Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Vattnet är viktigare än många tror

Under gårdagen så genomförde vi en utbildning i Skogsbruk vid vatten och känsliga marker. SMF Skogsentreprenörerna är projektägare. Skogforsk är utbildningsansvariga och kursen genomförs med ekonomiskt stöd från EU:s Landsbygdsprogram. Även en representant från Skogstyrelsen var på plats.

Allt i naturen är beroende av vatten. Det är livsmiljö för djur och växter, skogen behöver vatten för att växa, och det hjälper till att transportera ämnen från en plats till en annan. Vatten är samtidigt en förutsättning för vår civilisation. Det är vårt viktigaste livsmedel, vattenkraft bidrar med hälften av vår elenergi, och vatten är transportled, plats för fiske samt rekreation. Dessutom är vatten nödvändigt i industriprocesser.

Ett problem vi i skogen stångas med är körskador. Allt för många avverkningstrakter har dålig bärighet, och i anslutning till dessa trakter är det alltid vattendrag i olika former. Ett exempel är om man kör mot en bäck och inte bygger en bro över den så kommer körspåren som blir leda slamm ner i densamma.

Slammet grumlar vattnet och sätter igen bottnarna i lugnflytande partier nedströms. Det missgynnar musslor och vissa nattsländor som filtrerar ut sin föda från vattnet, och djur med stora gälar, t.ex. dagsländor och fisk. Igenslamningen av bottnarna kan begrava fastsittande organismer och försämra miljön för rom och fiskyngel av t.ex. öring, som lever nere i grusbädden under den första månaden efter kläckning.

Finns hur mycket som helst man kan skriva om detta, men jag stannar här. Kan bara konstatera att körskadorna mot vattendrag ska elimineras.

En trevlig och lärorik dag var det. Riktar ett stort tack till ni som stod för utbildningen.

Länkar: Skogsstyrelsen  Skogforsk  Holmen Skogsentreprenörerna

/Sunken

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer

  1. Claes Kindblom

    Blev glad av att läsa detta! Tack själv för en trevlig dag. Ni entreprenörer bidrog starkt med bra diskussioner. Jag fick också med mig en hel del kunskap från er, framförallt tekniska lösningar, t.ex. trumman som ni använder för att ta er över bäckar utan att skada botten. Riktigt bra:) Ha det så bra! /Claes/ Skogsstyrelsen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.