kommunen.
    Att Umeå kommun satsar 30 miljoner på konstgräsplaner är ju helt fantanstiskt.

  6. Stefan Jansson

    Till Sundling Sr; 220 av 290 kommuner går back 2009. Om nu Sr.menar att räddningen för Vindeln´s del är att gå ihop med Umeå, med andra ord kommunsammanslagning-varför då inte slå ihop alla 290 kommuner till enda Stor-kommun, tänk vad mycket man skulle spara då på på administration m.m. i alla 220 kommuner som har underskott, enligt Sundling´s logik.

  7. Mikael Sundling

    Svar till Stefan Jansson (2009-08-30 17:28)
    Visst är det så att det går dåligt för många kommuner i år Stefan Jansson. Det förklaras på följande sätt: GLOBALFINANSKRIS. Nu har Regeringen satsat och kommer att satsa mer pengar till kommunerna så det ska nog bli lite bättre än läget är nu.
    Men nu råkar det vara så att vår kommun gått hemskt dåligt i många år. Men nu är vi i ett vägskäl enligt vi i oppositionen, antingen satsar vi på överlevnad för hela kommunen eller så gör vi som majoriteten, nämligen montera ner kommunen bit för bit. Snart har vi inget kvar att erbjuda folk som bor,verkar och vill flytta in det är fakta. Vi tycker att det är bättre att titta sig runt på de kommuner som går som tåget och försöka få till ett samarbete med dom (Umeå förespråkar vi). Kommundelsnämnderna som de håller på med fungera enligt de jag pratat med mycket bra, och jag tror att befolkningen i vår kommun skulle få det bättre med en kommun som har pengar istället för som nu montera ner år efter år bara för att det ska gå runt ett år till.

    Kan låta som man gett upp, men så är inte fallet. Det som läggs ner kommer sällan tillbaka. Därför tror vi att en sammanslagning med Umeå skulle ge oss som bor här en drägligare tillvaro. Effektiviseringar kommer med all sannolikhet att ske om man slår ihop sig med Umeå. Och detta kommer att medföra att den service som vi nu har kan fortsätta. Ett exempel: Tar vi skolorna i Umeå, så säger de att skolor som har mindre än trettio elever måste tittas över om de går att slå ihop med andra skolor. Här i Vindeln börjar de prata om att lägga ner skolor som har femtio elever. Förstår du skillnaden Stefan Jansson?

    Måste ge mig Oskar ska isäng. Men det är bra att du kommenterar och kommer med åsikter, det visar att vi alla tänker olika här i världen.

  8. Nils-Fredrik Sundling.(M) Tvärålund

    Svar till Gullan.Insnöad har inte med ålder att göra utan är ett uttryck som används på folk som jämt tror sig veta bäst och inte lyssnar på vad övriga medborgare kan tillföra i exempelvis den nu aktuella skolfrågan. Hur många av oss förvävsarbetande i Sveriges avlånga land har inte fått byta arbete pga nedläggningar och rationaliseringar.Inte har vi fått ge upp och bara sett pension som framtidslösning.Lärarna bla i Vindeln står i en sådan här situation.Men jag kan förstå att omställningen kan kännas jobbig men för många av oss har det varit en nytändning inte minst ekonomiskt.Det behövs alltid företagsledare,ekonomichefer,lönehanterare mm inom privata sektorn.Friskolorna kommer att behöva lärare,rektorer.Vi är nu inne i den stora pensionsbomben när 40-talisterna går i pension.Jag förstår de styrande som oroas av att kommer saknas kompetens inom många arbetsområden,så vi får hoppas det finns friska pensionärer som kan hjäpa till under en övergångsperiod.Till Stefan J kan jag säga att det går att raljera över en sådan här situation,men verkligheten är den att det finns fler kommuner som har minskat i befolkning och står i samma läge som Vindeln.Att sedan lågkonjukturen har hjäpt till att spida upp farten på problemet är olyckligt. Men fortsätter utarmningen och ingen utveckling och framtidssatsning sker uti bygderna så finns det ingen återvändo.Det är punkt och Slut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.