Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Jämställdhet och fullmäktige

Snabb genomgång av gårdagens fullmäktige.

Dagen började med jämställdhetsutbildning. Intressant och givande var det. Min motion om arbetskläder till de som jobbar inom vården var uppe som ett gott exempel på en jämställdhetsfråga. Här kan ni som inte läst den göra det.

4. Föredragning av årsredovisningar, chefsekonom samt ordförande i styrelse, nämnder och bolag.

Egen kommentar: Vi gjorde ett plusresultat under 2009. Vinsten beror till största del på mycket låga räntor. (Tack för det regeringen) 
 
6. Ansvarfrihet för styrelser och nämnder.

Vi beviljade ansvarfrihet för alla styrelser och nämnder.

 
7, 8 & 9. Vi fick en presentation av årsredovisningarna från Vindelns kommun, Vindelnbostäder och Vindelnutveckling.
 
10. Kapitalförstärkning Kommuninvest: Vi beslutade att gå in med 1miljon kronor i Kommuninvest. En lite förklaring vad Kommuninvest är:
Kommuninvest erbjuder samtliga svenska kommuner och landsting effektiv finansförvaltning med fokus på finansiering. Vi genomför denna uppgift i syfte att skapa förmånliga lösningar för medlemmarna, helt utan eget vinstintresse. Denna samhällsnyttiga idé leder till en Kommungäld, det vill säga en gemensam funktion som erbjuder kommuner och landsting finansförvaltning. Begreppet Kommungäld markerar att vi utgör en samhällsnyttig och allmän verksamhet. Med detta följer att alla kommuner och landsting är välkomna som medlemmar. Grundprincipen är frivillighet både när det gäller medlemskap och att nyttja våra tjänster. Kommuninvest i Sverige AB (publ) är ett kreditmarknadsbolag. Ett bolag som baserat på kommunal värdegrund tillhandahåller konkurrenskraftiga lån och övrig finansiell service till medlemskommunerna.
 
11 Bestämmelser om ersättning mm för kommunalt  förtroendevalda 2011 och framåt. En sänkning av sammanträdesarvodet blir det. Men vi Moderater ville frysa politikerarvodena kommande manadtperiod dvs. Vi ville att det sänkta arvodet skulle stanna på samma nivå hela mandatperioden. Majoriteten var inte intresserade av det förslaget. Så nu kommer en årlig uppräkning att ske. (baseras på ett snitt av vad kommunal får i löneökning i Sverige) Nuvarande ersättningar: Arvode 0-3tim 360%= 498kr därefter blir arvodet 166kr/tim. Ska tilläggas att vi politiker själva får göra pensionsavsättningar om vi vill. med andra ord pension tillkommer inte på ovanstående siffror. Finns mer man kan skriva om detta men jag stannar här.

 

 
12. Ändring av kommunens taxa för miljö- och byggnadsnämndens verksamhet enligt miljöbalken. Taxan för att nyttja miljökontorets expertis uppjusteras från dagens 600kr/tim till 640kr/tim
 

16. Försäljning av industrihuset i Tvärålund.

Ett enigt fullmäktige beslutade att sälja industrihuset till Tvärålunds EK förening för 900 000kr.  Då jag har min egen far i den föreningen så anmälde jag JÄV. 

 
 

15. Medborgarförslag. Inga Lundberg från Kussjön har kommit in med ett förslag på ett aktivitetscentra i centrala Vindeln för barn och ungdomar. Där kunde till exempel finnas lite roligare uteleksmaterial mm. Ingen dum ide vi får se vad KS kommer fram till.

17. Bioanläggning Åmsele. Kommunfullmäktige beslutade att köpa in en digital bioanläggning för 400 000 som kommer att avbetalas av Åmsele Fh under en 10 års period. Roligt att Åmsele satsar säger jag. Byar med starka ideella krafter är guld värd för en kommun som dras med dålig ekonomi. Att vi ibland ställer upp med medel till de byar som vill satsa på bra projekt tycker jag är en självklarhet.

Ger mig där!
/Sunken
Etiketter: , , , , , ,

9 kommentarer

  1. C i Victoria

    Centern kommer aldrig att samarbeta med lokala moderata populister som alltid vänder kappan efter vinden. Det behövs nyare än Nya Moderater för en borgerlig majoritet i kommunen 2010

  2. Mer övertygad än någonsin.Moderaterna så klart!

    C i V. Är typiska anonyma kommentarer som bloggare inte skall bry sig om.
    Garanterat är det någon socialist som är byxis inför kommande val.
    Börja prata om kappvändare när det gäller Moderaterna i Vindeln visar på att man är dåligt insatt i lokalpolitiken.
    När det gäller arbetskläder så hoppas många av oss att Moderaterna inte lämnar frågan förrän kläderna är införda fullt ut inom vården.Dags för en ny motion som är skarpare formulerad och som klart visar om viljan att införa arbetskläder finns bland socialisterna i majoriteten när svar skall lämnas på denna motion.

  3. Konstigt

    Om det nu är som Victoria säger varför är då Centern just ett Centerparti? Jag är ubota less på Socialdemokratin. Därför kommer aldrig Centern i Vindeln få min röst

  4. Tydlig

    Bra att du förklarar vad Kapitalförstärkning Kommuninvest är. Synd att du inte nämner att Moderaterna inte stod bakom beslutet utan debatterade mot det.

  5. Mikael Sundling

    Svar till Tydlig (2010-06-23 21:47)
    Stämmer inte! Två argumenterade emot övriga tre stod bakom förstärkningen (bla jag). I vissa fall kan man inte vara eniga. Jag tycker det är sunt att man kan ha olika åsikter och stå för dessa.

  6. Tydlig

    Men i och med att ni ville ha det infört i protokollet att ni var emot det så måste ju det innebära att hela moderatgruppen stod bakom eller är det bara ”två” som bestämmer?
    Att ha skilda åsikter är bra och nyttigt för demokratin men att inte yttra sig i sak innebär att de två som talat visar linjen för ”gruppen”.
    Vad jag vill minnas tidigare så proklamerade du för att man skulle ha en enad linje i opposition och klankade ner på folkpartiet ”Rudolfsson” för att han inte deltog vid träffen och gick emot strömmen. Om jag tolkar det hela rätt så är det okej ibland och inte vid andra tillfällen?

  7. Mikael Sundling

    Svar till Tydlig (2010-06-24 00:46)
    För det första tycker jag det är lite konstigt att du som politiker inte kan stå bakom med dit namn. Det var två åhörare på plats och jag känner båda. Nog om detta!

    Vi hade i vanlig ordning möte innan KF där vi gick igenom dagordningen. Där framkom tydligt att vi ej var av samma åsikt i den nämnda frågan. Fallet du nämnde var inte personen i frågan med på det mötet därav min avvikande åsikt.

    2st ur den Moderata gruppen står för sin åsikt vilket vi andra tre också gör. Vänta tills protokollet är justerat min vän. Med andra ord du tolkar fel!!!!!!!!!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.