Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Vad ska vi göra med Golfklubbens skuld?

Golfbanan har kostat 5,5milj att bygga. Största delen är finaserat via bygdeavgiftsmedel. Nu är de skyldiga kommunen 200 000kr i ränta som de ej betalt. Vad ska vi göra?

Det är otroligt roligt att Granöbygden fått sig en golfbana. Men personligen är jag inte beredd att ställa upp på att skriva av skulden på flera år. Skulden är ingen överraskning för klubben så de får helt enkelt se till att skaka fram pengarna på något vis. Hur har jag ingen aning om. Men 200 000kr är mycket pengar. Vår kommun har det tufft med ekonomin bla skolan dras med ett underskott. Så där behövs dessa pengar!

/Sunken

Etiketter: , , , , , , ,

15 kommentarer

  1. Mikael Sundling

    Svar till Per-Ola Moström (2010-04-13 21:07)
    P-O Mosström så här ligger det till. Jag sprider inte en enda falsk uppgift i denna blogg. Det är fakta det jag skriver. Denna skuld är ingen överraskning som sagt.

    Kommunen är ingen bank upplysningsvis! Så mitt tips till er är att låna 200 000kr och betala kommunen de pengar ni är skyldiga dom. Sen får ni lägga upp lånet på banken hur länge ni vill.Du påstår att denna skuld inte kommer att drabba kommunens verksamhet på något sätt! Förklara gärna hur 200 000kr inte påverkar en redan ansträngd ekonomi?

  2. Per-Ola Moström

    Kommunen hade under min tid ingen likviditetsbrist. GK får betala ränta på de utbetalningar som bygdeavgiftsmedlen betalades ut som förskott. (Annars hade inte banbygget blivit av).

    Vi vände oss till kommunen då alla banker vägrade låna ut pengar till en golfbana! Det är redovisat helt öppet till kommunen. (Här borde det finnas en diskussion om vad bankerna har för roll på landsbygden…).

    Och förskottet har sålunda INTE på något sätt belastat kommunens driftsbudget och verksamhet! Det är kalla ekonomiska fakta Mikael Sundling! Så sprid inte illvilliga tankar i frågan.

  3. Mikael Sundling

    Svar till Per-Ola Moström (2010-04-13 21:55)
    Jag var kritisk till att så pass mycket bygdeavgiftsmedel skulle gå till bygget till en början. Men när jag fick förklarat för mig hur uppgörelsen med kommunen ”skulle” bli blev jag lugn. Andra projekt har kunnat få pengar under tiden som golfbanan fått sina. Nu är banan på plats!

    Banan ger bygden en bra reklam & det är viktigt för hela ådalen.

    Jag sprider inga illvilliga tankar i frågan. Utan jag säger vad jag tycker. Och jag tycker att skulder ska man betala. Det är trots allt våra skattepengar det handlar om.

  4. hårt arbetande

    Såg klippet nu. P-O M skyller på att man inte fick pengar från länsstyrelsen. Hur kan man bygga något om man inte har tillräckligt med pengar? Nej fort som attan, ta tillbaka de där pengarna. Det blir ju inte ens 1000 kr per medlem. Skall sån där rikemanssport sponsras av kommunen medan vi andra knogar ihop till det, då flyttar jag då handlöst!! Det är ju rent brottsligt. Stå och säga att betalningar är bokförda när de inte är det.

  5. VAR KONSEKVENT

    Om Vindelns kommun icke har råd att ligga ute med 200000 kr, till en golfanläggning.Har rimligen samma kommun ej råd att backa upp VMS med många hundra tusen till en motoranläggning. VMS pengarna skulle göra mycket bättre nytta innom skolförvaltningen. Det är bra att du är rädd om våra pengar.

  6. Mikael Holmlund

    Del 2
    Men det gäller tydligen inte klubb / kommunal ekonomi där räcker det med att man ”tillför” pengarna i boköringen???

    Har man har inte pengar till dom investeringar som man vill göra!… Vad gör man då???
    Jo man är lite kreativ i sitt ekonomiska tänkandet och i dettafall ”lisar” man prylarna man anser sig behöva!! Och håll i er nu. FÖR PENGAR MAN INTE HAR.

    Känner vi igen detta eller känner vi igen detta??

  7. Mikael Holmlund

    Del 1
    Kubb / Kommunal ekonomi är en inte lätt.

    Om jag lånar ut pengar och vederbörande inte betalar i tid så kommer det att belasta min ekonomi om inte annat med räntekostnader. Dessutom är det så att då jag inte vet om vederbörande någonsin har möjlighet att återbetala skulden så måste jag avsätta medel för att täcka en framtida eventuell förlust.

  8. Mikael Sundling

    Svar till VAR KONSEKVENT (2010-04-14 10:54)
    Del 1. Nu tror jag du tänkt rejält fel! För att kunna erbjuda ungdomar ännu mera fritidssysselsättning så vill bla jag att banan ska byggas. Och visst är det så att kommunen gått in med pengar i en tänkt satsning.

    Golfbanan är färdigbyggd. Med andra ord den finns på plats. Kommunen beslutade att fördela bygdeavgiftsmedlen med ett bidrag på 4,0 mkr. Sen fick klubben 0,8 mkr per år från älvsrgeleringspengarna som i sin tur skulle betalas till kommunen. Nu saknas det 200 000kr som inte kommunen har räknat med.

  9. Mikael Sundling

    Svar till VAR KONSEKVENT (2010-04-14 10:54)
    Del 2 VMS har fått pengar för att starta ett bygge av en eventuell motoranläggning. Det tycker jag är en stor skillnad. De är alltså pengar som är beslutade om och finns med i budget. De 200 000 som golfklubben är skyldig kommunen är en helt annan sak. De pengarna är inte budgeterade. Det är det jag är emot. Jag är absolut inte emot banan. Men vi kan som kommun inte agera bank det ger övriga klubbar helt fel signaler.

    Så jag anser inte att jag är okonsekvent.

  10. KONSEKVENT

    utmärkt tänkt av dig. om pengar är avsatta drabbar det inga andra förvaltningar med neddragningar med motsvarande belopp. du det tror inte jag på.

  11. Ebberödsbankens ekonom vilket skämt!

    Vindelns kommun är den nya banken som lånar ut pengar utan ränta,så länge det finns pengar i kassan.
    Att en före detta ekonom kan resonera så idiotiskt?
    Det är inte underligt att det varit gungigt under denne mans 6 år vid kassarodret.
    Nu är det så att får en förening låna pengar räntefritt så skall alla föreningar med lånebehov få samma uppgörelse,förstår ekonomen Moström hur detta kommer att sluta?
    Det fina i dagens Vindeln är media och blogg som berättar för oss alla hur turerna går i Vindeln.
    Jag anar att Moström skulle vilja införa Kubadiktatur med total censur.
    Betala räntan gubbe!

  12. Mr Cool

    I mitt yrkesliv har jag alltid förespråkat devisen ”bättre att satsa på nya projekt än att vila stilla”. De konsulter jag anställde fick alltid i uppdrag att utveckla sina uppdrag, i synnerhet offentliga, för att bredda och förlänga, och tjäna mer för företaget.
    Därför kan jag inte kritisera en anläggning som syftar till inkomster till företag i området, även om det kostar lite skattepengar. Det vet alla företagare.

  13. Mikael Sundling

    Svar till KONSEKVENT (2010-04-15 13:16)
    Det ska du heller inte tro på. För visst är det så att man kan satsa mindre på en verksamhet och satsa mer på en annan.

    Denna fråga handlar om pengar som icke är budgeterade!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.