Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Jobbskatteavdraget ger mer än löneökningar.

Handels ordförande Lars-Arne Häggström säger att det överenskomna avtalet för sina medlemmar  är en seger för dem som tjänar minst, och är nöjd med att Handels bidragit till att försvara de lågavlönade inom LO-familjen.

För en butiksanställd blir det en lönehöjning före skatt på 470 kronor i månaden i år och ytterligare 501 kronor per månad nästa år. Efter skatt innebär det 314 kronor mer i handen varje månad i år och något mer nästa år.
En genomsnittlig Handels­anställd i butik tjänar ungefär 22 000 kronor per månad. Med denna lön har man tack vare jobbskatteavdraget fått ungefär 1 600 kronor lägre skatt – varje månad – jämfört med 2006.
Det ger mer än fem gånger så mycket som årets löneökning. För att få ut 1 600 kronor utan jobbskatteavdraget skulle det behövts en löneökning på över 2 400 kronor i månaden före skatt (Brutto).
 
Handels medlemmar är väl värda sin löneökning. Men jobbskatteavdraget har alltså gett dem väldigt mycket mera. Alliansregeringens jobbskatteavdrag har faktiskt gett de lågavlönade den största inkomstökningen på väldigt många år. Mest troligt den högsta på många år!
Om en löneökning på 314 kronor i månaden efter skatt beskrivs som en seger för de lågavlönade, vad är då inte en skattesänkning med 1 600 kronor i månaden netto?
 
Jag funderar ofta på om alla löntagare verkligen vet hur mycket jobbskatteavdraget egentligen ger oss netto per månad?
 
Men framför allt har dessa någon aning om hur mycket de tappar per månad om det blir regeringsskifte? Då troligen MP med bihang kommer att avskaffa det.
 
En annan sak är att detta avdrag inte påverkar kommunernas ekonomi, då det är staten som står för det. Med andra ord de arbetande innevånarna betalar i princip exakt samma kommunalskatt som före 2006. (Om inte kommunen ni bor har höjt skatten dvs.) det innebär att välfärden ej ska behövas försämras.
 
Innan jag får kommentarer så vill jag säga till er som kommer att påstå att regeringen lånat pengar för att finansiera dessa skattelättnader. Att stadsskulden minskat  sen regeringsskiftet 2006. Att den ökat under 2009 & 2010 är inte så konstigt. Vi har gått igenom den värsta ekonomiska krisen sen depressionen. Varpå staten fått lov att satsa pengar för att mildra effekterna av den. (Vår kommun fick 7milj som gjorde att vi gjorde ett positivt resultat 2009.) Detta är viktigt att inte glömma med tanke på den skrämselpropaganda Socialdemokratin nu kör med.
 
Sen är det så att de som arbetar alltid ska få mer över i plånboken än de som inte arbetar. Om fallet skulle vara tvärtom hur tror ni då vårt samhälle sett ut? Men en viktig sak vi inte får glömma bort. I Sverige har vi ett system där ingen ställs på gatan, med andra ord vårt svenska system tar hand om de som inte kan arbeta av olika anledningar.
 
LÄNK: Jobbskatteavdrag.se   (Skriv in er månadslön så ser ni vad avdraget ger)
 
/Sunken
Etiketter: , , , , , , , ,

22 kommentarer

  1. Per-Ola Moström

    Ni ”skryter” med att jobbskatteavdraget skapar jobb.

    Nu tycker jag att du ska peka på ETT ENDA JOBB som skapats i Vindeln pga. jobbskatteavdraget! Företagets namn – tack!

    Finns det överhuvudtaget något jobb som skapats som någon kan peka på?? Eller är det bara drömmar?

  2. IF Metallare

    Rent bullshit Sunken!

    Till att börja med kan man inte jämföra skattelättnader och löneökningar. Löneökning innebätt arbetsgivaren betalar mer lön till de anställda, skatteavdrag innebär att staen tar ut mindre skatt.

    Det sjuka är att samtidigt som ni Moderater säger att ni sänker skatten så straffar ni de som blir sjuk, arbetslös eller går i pension. De betlar mer i skatt än de som arbetar. Sen har ni sänkt nivån på sjuklön och a-kassa samt höjt avgiften i a-kassan, allt för att försämra!

    Moderaterna är inte ett arbetarparti! Regeringsskifte 2010 – inte fyra år till!

  3. David L

    Till If metallaren! Fattar inte du varför regeringen gjort detta? Det gör jag, det är för att företagen inte ska bli så hårt drabbade i konjukturnedgångar. Om bara ni i facken insett detta skulle allt vara fird och fröjd, men nu envisas ni att begära höga löneökningar trots kristider. Erkänn istället att detta är bra för dina medlemmar istället för att kasta en massa skit på en sak som gjort att vanliga arbetare fått rejäla lönelyft utan fackets förtjänst. (Kanske det som är probelmet!)

  4. JonasE

    Till David L, om det var företagen man ville gynna med jobbskatteavdraget så har man vekligen gått fel väg, som det är nu så ger jobbskattavdraget inga föränderade konstander för företaget.
    Inte ens svenskt näringsliv gillar jobbskatteavdraget, dom tycker att det bara skapar arbetssökande, men få verkliga arbeten.
    Att facken jagar löneökningar är väl naturligt när man ser hur dom i chefsställning höjer sina löner och bonusar(3ggr mer i %)
    Sen så har vanligt folks jobbskatteavdrag till stor del ätits upp av alla höjda avgifter och borttagna avdrag, så det blir inte mycket kvar då i slutändan

  5. Kent-Erik Mattsson

    Ett par frågor.
    Ifall man ”höjer” lönerna med jobbskatteavdrag påverkar det våra pensioner positivt?

    Är det god ekonomisk hållning att av skattebetalarnas skattekronor höja deras egna löner?

    Är det inte så att de miljarder som jobskatteavdraget kostat skulle ha gjort bättre nytta i kommuner och landsting.

    Då detta överhuvudtaget inte vänder sig en millimeter till pensionärer och sjuka så framstår knappast Moderaterna som det rättviseparti de vill påskina att de är

    Rättvisepartiet Moderaterna med ansvar för statsfinanserna…..nä du…tror inte det!

    / Mattsson

  6. IF Metallare såklart

    Jag vet inte om man ska lita så mycket på sunkens siffror… läs detta : http://www.aftonbladet.se/nyheter/valet2010/logndetektorn/article7023843.ab?sms_ss=facebook

    Här visar man att Borg (M) ljuger om siffror, detta är inte första gången (M) har fel i sina beräkningar.

    Sen ger inte skattesänkningar fler jobb, sverige har högst arbetslöshet i norden! Sen David L, varför har socialbidragsutbetalningaerna ökat med 30 % under de senaste 4 åren? Varför har statsfinanserna gått från överskott till underskott? Som sagt, regeringsskifte 2010 – inte 4 år till!

  7. Kent-Erik Mattsson

    Om man tar arbetsgivaravgifter som betalas in så ska de täcka upp de sosialförsäkringar vi har. Om man resonerar som ni moderater att via skattelättnader höja löner så kommer det att betalas in mindre AG- avgifter vilket innebär mindre pengar i statskassan att fördela ut i verksamhet.
    Men vill man gå mot den amerikanska modellen då är detta rätt.
    Men vill vi verkligen ha det på de viset.
    Vilket stöd vill vi ha från vårt samhälle?
    Enligt Moderaternas modell så kommer vi att få sköta oss själva och framför allt skylla oss själva om vi blir sjuka och ej buffrat i ladorna!
    / Mattsson

  8. Det skall löna sig att arbeta! Solklart

    Svammel Mattsson.
    Låtsas stå på arbetarnas sida och samtidigt lida av magknip över att vi får behålla mer i vår plånbok.
    Finns bara en förklaring att Mattsson vill att makteliten skall få höjda arvoden och kunna åka runt i världen med våra pengar.Visst var det tjusigt att den politiska landstingsledningen höjde sina arvoden med 10%.Ingen kommentar från Mattsson och hans kompisar.
    Men än en gång må illa av 6% återbäring via jobbskatteavdraget,och dessutom prata om vård och skola.Det viktigaste är att fler arbetar och sliter upp sig ur sofforna,det skapar välfärd.

  9. Mikael Sundling

    Svar till Per-Ola Moström (2010-04-27 09:59)
    Klassik Sossepropaganda P_O. Med din bakgrund bör du veta att de extra pengar man får över i plånboken gör så att man kan konsumera eller spara mera. Konsumtion skapar arbeten det vet både du och jag. Så jag kan inte peka på ett exakt jobb, men att det har gjort så att flera företag (i den kris vi nu går igenom)ej tappat i omsätting allt för mycket som i sin tur skulle leda till uppsägningar är jag helt övertygad om.

  10. Mikael Sundling

    Svar till IF Metallare (2010-04-27 12:30)
    Ni inom Metall är helt otroliga! Här har era arbetande medlemmar fått mer i lönehöjning via skattelättnader än vad ni lyckats förhandla fram. Ska ni inte tacka regerngen för det? Dubbelmoral är en farlig egenskap som inte gynnar någon tyvärr!

    Dessa skattelättnader är ett sätt att hjälpa företagen så att de får pengar över till att investera så att deras produkter ska bli ännu mera attraktiv! Det innebär att de kan behålla fler arbetare och samtidigt våga lyfta blicken framåt och satsa istället för att skära ner!

  11. Mikael Sundling

    Svar till David L (2010-04-27 12:56)
    Håller med dig! Med tanke på alla kommentarer som kommit in från fackligt aktiva så slog du nog hammaren mitt på spiken med denna kommentar.

  12. Mikael Sundling

    Svar till JonasE (2010-04-27 16:19)
    Håller med dig att så länge företagstopparna plockar ut bonusar ur företag som visar minussiffror ska ni ochså strida för löeökningar. Men ni får inte glömma bort de företag som sliter med att få ekonomin att gå ihop. I dessa företag kanske inte ens chefen kan plocka ut någon lön och de får lov att säga upp mer folk pga att de krav på löneökningar facken begär. Jag skulle vilja se mer flexibilitet i kollektivavtalen istället för att dra alla företag över en kam.

  13. Mikael Sundling

    Svar till IF Metallare såklart (2010-04-27 19:25)
    Litar du inte på fakta så går det inte att göra något åt.

    Du skriver; Varför har socialbidragsutbetalningaerna ökat med 30 % under de senaste 4 åren? Ett enkelt men inte roligt svar är VI HAR GÅTT IGENOM DEN STÖRSTA EKONOMISKA KRISEN SEN DEPRESSIONEN! Det gjorde så att många företag fick lov att dra i handbromsen med uppsägningar som följd. Och de som redan gick utan arbete fick inga. Detta har bla bidragit till ökningen.

    Varför har statsfinanserna gått från överskott till underskott? Vi har mindre stadsskuld nu än när vi tog över 2006. Klicka på länken här ovan så kan du se själv.

  14. Mikael Sundling

    Svar till Kent-Erik Mattsson (2010-04-27 19:29)
    Det är Amerika som tittar på vår modell inte tvärtom Mattsson. Den kommunala och landstingsskatt du och jag betalar ska se till så att våra barn kan gå i skola, vi ska få en bra vård, vi ska få en bra omsorg när vi behöver, vi ska erbjudas bostäder, vi ska kunna gå på bibliotek mm mm. Detta drabbas inte av jobbskatteavdraget för staten tar kostnaderna. Med andra ord vi betalar lika mycket till välfärden nu som innan sittande regering tog över. Så dina argument håller inte tycker jag.

    Nu lovar ni Socialdemokrater mer av allt men frågan kvarstår hur ska ni finasera kalaset?

  15. Per-Ola Moström

    Då vet vi att Sundling inte kan peka på ett enda jobb pga ”jobbskatteavdraget”! Bara allmänt svammel

    Säg som det är: Det är utlandskonsumtionen och importen som har ökat!! USA erfarenheter visar att endast 10% skapar jobb när man sänker skatten!

    Vad har du själv köpt istället? Ny importbil? Ny importdator? Ny stor plattTV?

    Jobben har skapats i kommunistkina!!!
    Inte i Sverige!

    Riktade åtgärder som de röd-gröna föreslår: Pengar till kommunsektorn och bygge av Norrbotniabanan skapar GARANTERADE jobb!

    Högern inbillar oss bara att ”jobbskatteavdragen” skapar jobb! Det gör bara de rika rikare

  16. Mikael Sundling

    Svar till Kent-Erik Mattsson (2010-04-27 19:22)
    Del 1

    Du ställde några frågor! Är det god ekonomisk hållning att av skattebetalarnas skattekronor höja deras egna löner?
    Svar: Ja det är det!

    Är det inte så att de miljarder som jobskatteavdraget kostat skulle ha gjort bättre nytta i kommuner och landsting.
    Svar! Staten bär kostanderna för jobbskatteavdraget. Kommunerna och landstingen bestämmer själva hur mycket skatt de vill ta av sina medborgare.

  17. Mikael Sundling

    Svar till Kent-Erik Mattsson (2010-04-27 19:22)
    Del 2
    Du skriver: Då detta överhuvudtaget inte vänder sig en millimeter till pensionärer och sjuka så framstår knappast Moderaterna som det rättviseparti de vill påskina att de är. Vi har infört skattelättnader för pensionärerna. Och vi har gjort det möjligt för de som vill arbeta men inte fått den hjälp de behövt för att komma igång att just komma igång via vår nya arbetspolitik. Vi förtispensionerar inte med automatik som ni inom S gjorde för att putsa till arbetslöshetsstatistiken.

    Rättvisepartiet Socialdemokraterna med ansvar för statsfinanserna…..nä du…tror inte det!

    / Sunken

  18. Mikael Sundling

    Svar till Per-Ola Moström (2010-04-27 23:02)
    Inget svammel det är din tolkning som i vanlig ordning är konstig!

    Visst importeras det mycket grejer, men dessa ska säljas av någon och troligen är de ett företag med anställda som utför försäljningen.

    Jag har köpt ny bli det stämmer en Japansk. I Sverige finns inget bilföretag som ägs av svenskar jo ett om jag inte minns fel men den bilen kostar 12milj det har jag inte råd med. Men vi har fabriker som ägs av de som bor i andra länder.

    Jobbskatteavdraget gör inte alls de rikare rikare, det är vi vanliga arbetare som tjänar mest på på det. Det vet ni inom S det är därför ni lever om!

  19. Anders Johansson

    Jobbskatteavdraget är bra därför att det lönar sig mer att arbeta. Avdraget skapar nya jobb genom att det påverkar lönebildningen. Avdraget pressar löner neråt långsiktigt och därmed skapar jobb.

    Men du har fel när du påstår att avdraget skapar fler jobb genom att det ökar konsumtionen Det ökar den privata konsumtionen men minskar den offentliga, ett nollsummespel. Lägre löner ger fler jobb. Lägre skatter ger inte fler jobb.

  20. Niclas Rågefjord

    Pengarna som ”vi” fått genom jobbskatteavdraget finansieras hur? Var tas dom pengarna ifrån?

  21. Mikael ! Kungen som orkar med dessa kommentarer

    Vilken tur att ekonomen Moström steg av i Vindeln!
    Man skulle helst vilja lägga en pizza när man ser hur avunden dryper runt denne man.
    Det viktigaste är att folk skall arbeta och tjäna pengar,och det skall vara vita jobb.
    Om sedan folk arbetar med städning,skoputsning,Vd för ett företag mm är ovidkommande utan det viktiga är att dom drar in skatter till vår gemensamma välfärd.MEN det får aldrig bli så att de som väljer soffan skall tjäna på det,då har man hamnat i ett kommunistiskt feltänk.Moroten för arbete skall alltid finnas.Däremot de sjuka skall vi ta hand om.Enkelt som en plätt!

  22. Man får rysningar av vissa kommentarer

    Solklart att man skall få mer pengar att bestämma över för sin egen räkning.
    Vissa går på krogen,andra placerar sina slantar.Men poängen är att varje arbetare bestämmer själv vad som skall ske.
    Men är man ekonom med fallenhet av kommunistiskt hårddisk,så tycker en sån person sig vara förmer än andra att bestämma var pengarna skall användas till.
    Det finns otaliga exempel ute i världen där det blev för många personer med denna hårddisk,och då rasade riket sönder och samman.Sovjet är ett lysande exempel.Där skodde sig makteliten på arbetarnas bekostnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.