Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Alkolås

 

VK skriver: En rattfyllerist som smet från en trafikolycka kunde på torsdagskvällen omhändertas av polisen i Umeå.
Efter att en bil smitit från en lindrigare trafikolycka vid Kyrkbron, och därefter kört vingligt genom Umeå, kunde polisen till slut få tag på bilföraren. Det visade sig att han, en man strax under 40 år gammal, var kraftigt berusad. Polisens blåstest visade på 1,8 promille alkohol i blodet, vilket är grovt rattfylleri. Mannen saknade körkort. Han blev inlagd för tillnyktring hos polisen. Även passageraren, en jämnårig man, fick stanna hos polisen på grund av drogpåverkan. Passageraren misstänks för ringa narkotikabrott.
 
Hur kan det komma sig att inte staten tar i med hårdhandskarna för att minimera rattfylleriet? Allt för många mister sina liv pågrund av att förare av motorfordon är onyktra. Jag anser att Sverige som första land i världen ska lagstadga om att alkolås ska införas på alla motorfordon.  All information om att man inte ska ta bilen när man druckit går helt enkelt inte in i huvudet på alla, så det enda vi kan göra är att ordna en lag om ett införande.

/Sunken

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Christoffer

    Vettigt förslag. Synd bara att kostnaden för att montera ett alkolås ligger på drygt 20 000 spänn (källa: Motorförarnas Helnykterhetsförbund).
    Jag tror inte att många frivilligt betalar för en sådan anordning, särskilt inte när bilparken i Sverige till stor del består av bilar kring prisklassen 50 000 och lägre.
    Regeringen lär heller inte pynta för kalaset.

  2. Mikael Sundling

    Svar till Christoffer (2009-09-14 01:09)
    Det finns billigare system än de för 20tkr.

    Att alla bilägare frivilligt installerar sådana system är nog svårt, det håller jag med om. Men om vi ska få en rättsida på problemet anser jag att detta är en bra lösning. Hur en sådan lag ska utformas eller vem som ska stå för kostnaderna är inte jag rätt person att svara på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.