Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Byskolor 6-9skolor

Vännäspolitiken har tydligt visat (efter påtryckningar från allmänheten och oppositionen), att de vill satsa på sina byaskolor istället för att lägga ner dom.

Kommunalrådet i Vännäs Johan Söderling (S) sa följande till Vk:s reporter- Vi vill se byarna som en potential för att kunna öka inflyttningen till kommunen. Tycker att detta uttalande visar på en kommunledning som vill satsa på hela kommunen, inte bara på centralorten.

Går vi till vår kommun så menar vårt kommunalråd att trots vårat kraftiga besparingsförslag inom UFN så räcker det inte till, så ytterligare åtgärder krävs inför kommande år.

Följande skrift (ej godkänd av vi i oppositionen) följer med budgeten upp till kommunfullmäktige. (Om de nu inte ändrar den)

Ändrad skolorganisation
För att nå mål med 10 lärare/100 elever med hög kvalitet och öka samverkan mellan barnomsorg och skola kan organisationsförändring behöva göras. Småbarnskolekoncept har lyckats mycket väl och kan utvecklas till fler skolor i kommunen. Med fler småbarnsskolor kan den pedagogiska verksamheten få större möjlighet att utvecklas ytterligare och ge barn de första 2 åren mycket god bas för att lära sig basfärdigheter för läsa-skriva-räkna. Att skapa en 6-9 skola ger möjlighet att erbjuda elever i årskurs 6 med säkerhet ytterligare språkval i årskurs 6 och bra möjligheter till sammanhållen undervisning i 4 år. Skola med ämneslärarsystem har då 230 – 240 elever och kan därmed nå högre lärareffektivitet och möjlighet till bredd i pedagogisk kompetens. Ändring i skolorganisation med fler småbarnsskolor till i kommunen ger stabila 2 parallelliga klasser på Älvbrinken i årkurs 3-4-5 och samtidigt fokus på små klasser för de yngsta 2 årskurserna.
 
Vi inom oppositionen (M+KD) förstår inte att den enda lösningen på de minskade elevkullarna måste innebära att fler småbarnsskolor ska införas och att Renfors ska bli en 6-9skola.  Vi anser att de två byaskolorna som nu är kvar som fsk-6 ska vara kvar i sin nuvarande form så länge det finns tillräckligt elevunderlag. Både Hällnäs och Tvärålundsskola tappar inte elever i samma omfattning som tätortsskolorna gör, så vi anser att de inte ska behöva bära skott för detta. Nu har majoriteten lovat att ingen förändring ska ske 2010, men beslutar de sig för att skicka med denna skrift med budgeten så är deras löfte bara en valteknisk manöver anser vi.

Ytterligare en gång måste jag påpeka(Känns lite tjatigt snart) att vi måste få till en utredning som utreder alla verksamheter, pengar finns att tjäna om förvaltningar kan jobba tillsammans över kommungränserna. Om inte en sådan utredning visar på det, så anser vi att vi ska gå upp i Umeå kommun. Då är det isåfall en såkallad kommundelsnämnd som gäller. (Inom Umeå kommun finns tre sk kommundelsnämnder, Sävar, Holmsund/Obbola och Hörnefors. Dessa fungerar som lokala kommunstyrelser och har egna förvaltningar. Utgångspunkten är närhetsprincipen, dvs besluten ska fattas så nära de berörda som möjligt.)

/Sunken

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.