Mikael Sundling (M) Tvärålund

Tillsammans utvecklar vi Vindeln

Läsare säger att alla privata företag är kass ?

Fick en kommentar i denna blogg, som jag skulle svara på via en kommentar. Men det blev lite för mycket text (Det får max vara 600tecken i en bloggkommentar) Så jag redovisar mitt svar via bloggen så allting rymms.

Här kommer kommentaren som "läsare"  skrivit.

Läsare säger:Vindelns kommun fick visst bästa betyg för hemtjänsten i länet! Så varför ska man då slå sönder den?

Vi ser vad som händer vid "ofantlig upphandling" i Åmsele. De lokala fick ge sig för storföretag!

De privatiseringar vi ser i Sverige kommer i slutändan att få dyra konsekvenser för oss skattebetalare och kommunerna. Man betalar inte inte pensionspengar ibland eller skiter i att betala in preliminärskatter mm.

Slå vakt om de kommunala verksamheterna. Där har vi insyn! Den rätten finns inte i privat verksamhet. Inte ens socialtjänsten får se dokumentation i enskilda ärenden!

Mitt svar:

Läsare nu tror jag du missförstått allting!
Kommunen får in skattekronor av sina medborgare, dessa ska täcka alla kostnader kommunen har. Nu är det så att under de år Socialdemokraterna har styrt kommunen så har det gått hemskt dåligt med förvaltningen av dessa. Så om man kan få en extern aktör att driva samma verksamhet till ett bättre pris, med samma kvalitet är ett nytt och kreativt sätt att förvalta vindelbornas skattemedel anser jag.

Det lokala alternativet i Åmsele hade lagt för högt bud så de förlorade mot en annan aktör. Alltså innebär detta att kommunen tjänade pengar på den upphandlingen. (Har fått höra att de som jobbar åt företaget är nöjd med sin nya arbetsgivare, och de som nyttjar dess tjänster är också nöjd). Så med andra ord blev den upphandlingen lyckad.

Att det finns en del privata aktörer som missköter sig är korrekt, men gör man upphandlingsunderlagen på rätt  sätt så självdör de som är just oseriösa. Personligen tycker jag det är tråkigt med sådana som dig, som drar alla privata företag över en kam. Kommunens största arbetsgivare är privatägda. Och dessa företag sköter sig exemplariskt annars hade de inte funnits kvar.

Kommunens offentligasektor behöver fler arbetsgivare så är det bara. De anställda får en arbetsgivare till att välja mellan det medför bland annat trygghet. När det gäller hemtjänsten så är det bevisat att en privat aktör kan driva det billigare än kommunen och med en mycket bra kvalite. Sen så blir kostnaden mindre för kommunen, och detta medför att andra verksamheter kan få mer pengar att röra sig med.

Jag hoppas att ni som läser min blogg förstår att vi måste hitta på nya vägar att gå för att kommunen ska överleva. Vi gör det inte genom att alltid tro att vi gör allting bäst själva. Utan låt andra som är billigare ta över verksamheter och driva dessa så får vi ägna mer tid åt de verksamheter som inte går att lägga ut på entreprenad.

Ger mig där! Men det kommer mera det lovar jag.

/Sunken

Etiketter: , , ,

5 kommentarer

  1. Per-Ola Moström

    Vad jag kommer ihåg så startades kollektivet o hemtjänsten i Åmsele före lagen om offentlig upphandling. Det var typ en försöksverksamhet sammankopplad med kök mm.

    Vid den senaste upphandlingen har ingen egen bedömning gjorts (vad jag vet) av vad det skulle kosta att driva verksamheten själv! Utan man ville fortsätta att ha lite ”privata entreprenörer” i kommunen. Ur politiskt ideologisk synpunkt möjligen?

    Sundling försöker inbilla läsarna att kommunen tjänat mer pengar på att en stor koncern tog över. Jag tror med säkerhet att kommunen själv skulle kunna driva det effektivare! Utan vinstmax

  2. Felriktad energi

    Moderaterna lägger för mycket energi på just alternativa driftformer.

    Vi kan väl försöka utveckla den kommunala verksamheten istället. Kommer alla tjänstemanna energi i framtiden riktas mot upphandling? eller ska det riktas mot att effektivisera de egna leden.

    Jag är helt övertygad om att kommunen kan effektivisera sin egen verksamhet lika bra som ett privat företag kan.

  3. Mikael Sundling

    Svar till Per-Ola Moström (2009-11-05 10:26)
    Bäste herr Moström!
    Nu råkar det vara så att vid ett möte på folkhögskolan som kommunen höll i för allmänheten under våren så presenterade dåvarande socialchef att företaget som driver verksamheten i Åmsele driver det betydligt billigare än vad kommunen gör.
    Jag litar till fullo på dessa siffror och utifrån dessa siffror anser vi att hemtjänsten bör upphandlas.

  4. Mångfald är nyckeln till framgång

    Är det något Moström inte har koll på,så är det siffror.
    Stå på dig Mikael för du är rätt ute.Privata företag är mycket effektivare än kommunala inte minst pga att företagsledningarna lyssnar på underifrånperspektivet.
    När många inom offentlig förvaltning gått hem framför tv-apparaten eller tagit förtida pension så arbetar och sliter de privata företagsägarna.Detta har bidragit till att Sverige är där vi är i dag.Inom många områden är våra företag världsbäst,skulle dessa få chansen I Vindelns kommuns verksamhet,så skulle Vindeln bli världsbäst på kommunal effektivitet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.