Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Snabbfakta och jämförelser

 

Här kommer lite snabbfakta som jag, med hjälp av en vän plockat fram från SCB, Svenskt Näringsliv och Skatteverket.    
 
 *  I Vindeln är 28% av alla invånare som har en någon typ av anställning anställda av   kommunen.
 *   Vindelns kommunalskatt är 33,90kr (exklusive kyrkoskatterna). (Av 290 kommuner ligger vi på 267e plats. Om skatten höjs 50öre hamnar vi på plats 287 av 290)
 *   Ser man till de fem kommuner som har minst andel kommunanställda så är det inom dessa kommuner enbart 10% anställda hos den egna kommunen (att jämföra med Vindelns 28%).
 *   Dessa fem kommuner har en genomsnittlig skattesats på 31,50kr.
 *   De fem kommuner som har minst kommunal arbetskraft är de befolkningsrika. I dessa finns i genomsnitt 147 000 personer med någon form av anställning. I Vindeln är motsvarande siffra cirka 2 200 personer.
 
Vad jag vill visa med dessa siffror är att man tydligt ser att det blir en effektivare offentligsektor ju större kommun man är. (Kan vara solklart för vissa) Med andra ord så kan skattepengarna användas till andra saker än till det offentliga i större omfattning än vad tillexempel Vindeln kan . Vill påstå och hävda att vi som innevånare i kommunen skulle vinna på att gå upp i en större kommun som läget är nu. (Jag tänker i första hand på Umeå.)
 
En sammanslagning går att undvika, men ska vi undvika en sådan så måste vi hitta på nya lösningar, som gör att kommunens kostnader kan sänkas och framförallt få till en inflyttning som ger en befolkningsökning. Har tidigare sagt och vidhåller detta ännu. Kommunen i det läge den är nu måste prioritera kärnverksamheterna (Skola, vård och omsorg.) Vi har en underbar kommun med bra utvecklingspotential, men vi löser inte det ekonomiska läge Socialdemokraterna satt oss i, genom att höja skatten ytterligare.
 
För vi som bor  i kommunen tror jag inte 100kr/mån har någon större betydelse. Men att förklara för en barnfamilj från Umeå tex. Att deras kostnader kommer att öka med flera tusen kronor per år, om de vill flytta hit blir i princip omöjligt. Med andra ord så kommer kommunens invånarantal minska ännu mera om skatten höjs. (Minskad befolkning= Minskade skatteintäkter)
 
En upprepning: Vi Moderater har länge velat göra en utredning om vad som skulle kunna samköras med andra kommuner. (Namnger inga blir sådant liv!) Att vi dessutom vill att externa aktörer i större omfattning tar hand om delar av de kommunala verksamheterna, sticker jag heller inte under stolen med. Det skapas mångfald om fler får möjlighet att utföra de såkallade kommunalaarbetsuppgifterna. Nya fräscha ideer bör komma fram på hur man kan driva saker på ett effektivare sätt.
 
Nu kommer nog en del hacka på att jag endast vill gynna privata företag, så deras ägare ska tjäna pengar, men så är inte fallet det lovar jag. Utan företag som kan driva "kommunalverksamhet" billigare än kommunen ska få göra det enligt oss. Det innebär att vi får mer pengar över till andra verksamheter som på det viset kan vidareutvecklas istället för att avvecklas.
 
Ger mig där!
/Sunken
 
Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Logiskt

    För mig är det logiskt att en folkrik kommun har mindre andel kommunanställda än en folkfattig kommun.
    Kommunallagen tar inte hänsyn till folkstorlek, och oavsett om vi skulle vara 1000 invånare eller 5000 så är vi tvingad och ha en viss personal.

    Sen vet man ju inte hur mycket de folkrika kommunerna har lagt ut på entreprenad, så statistiken kan vara missvisande. 28 % i Vindeln kan betyda att vi har mindre entreprenad, vilket inte behöver vara negativt.

    Så jag förstår inte vart du vill komma med detta? Ihopslagning med Umeå? För den frågan är ju en viktigt fråga för M i Vindeln.

  2. OK för samgående med Umeå

    Att gå samman med Umeå har säkert sina fördelar. Men om då Vindeln blir en kommundelsnämnd så bestämmer väl Umeå hur stor driftbudget som Vindeln får för att klara sina kostnader (jmf Sävar mfl). Det blir att vara på tårna vid ev. förhandlingar. Men att socialdemokraterna satt Vln,s kn i en ekonomisk knepig situation, hur menar Du då? Det är Centern och Soc.demokraterna som styr i Vindeln? Hur kan då bara det ena partiet S rå för allt? Jag vill att Du svara på mina frågor. Något måste göras för att klara Vindelns ekonomi för kn minskar i befolkning också vilket gör det ännu svårare.

  3. Ett gisslandrama av stora mått

    Det största partiet bestämmer men i Vindeln har S lagt ut toppolitiken på entreprenad till C.
    Viktigt! Det tar inte bort deras syn på centralisering för det har varit en klar RÖD tråd i Vindelns kommun under deras tid vid styret.Jag tror Centern har fått gilla läget eller försvinna.Fortsätter centraliseringsivern så är Vindelns kommun borta före 2015.
    2000 talet har varit utförsbacke för kommunen mycket nära ättestupa.Idag är inte Vindelns kommun större än Ersboda i folkmängd.VA?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.