Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Svar på en kommentar om skillnader.

Fick nedanstående kommentar för några dagar sedan:  (I denna blogg) 

Fi säger:Det är nog inte så enkelt som att kvinnor jobbar mer deltid och inom offentlig sektor. Kvinnorna tar ut mer föräldrarpenning, har fler sjukdagar, vabdagar etc etc. Sen är det ju så att högerns politik har gjort kvinnorna ännu fattigare. Du borde nog analysera dessa siffror mer än att lite löst slänga ur dig: det beror på att kvinnor jobbar deltid inom offentlig sektor. Skäms!
 
Denna kommentar har jag missat att kommenterat. Då den som kommenterat skrev under med Fi som namn, tänkte jag innan jag läst den klart att nu får jag nog skit. Mycket riktigt. Började svara genom att kommentera henne direkt på den bloggen. Blev allt för mycket text så det blev en blogg till slut.
 
Till Fi!
 
Läs gärna bloggen (klicka) en gång till Fi!
Sa att det är en av förklaringarna. Det finns fler såklart. Alla bloggar jag skriver har jag inte tänkt skriva som uppsatser, med förklaringar på allt. Då får jag lov att sluta arbeta och blogga på heltid. Dessutom så blir sådana bloggar garanterat tråkig för mina läsare. Nog om detta!
 
Om vi ska ta min familj som ett exempel.
 
I min familj tjänar jag mest pengar. Jag jobbar lite mer än 100%  
Har ett arbete som gör att jag flyttar runt i västerbottenskustland, så vissa dagar har jag 10km t&r till jobbet andra 200km t&r. Det gör så att jag vistas på arbetet ganska olika tider. Vi är 4 st anställda i vårt företag. Är jag borta så faller 25% av arbetskraften bort. I det företag min sambo jobbar i är det ca 18 anställda och hon har alltid 16km t&r till arbetet och hon har valt att jobba 80%. Så om barnen blir sjuk, så går det fortast att hon åker hem om något av barnen insjuknat i skolan.   
 
Med andra ord är det smidigast för vår familj. Och vi har valt att ha det så! 
 
Så min familj tjänar mest på att min sambo är hemma istället för mig. (Några speciella dagar i veckan kan hon inte vara hemma från jobbet då är jag hemma eller ordnar det på annat vis.)
 
Fler kvinnor är välkomna att börja jobba i skogen. Det skulle behövas mer kvinnor. Vad är det som gör att det inte börjar fler?
 
Jämställdhetsdebatten tycker jag håller på att spåra ur rejält. Ingen tvingar någon vare sig man eller kvinna att välja ett yrke som företrädesvis har kvinnor eller män anställda. Det jag menar med urspårning är att i visa led gnälls det något fruktansvärt, men ingen med betoning på ingen tvingar någon att arbeta inom ett vist yrke så är det oavsett vad en del säger. En sak som jag tror är orsaken till uppdelningen mellan såkallade kvinnoyrken kontra mänsyrken är tradition. Och hur ska man bryta en sådan!? Ett kan vara att locka män till de såkallade kvinnoyrkesutbildningarna och kvinnorna till de såkallade mänsyrkesutbildningarna. Men det görs redan vill jag påstå. Ett exempel: Vi ser fortfarande fler kvinnor inom vårdutbildningarna och fler män inom byggutbildningarna!
 
Sen är det så att kvinnorna är de som föder barnen familjerna valt att skaffa sig. Barnen ska ammas och det klarar bara kvinnorna av. En del vill inte amma och börja jobba direkt och har valt det. Andra har valt att amma länge och stannar på detta viset per automatik hemma längre.
 
Med andra ord vi väljer själva hur vi vill att vårt liv ska vara!
 
Så Fi! Förklara gärna hur du menar att man ska få samma lön om man arbetar mindre innan du löst kastar ur dig sådana här kommentarer! I Vindeln beror bland annat löneskillnaderna på just att många kvinnor har valt att jobba deltid inom den offentliga sektorn så är det. (Jag känner i princip inte en man som jobbar deltid, utan de flesta jobbar heltid)
 
Och förklara gärna hur kvinnorna har fått det sämre med vår regering innan du löst kastar ur dig sådana här kommentarer!
 
/Sunken
 
Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. FI

    Var börjar man – i denna röra? Mikael Sundling – du blandar äpplen och päron och hallon. En grundkurs i makt och kön vore kanske något att tänka på för din del. Du har inte ens baskunskaper i jämställdhet. Bara en sån sak som att ta din egen kärnfamilj som ett gott exempel på hur jämställdhet fungerar är ett hån. Att kvinnor inom vården valt att jobba deltid är en annan myt så du borde lära dig mer av. Ett exempel – män som jobbar inom handeln har oftare heltid än kvinnor som jobbar inom handeln – hur förklarar du det med din enkla matematik. Att Q fått det sämre-läs RUT:s rapport!

  2. FI

    Forts ….
    Riksdagens Utredningstjänst har utrett att alltfler ensamstående kvinnor med barn I genomsnitt lever var fjärde ensamstående med barn på inkomster som understiger 60 procent av medianinkomstenvilket som är måttet på relativ fattigdom.
    Hur tänker ni moderater jobba framgent med denna prekära fråga? Är det rätt att ensamstående med barn tvingas leva under dessa premisser? Hur tänker ni moderater verka för att fler kvinnor får heltidsjobb?

  3. Mikael Sundling

    Svar till FI (2010-05-28 19:50)
    Man tar sig långt på sunt bondförnuft. Varför krångla till det och vrida saker som att det är katastrofer hela tiden.
    Var och en väljer hur man vill jobba. Det vet du! Att du kallar min familj ett hån visar på vilken låg nivå du håller på. Men men vägrar man tro på det som är ett faktum då lär man aldrig förstå hur saker och ting ligger till.

    Faktum är att många av de kvinnor jag känner har valt att jobba deltid. De finns många som jobbar heltid också och de har valt att göra det. Men att de som vill jobba 100% ska få göra det är för mig en solklarhet. Så jag hoppas att de som vill får det.

  4. Mikael Sundling

    Svar till FI (2010-05-28 19:56)
    I det svenska systemet ställs ingen på gatan. Att en del har det tuffare än andra är bara att beklaga. Och jag hoppas det löser sig för dessa.

    Jag tycker facken ska jobba hårdare mot de arbetsgivare som inte kan erbjuda de som vill ha 100%. Alltså det är fackens uppgift och jag hoppas de arbetar med frågan som prio 1. Men nu ägnar sig några av de största facken i Vindeln med att vara vallokomotiv åt Socialdemokratin, så frågan lär inte ha prio 1 nu i alla fall. Så om de slutar ägna sig åt enpartipolitik och tar tag i frågor som ger deras medlemmar störst nytta skulle nog göra många glada.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.