Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Kommunal kräver minst 620kr

Nej till nollavtal, det krävs garanterade löneökningar till alla, säger Kommunals förbundsordförande Ylva Thörn. I avtalsrörelsen 2010 driver Kommunal jämställdhetsfrågorna med kraft. Yrkesgrupper som domineras av kvinnor har klart sämre villkor än mansdominerade yrkesgrupper. Ju större andel kvinnor desto lägre lön, fler deltider, otryggare anställningar och större arbetsrelaterad ohälsa. Därför kräver Kommunal en jämställdhetspott om 125 kronor, tryggare anställningar och rätt till heltid skriver kommunal på sin hemsida.

 

Några personliga tankar.

Visst är de som jobbar inom den offentliga sektorn värd varenda extrakrona de kan få. Men att mitt i den största kris vi varit i på många år kräva så pass mycket, det tycker jag är lite otaktiskt eller varför inte säga dumt. Visst kan lönerna ökas, men det kommer att innebära att besparingar kommer att måsta genomföras. Och just besparingarna går oftast ut över personalen. Med andra ord personal kommer att måsta sägas upp om vi ska få ekonomin att gå ihop i Vindeln.

Har en känsla att ett sådant här krav aldrig kommit om Sossarna suttit vid makten. Men som sagt ni är värd varenda krona, men ni  får inte bli förvånade om era arbetskompisar kanske måste sluta. I Vindeln finns det en hel del vi kan spara på om majoriteten vill, men hittentills har vi fått kalla handen på nästan allt vi lagt förslag på. Men nu kanske de inser att det inte kommer att gå att nonchalera våra krav längre.

Ett av kraven som vi har är att.

  • Se till att samköra fler förvaltningar med andra kommuner. Vi anser att det kommer att ge ordentliga besparingar. Så låt oss nu göra en ordentlig utredning om vad vi kan tänkas samköra tillsammans med andra kommuner. Miljöförvaltingen är på gång, men det finns flera vi kan köra tillsammans.

/Sunken

PS: Det kommunal nu vill är ju inte spikat ännu, och efter förhandlingaran kan det bli en helt annan siffra.

Länk till kommunal

Etiketter: , , , ,

32 kommentarer

  1. Isak

    Bäste Sunken, jag trodde att vi var överens om att det var
    slut med fabulerandet. Men du fortsätter med att anklaga
    Kommunal, för att dom inte skulle ha ställt sådana krav om
    det hade suttit en socialdemkratisk regering. Sen det här
    med rationaliseringar, nog måste det väl finnas partikam-
    rater till dig i andra kommuner som kan berätta för dig
    vad dom tjänat på att samköra med andra kommuner. Tycker
    att du skall sluta fabulera över alla miljoner som det
    skulle generera för Vindelns kommun. Tror faktiskt att det
    finns fler än moderater som tänker ekonomiskt.

  2. Mikael Sundling

    Svar till Isak (2009-12-20 20:16)
    De som arbetar inom kommunals områden, skulle aldrig ha fått de löneökningar de hitintills fått om S suttit vid makten anser jag så är det bara.

    Du skriver: Tror faktiskt att det
    finns fler än moderater som tänker ekonomiskt.

    Vi har inga andra alternativ än att samköra förvaltningar med andra kommuner anser vi. Vi är i vägens ände och hittar vi inte på något snart så måste vi inse att det inte är lönt att driva kommunen i egen regi mera. Men det finns åtgärder kvar att göra så att vi kan fortsätta. Så låt oss göra dessa så vår kommun kan få medel över till satsningar inte bara nedmontering

  3. Isak

    Bäste Sunken, om du hade lite kunskaper om lönebildning och
    löneförhandlingar skulle du inte uttala dig som du gör. Jag
    själv har löneförhandlat i många år, och oavsett om det
    varit borgerliga eller socialistiska regeringar i kommuner,
    landsting eller riksdag så har det haft ringa betydelse.
    Det är jättebra Sunken att du kämpar för det du tror på.
    Men du är inte så bra på att sälja dina ideer. Som gammal
    löneförhandlare så är det A-O att vara väl förberedd, och
    ha väl utredda och underbyggda argument.Lycka till Sunken!

  4. (M)änniskans bästa vän?

    Det är så här Sunken vill ha det på kommunen i Vindeln.

    Tvingades arbeta dygnet runt
    136 timmars arbetstid i veckan, och arbetspass som varade dygnet runt. Det var verklighet för en behandlingsassistent på utslussningsboendet Atlas i Umeå i somras.

  5. Maria

    (M)änniskans bästa vän! Om du läser det Mikael skriver så är det inte alls som du försöker påstå. Utan ham konstaterar att han tycker läget är illa valt med tanke på den ekonomiska krisen. När ni saknar argument varför går ni på person? Håller med Mikael i detta fullt ut i vindeln finns det inte utrymme för löneökningar i den klassen kommunal vill.

  6. Berra

    Tycker kommunalskrav är helt rimliga, nästan lite i underkant. Varför ska lönerna hållas nere pga konjunkturen?

    Köpkraften ökar om man får mer lön, vilket gör att konsumtionen oxå ökar. Vi ska investera och köpa oss ur krisen, inte spara oss ur den.

    Hur kan du Mikael tycka detta är dumt. Din regering har under mandatperioden sänkt skatterna, sålt ut framgångsrika bolag och försämrat sjukförsäkringen. Hur dummt är inte det?

    Låt de hårt arbetande kommunalarna få mer pengar i plånboken.

  7. Berra

    Vad jag vet är det budgeterat med löneökningar i Vindeln, eller har jag fel?

    Sen förstår jag inte dina argument. ”Med andra ord personal kommer att måsta sägas upp om vi ska få ekonomin att gå ihop i Vindeln.”

    Alltså, är vi för många nu eller? för t.o.m (M) vill väl ha en effektiv organisation, och då kan det väl inte finnas för mycket folk?

    I min värld har vi rätt bemanning oavsett löneökningar. Vore slöseri med resurser om vi har för mycket folk bara för att löneökningarna är låga.

  8. En som jobba inom vården i vindeln

    Du vet int hur dåliga våra löner är.. Långt i från din lön..
    Man får slita som ett djur och stressa ihjäl sig. Vi har inte råd att vara hemma då man är sjuk. Utan man måste fara jobba ändå..
    Och vi jobbar väldigt mkt obekväma tider.. å natt arbeta ger inte nå många fler ggr än och jobba natt..
    Man förstör bara kroppen. Man tjäna inte på att jobba natt el rullande..
    Kom ut och arbeta fådu se hur det är att slita för knappt ingen lön alls.

  9. Mikael Sundling

    Svar till En som jobba inom vården i vindeln (2009-12-21 13:03)
    Jag vet vilka löner ni har. Jag vet hur mycket ni får arbeta. Jag vet att ni jobbar obekväma tider.

    Det är inte det som är frågan. I Vindeln har vi 500 000kr kvar efter verksamheterna har fått sin budget. Med andra ord har vår kommun inte råd med de löneökningar som kommunal nu vill ha igenom.

    Vi har budgeterat med en viss löneökning, och så länge det håller sig inom dessa ramar så ska det gå ihop.

    Solklart ska era löner blir högre, men jag tycker inte det är läge att begära det kommunal nu begär med tanke på den ekonomiska krisen.

  10. Mr Cool

    Det fungerar så att de kostnader vi har i form av hyra, mat, bussbiljetter etc. harmonierar mot den lön vi lyfter. Det är därför som exakt samma tjänst kostar annorlunda utomlands (oftast billigare). Ökar lönerna så ökar kostnaderna vilket i sin tur föranleder nya lönekrav från andra grupper som känner sig åsidosatta. Detta sammantaget gör att Sveriges konkurrenskraft (Exporten) minskar gentemot omvärlden vilket är den marknad som ytterst genererar vårt välfärdssamhälle. Om någon tyckte att SAS som kämpar för sin överlevnad var behjälpt av fackets krav på högre löner, så skriv gärna.

  11. Mr Cool

    En sak till….om det vore så att de kommunalanställdas ökade lönekostnader kunde betalas genom intäkter från produktionsökningar så kanske det hela vore överkomligt men det är så att kommunalanställda är vad man kallar TÄRANDE och finansieras mest med skattemedel. Men inom vänstern är ju pengar inget problem för det är ju bara att höja skatten. Men även där finns en smärtgräns och den är redan nådd. Men varför duger inte skattesänkningar som kompensation? Volvo har c:a 100000 anställda. Räkna på vad en tusenlapp gör i merkostnad per år. 1000 + 1,33 (soc) x 12 x 100000. Bra för Volvo….NIX.

  12. Mikael Sundling

    Svar till (M)änniskans bästa vän? (2009-12-21 10:39)
    Så vill jag inte ha det!
    Finns de som inte sköter sig, förhoppningsvis upprepas inte detta. Finns otaliga exempel inom offentligsektorn också.

    Sen är det tråkigt att ni tror att jag tycker att folk ska behandlas så.

  13. Att tänka är lätt men att tänka rätt är svårare

    Höjda löner kräver mindre personal.
    Ni som tycker att ert arbete håller på att knäcka er sänk lönen och låt arbetsgivaren stoppa in mer personal.Vad jag menar är att höjd lön skapar inte lättare arbete utan tvärtom.
    Det är bättre att ni kompenseras med jobbavdrag från staten som inte belastar kommunerna utan ger möjlighet till oförändrade eller ökad bemanningen.
    Det viktiga för hälsan är ett arbete med vettig belastning.
    Trivsel och arbetskläder är viktiga faktorer för nöjd personal.
    Varför inte effektivisera facket så kan ni sänka fackavgiften. ”Nettopengar rakt in i fickan.”

  14. Mikael Holmlund

    Nja Mr Cool vi ska vara försiktiga med att använda termerna närande och tärande när man diskuterar kommunalanställda.
    Utan dom som man brukar kalla tärande så har vi som brukar kallas närande inga förutsättningar att fungera. Vi behöver allt från omsorg för våra barn till omsorg för våra gamla. Dessutom när vi blir sjuka så vill vi ha en bara sjukvård som vi kan vända oss till.

    Nä det vi måste bli bättre på är att använda våra gemensamma resurser på ett smartare och bättre sätt så att vi kan ge anständiga löner och arbetsvillkor.

  15. Mikael Holmlund

    Sunken har helt rätt i att så läng vi envisas med att stoppa huvudet i sanden och blunda för verkligheten så finns inte förutsättningarna att ge anständiga löner.
    Vi måste våga förändra verksamheten. Visst det kan innebära att vissa tjänster försvinner men i det stora hela så skulle vi må bra av en genomgång av hela vår kommunala ekonomi.

  16. Berra

    Lönehöjningar bidrar till utveckling. Hade vi inte haft facket som drivit dessa frågor hade sverige vart ett låglöne och lågutvecklingsland. Om arbetskraft är för billig kommer man inte att satsa på teknikutveckling utan att istället lösa det med ökat antal anställda.

    Jag vill påstå att facket hjälpt svenska företag att bli mer effektiva.

    Kommuner måste oxå effektivisera, inte genom att minska personal, utan göra arbetssätten mer effektiva.

    Att klaga på lönehöjningar visar bara hur trångsynt man ser…

  17. Andreas

    Hej Mikael,
    några förtydliganden. För det första så yrkar Kommunal lika mycket centralt som övriga LO förbund, tex Metall. Men kring detta hörs inte ett ord, det är bara vi inom Kommunal som är för dyra, får inte kosta mer osv. Varför är det alltid kvinnodominerade yrken som ska stå tillbaka? Kommunerna har dessa pengar, det har betydligt bättre ekonomer än du räknat på. Kanske inte alla men totalt sett. Om vi inte sänker skatten hela tiden finns mer pengar i kistan som bla ska betala lönerna åt Kommunals medlemmar. Sen yrkar vi från Kommunal på mer än bara pengar, rätt till heltid…

  18. Andreas

    … att arbetsgivaren ska tillhandhålla arbetskläder, se över hur långa arbetspassen får var, göra något åt problematiken kring delade turer osv. Alla våra yrkanden kan du/ni läsa på http://www.kommunal.se Sitter själv med som avtalsdelegerad i år så har du funderingar eller frågor så vet du hur du får tag i mig. Detta är de centrala yrkandena, var det slutar vet vi inte ännu. Förhoppningsvis får vi igenom det mest så våra medlemmar får bättre lön för sitt hårda arbete och ännu bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö.

  19. Mr Cool

    Mikael Holmlund, mitt ordval ”Tärande” är givetvis inte rättvist men avsikten var att tydligt påvisa skillnaden i möjlighet till löneökning på skattefinansierad kontra produktionsinriktad verksamhet. Facket har historiskt gjort mycket som är bra men måste nu se i nya banor. Men en av effekterna med höga löner är den utgallring av högpresterande som då blir resultatet. Företag lever på denna utgallring ”Head Hunters” och konsultbranschen skulle inte existera i nuvarande omfattning. Det jag menar är att just detta slår hårt mot de som inte alltid är bäst. Jag har själv anställt 137 pers……

  20. Mikael Sundling

    Svar till Andreas (2009-12-22 10:50)
    Har även påtalat att Metalls krav är för höga, så att jag dissar såkallade kvinnodominerade yrken är totalt fel. Men att begära såpass höga löneökningar i kristider tycker jag är oansvarigt oavsett vilket Lo förbund man tillhör.

    I övrigt håller jag med dig om rätt till heltid och arbetskläder. Men du likaväl som jag (trots att ingen av oss är ekonom) vet att Vindelns ekonomi är i mycket dåligt skick. Därför tycker jag kraven kommer olägligt! Vi har budgeterat för en viss löneökning och jag hoppas höjningen ej blir högre än det för kommunens bästa. Det kallas solidaritet!

  21. Mikael Sundling

    Svar till Berra (2009-12-22 07:49)
    Du skriver: Kommuner måste oxå effektivisera, inte genom att minska personal, utan göra arbetssätten mer effektiva.

    Detta är ditt sätt att resonera, jag märker att du ej har insyn i vår kommuns ekonomi.
    Det finns områden som kan effektiviseras i vår kommun, men att effektivisera utan att personal får titta sig om efter annat arbete är en utopi. Tråkigt men sant!

    Områden som går att effektivisera finns men då måste vi politiker våga göra det. Gemensamma förvaltningar med andra kommuner är ett sätt som vi inom M tror stenhårt på.

    Men som sagt man måste som politiker våga ta steget!

  22. Mikael Sundling

    Svar till Att tänka är lätt men att tänka rätt är svårare (2009-12-21 23:17)
    Bra kommentar! Undra om alla som arbetar och har tänkt rösta på Socialdemokraterna 2010 vet med sig att om det blir maktskifte och jobbskatteavdraget försvinner tappar de anställda mycket pengar i månaden. Svårt att skriva hur mycket, men ni kan själva räkna ut det på följande hemsida: http://jobbskatteavdrag.se/ (Klipp ut och klistra in)

  23. Metallare

    Så här skriver KI:

    ”Avtalsrörelsen 2010 kommer att genomföras i en djup lågkonjunktur. Konjunkturinstitutet bedömer att i detta läge främjas BNP-tillväxten och sysselsättningen av låga men i genomsnitt positiva löneökningar 2010–2012. Såväl generella lönefrysningar som höga löneökningar under perioden som helhet medför att produktionen och sysselsättningen utvecklas sämre”

    Alltså, att frysa lönerna är fel. Tycker kommunals krav är rimliga, och bevisligen bra för BNP!!

  24. Jobbare

    Vilket skitsnack Metallare! Tror du verkligen på en sådan skrift? Snacka om att bli förd bakom ljuset. Alla som kan lite ekonomi fattar att man inte kan öka kostanaderan om det går dåligt. Får ni igen ekonomiutbildning genom facket? Om inte skulle du kanske ta en privatkurs.

  25. Mikael Holmlund

    Så länge vi har en politisk ledning i kommunen som inte vågar ta obekväma beslut så kommer vi inte ha råd att ge våra anställda anständiga löner och villkor.

  26. Till Jobbare

    Tror du Inte på KI:s analys?

    KLart som korvspad att vi måste ha köpkraft för att ta oss ur krisen. Den får vi med ökade löner. Det är vi arbetare som konsumerar, inte företags ägarna.

    Se till att vi får lite mer utrymme av vinsten så ska vi fixa konjunkturen.

  27. Till Mikael Holmlund

    Väldigt samlt perspektiv du har.

    Löneökningar gynnar kommunen och sverige. Tror du kommuninvånarna kommer handla mer om lönen fryses?

    Ditt snack låter som typisk moderat propaganda…

  28. Jobbare

    Jag tror inte på KI:s analys! Det om köpkraft håller jag med om! Problemet är att det inte finns pengar till löneökningar. Det kallas lågkonjuktur! Lär er räkna snälla vänner

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.