Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Vanligt folk drabbas av de rödgröna

Läste en intressant artikel på Villaägarnas hemsida som handlade om fastighetsskatten. Klippte helt enkelt ut den så ni får läsa själva.

Vanligt folk drabbas av rödgrönas fastighetsskatt
Oppositionens besked om att införa en ny fastighetsskatt drabbar främst vanliga löntagare. 5 av 10 ägare av högt taxerade hus har låg eller normal inkomst. Det framgår av ny statistik som SCB har tagit fram på uppdrag av Villaägarnas Riksförbund.

Den rödgröna oppositionen har enats om att höja fastighetsskatten för småhus med höga taxeringsvärden, om de vinner höstens val. Utöver den nuvarande fastighetsavgiften ska denna grupp också betala en procentenhet i fastighetsskatt på den del av taxeringsvärdet som överstiger 4,5 miljoner kronor. Nu visar statistik från SCB att de flesta som bor i dessa hus har normala inkomster och därför kommer att drabbas hårt av den nya skatten.

– 3 av 10 ägare av dessa hus har en inkomst som understiger 25 000 kronor i månaden och en majoritet tjänar mindre än 40 000 kronor. Det är alltså grupper som oppositionen vill undanta från skattehöjningar i andra sammanhang. Detta visar att sambandet mellan höga taxeringsvärden och höga inkomster är svagt och att oppositionens förslag är feltänkt, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.

Att man bor i ett område med höga taxeringsvärden betyder alltså inte hög inkomst och god betalningsförmåga. Det är inte heller så att förslaget om en begränsningsregel kommer att skydda låg- och medelinkomsttagarna från skattehöjningar.

– Husägare med höga taxeringsvärden och låga eller normala inkomster får förvisso en lägre skattehöjning än om det inte skulle föreslås en begränsningsregel. Men det handlar ändå oftast om skattehöjningar på flera tusentals kronor per år för en grupp med knappa marginaler i sin löpande ekonomi, säger Joacim Olsson.

Källa: Villaägarnas Riksförbund

 

Egen kommentar: Är det sånt här Socialdemokraterna kallar rättvisa!? Som jag sagt tidigare tänk er för!

/Sunken                 

 

 

Etiketter: , , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Isak

    Vet inte hur vanlig Herr Sundling är vanligt folk. Men kan
    inte Herr Sundling göra en uträkning på hur han kommer att drabbas av de röd/grönas fastighetsskatteförslag. Det har
    ju tidigare inte varit helt lätt med procenträkningen, men
    det går väl an att göra ett försök. Jag ser framemot oav-
    sett vilket resultat det än månde bliva.

  2. Vanlig

    Är det till skillnad från högerns politik som drabbar de som har det allra sämst i vårt samhälle? Sjuka, arbetslösa, ensamstående? Er politik drabbar dem som är längst ner på samhällsstegen? Högerns politik gynnar de 10% av befolkningen som har det bäst?
    Och ditt och därmed högerns svar: Hoppas det löser sig för dem. Usch!

  3. Mikael Sundling

    Svar till Vanlig (2010-06-06 08:51)
    Vårt system ställer ingen på gatan. Men det är viktigt att de som arbetar och tjänar pengar betalar skatt, så att de som behöver hjälp ska få det. Dessutom så måste det vara en skillnad mellan att arbeta eller att inte göra det anser jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.