Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Fler unga företagare behövs i Vindeln







Av de personer som engagerade sig i företagande under det senaste halvåret var 40 procent under 35 år. Enligt Svenskt Näringslivs senaste mätning av företagsamheten

i Sverige är det totalt 122 000 personer under 35 år som ansvarar för ett företag. Antalet personer under 35 år med ansvar för ett företag har under de senaste två åren
ökat med 5,7 procent, jämfört med en tillväxt på 2,2 procent för personer över 35 år.
– Det är glädjande att fler unga engagerar sig i företagande. Många företagare närmar sig pensionsåldern och Sverige behöver fler unga företagare, säger Tommy Hellström, ansvarig för Svenskt Näringslivs regionverksamhet.
 
Undersökningen ser till individer och inte företag och en person som startar flera företag ökar alltså inte antalet företagsamma.
Under andra halvåret 2009 fick Sverige 6 158 nya företagsamma personer, en ökning med 0,8 procent. Samtidigt ökade den svenska befolkningen ännu snabbare vilket medför en något minskad andel företagsamma. Det mest företagsamma länet är Gotland där 15 procent av den arbetsföra befolkningen ansvarar för företag. I andra änden återfinns Västmanland och Norrbotten med
drygt 9 procent.
 
 
 
Källa: 290
 
Egen kommentar: Vi måste se till att locka unga så att de startar nya företag i större utsträckning. Detta kan vi göra på flera olika sätt. Genom att öppna upp den offentliga sektorn så att alternativa driftsformer enkelt kan startas är ett. Det skulle vi kunna göra bland annat genom att öppet erbjuda unga att ta över verksamheter som kommunen nu driver. Vi har kommit en bit på vägen genom att LOV ser ut att införas i kommunen.
 
/Sunken
Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Realist

    Hur ska en ung företagare klara sig i Norrland då regeringen inte någonstans nämner Norrbotniabanan utan skriver sträckan mellan Skellefteå och Piteå, det är märkligt. Och så länge det inte avsätts pengar liknar jag moderaternas utbud vid pastor Janssons ´Livets påse’. Varför satsar inte moderaterna på infrastrukturen i Norrland?

    Var är de offensiva satsningarna som driver Sverige framåt? Var är den satsning på järnvägen som så väl behövs? Var är det miljömmässiga perspektivet? Var är ambitionen att ersätta inrikesflyget med höghastighetståg?

    Locka unga, med infrastrukturen i norr?

  2. (M)örklägger Norrland

    Då Alliansen inte tänker satsa på infrastrukturen i Norrland så lockas inte våra ungdomar till att starta företag. Glöm det Mikael, vi bor inte i Mälardalen. Regeringen håller som bäst på att slussa oss söderut.

    Var är de offensiva satsningarna som driver Sverige framåt? Var är den satsning på järnvägen som så väl behövs? Var är det miljömmässiga perspektivet? Var är ambitionen att ersätta inrikesflyget med höghastighetståg?

    Hela Sverige ska väl leva, Mikael?

  3. Johan

    Realisten. Vad skulle norrbotnia bana tillföra Vindeln? Inte ett enda skit. det skulle bara bli värre om den byggdes. Infrastruktursatsnigarna som regerringen gör är på hiskeligt många miljarder och de satsa där de behövs.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.